Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μ. Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ εισέρχεται σε θετικό αποτέλεσμα το 2019 - Κάποιοι προλειαίνουν το έδαφος για πώληση των υδροηλεκτρικών

Μ. Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ εισέρχεται σε θετικό αποτέλεσμα το 2019 - Κάποιοι προλειαίνουν το έδαφος για πώληση των υδροηλεκτρικών
Συνάντηση με το Silchester πριν από ένα μήνα στο Λονδίνο
Τη βεβαιότητα ότι το 2019 που θα έχει θετικό πρόσημο για τη ΔΕΗ, εξέφρασε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, ο κ. Παναγιωτάκης μιλώντας στο συνέδριο της ΗΑΕΕ.
Ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι τα θετικά αποτελέσματα έχουν αρχίσει ήδη να φαίνοντται από το πρώτο τρίμηνο του 2019 και παράλληλα ανέφερε ότι πριν από ένα μήνα συναντήθηκε στο Λονδίνο με το fund Silchester που διαθέτει ποσοστό της ΔΕΗ.
Ερωτηθείς αν το Silchester, ζήτησε εξηγήσεις για την πορεία της μετοχής και των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της ΔΕΗ απάντησε ότι το fund αρκέστηκε μόνο στην ενημέρωση που του έγινε και αποτελεί μακροπρόθεσμο επενδυτή.
Ο κ. Παναγιωτάκης θεωρεί ότι δεν τίθεται κανένα θέμα επιβίωσης της επιχείρησης και ότι θα προχωρήσουν άμεσα οι λύσεις για την βελτίωση των οικονομικών της με κορύφωση την πώληση των λιγνιτικών μονάδων.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, αναφέρθηκε στον στόχο ανάπτυξης των ΑΠΕ, που προβλέπει την εγκατάσταση 600 MW έως το 2022 και θα μεταφραστεί σε κέρδη 85-90 εκατ. ευρώ για τη ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ θα έχει την πρώτη θέση στα φωτοβολταϊκά, την αποθήκευση και την βιομάζα και την τρίτη στα αιολικά.
Ο στόχος είναι οι εκπομπές CO2 να έχουν μειωθεί κατά 57% το 2022.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ στο πλαίσιο της προσπάθειας επέκτασης της δράσης της στις ΑΠΕ, η ΔΕΗ υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας στο περιθώριο του συνεδρίου με τη γαλλική εταιρεία Akuo Energy, η οποία αναπτύσσει σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας στις Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ζήτημα όλων η απελευθέρωση της αγοράς - Κάποιοι προσξοφλούν πώληση των λιγνιτικών

Αναλυτικότερα σε σχέση με την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και την πολιτική αντιπαράθεση που έχει τροφοδοτηθεί γύρω από την επιχείρηση, ο κ. Παναγιωτάκης είπε:
«Η ΔΕΗ δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση ούτε στα κόμματα, αλλά είναι εθνικό κεφάλαιο και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν το λέω για να αποφεύγεται η κριτική, αλλά για να αποφεύγονται ενέργειες που στρέφονται κατά της ΔΕΗ, σε συγκυρίες όπως η προεκλογική περίοδος την οποία διανύουμε. Άλλο κριτική και άλλο κατατροφολογία, που πλήττει την επιχείρηση.
Προκαλεί ανησυχία και ερωτηματικά η διαρκής επαναφορά της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», η οποία φοβάμαι πως είναι μία προλείανση του εδάφους, για να προχωρήσουν στο μέλλον στο να αποστερηθεί η ΔΕΗ τον πλούτο των υδροηλεκτρικών σταθμών.
Πρέπει κάποιοι να το πουν καθαρά, αν έχουν έχουν τέτοια πρόθεση.
Όσον αφορά λοιπον τα όσα γράφονται για τη μικρή ΔΕΗ, και την καταστροφολογία σε σχέση με την σημερινή κατάσταση, τα απέδωσε σε προλείανση του εδάφους για πώληση των υδροηλεκτρικών και ζήτησε να μιλήσουν ανοιχτά και να πουν την αλήθεια αυτοί που ασκούν κριτική.
Τέλος, χαρακτήρισε επικίνδυνα τα σενάρια που μιλούν για σπάσιμο της ΔΕΗ σε 2- 3 κομμάτια γιατί θα είναι σε βάρος της επιχείρησης
Ας τοποθετηθούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο πώς βλέπουν το άνοιγμα της αγοράς.
Η άρση του μονοπωλίου έχει κάποιο τίμημα, όμως αυτό είναι άλλο από τον κανιβαλισμό της αγοράς.
Το θέμα πρέπει να το δει η DG Comp και DG Energy από μηδενική βάση.
Σε άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, δεν έχει επίσης κριθεί.

Τιμολόγια - Αποεπένδυση λιγνιτικών

Έχουμε κάνει προσπάθεια να συγκρατήσουμε τα τιμολόγια, η κοινωνία και οι οικονομία ίσως να μην άντεχαν αύξηση, παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Θα περίμενα αυτή η προσπάθεια να στηριχθεί από τις πολιτικές δυνάμεις.
Από εφέτος ελπίζω ότι θα γυρίσουμε στην κερδοφορία. Άλλωστε το 2008 είχαμε ζημίες και γυρίσαμε στην κερδοφορία.
Δεν έχω ακούσει ουσιαστικές προτάσεις για τη ΔΕΗ, με κυρίαρχο το θέμα για το ότι η ΔΕΗ πρέπει να λειτουργήσει ως ανώνυμη εταιρεία, απαλλαγμένη από τα βαρίδια της κρατικής εξάρτησης. Περιμένω τοποθέτηση από όλους.
Η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων είναι πολύπλοκο πρότζεκτ και μάλιστα σε συνθήκες αρνητικές για τα στερεά καύσιμα. Οι σταθμοί έχουν πλέον καταστεί κερδοφόροι. Η έγκριση του μηχανισμού επάρκειας ισχύος βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Πλέον το λόγο έχουν οι επενδυτές. Δώσαμε παράταση, αφού τη ζήτησαν.

Οι στόχοι για τις ΑΠΕ - Αιχμές για την ΡΑΕ

Οι ΑΠΕ θα είναι στο εξής η ατμομηχανή της ανάπτυξής της ΔΕΗ. Μέχρι το 2030 θα έχουν εγκατασταθεί τουλάχιστον στα 2 GW, 15πλασιάζοντας την ισχύ που έχουμε σήμερα από το 3% στο 9% και προσφέροντας πρόσθετη λειτουργική κερδοφορία 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Για το 2019 θα επενδυθούν 105 εκατ. ευρώ, σε νέα έργα 137 MW σε πρωτοποριακές μορφές ΑΠΕ, όπως τα πλωτά φωτοβολταϊκά και τα υπεράκτια αιολικά. Επίσης, θα ασχοληθούμε με την αντλησιοταμίευση και την ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς το ΕΣΕΚ προβλέπει εξοικονόμηση 32%.
Για να υλοποιηθεί η φιλόδοξη, αλλά άκρως ρεαλιστική στόχευση, χρειάζεται ευρεία κινητοποίηση του προσωπικού της επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα συγχωνεύσουμε τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέσα στον μήνα θα έχουμε ουσιαστικές εξελίξεις ώστε η στρατηγική απόφαση να υλοποιηθεί το ταχύτερο.
Ένα μέρος των έργων θα γίνουν από την ίδια τη ΔΕΗ, ενώ θα προχωρήσουμε και σε συμπράξεις με άλλες εταιρείες. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις του κλάδου.
Σε ότι αφορά τους διαγωνισμούς της ΡΑΕ για νέα έργα ΑΠΕ, θεωρώ μεγάλο σφάλμα την ακύρωση του διαγωνισμού του περασμένου Νοεμβρίου, με τη ΔΕΗ να χάνει δύο φωτοβολταϊκά 30 MW. Ακόμη πιο σημαντικός ο αποκλεισμός του έργου των 200 MW στον πρόσφατο κοινό διαγωνισμό, παρόλο που προκρίθηκαν έργα με υψηλότερες προσφορές»
Για να υλοποιηθεί η φιλόδοξη, αλλά άρκως ρεαλιστική στόχευση, χρειάζεται ευρεία κινητοποίηση του προσωπικού της επιχείρησης.
Στο πλαίσιο αυτό, θα συγχωνεύσουμε τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέσα στον μήνα ουσιαστικές εξελίξεις ώστε η στρατηγική απόφαση να υλοποιηθεί το ταχύτερο.
Ένα μέρος των έργων θα γίνουν από την ίδια τη ΔΕΗ, ενώ θα προχωρήσουμε και σε συμπράξεις με άλλες εταιρείες. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις του κλάδου.

Νωρίτερα το worldenergynews.gr έφραφε:

Η αποεπένδυση των λιγνιτικών μονάδων είναι πολύπλοκο project, σε συνθήκες εναντίον των στερεών καυσίμων.
Οι σταθμοί έχουν πλέον καταστεί κερδοφόροι, στο τελικό στάδιο η έγκριση του μηχανισμού επάρκειας ισχύος. ο λόγος στους επενδυτές. Δώσαμε παράταση, αφού το ζήτησαν οι επενδυτές.
Οι ΑΠΕ θα είναι στο εξής η ατμομηχανή της ανάπτυξής της, μέχρι το 2030 τουλάχισοτν στα 2 GW, 15πλασιασμός της ισχύος που έχουμε σήμερα. Από το 3% στο 9%, πρόσθετη λειτουργική κερδοφορία 90 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
Για το 2019 105 εκατ. ευρώ, σε νέα έργα 137 MW. Θα ασχοληθεί με προωτοποριακές μορφές ΑΠΕ, όπως τα πλωτά φωτοβολταϊκά και τα υπεράκτια αιολικά. Επίσης, θα ασχοληθεί με την αντλησιοταμίευση και την ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς το ΕΣΕΚ προβλέπει εξοικονόμηση 32%.
Για να υλοποιηθεί η φιλόδοξη, αλλά άρκως ρεαλιστική στόχευση, χρειάζεται ευρεία κινητοποίηση του προσωπικού της επιχείρησης. Στο πλαίσιο αυτό, θα συγχωνεύσουμε τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, μέσα στον μήνα ουσιαστικές εξελίξεις ώστε η στρατηγική απόφαση να υλοποιηθεί το ταχύτερο.
Ένα μέρος των έργων θα γίνουν από την ίδια τη ΔΕΗ, ενώ θα προχωρήσουμε και σε συμπράξεις με άλλες εταιρείες. Ήδη είμαστε σε επικοινωνία με μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις του κλάδου.
Διαγωνισμοί της ΡΑΕ για νέα έργα ΑΠΕ, θεωρώ μεγάλο σφάλμα την ακύρωση του διαγωνισμού του περασμένου Νοεμβρίου, με τη ΔΕΗ να χάνει δύο φωτοβολταϊκά 30 MW. Ακόμη πιο σημαντικός ο αποκλεισμός του έργου των 200 MW στον πρόσφατο κοινό διαγωνισμό, παρόλο που προκρίθηκαν έργα με υψηλότερες προσφορές.

Σε σχέση με τον διαγωνισμό των λιγνιτικών μονάδων, σημείωσε ότι οι επενδυτές ήταν αυτοί που ζήτησαν την παράταση και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η επένδυση θα προχωρήσει.
Αναφορικά με τα τιμολόγια, σημείωσε ότι έκανε μεγάλη προσπάθεια για να μην αυξηθούν καθώς η κοινωνία και η βιομηχανία μετά από τα μνημόνια δεν είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο.
Ζήτησε να κατατεθούν προτάσεις για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ από όλους, καθώς η επιχείρηση αποτελεί εθνικό κεφάλαιο.
Όσον αφορά τα όσα γράφονται για τη μικρή ΔΕΗ, και την καταστροφολογία σε σχέση με την σημερινή κατάσταση, τα απέδωσε σε προλείανση του εδάφους για πώληση των υδροηλεκτρικών και ζήτησε να μιλήσουν ανοιχτά και να πουν την αλήθεια αυτοί που ασκούν κριτική.
Τέλος, χαρακτήρισε επικίνδυνα τα σενάρια που μιλούν για σπάσιμο της ΔΕΗ σε 2- 3 κομμάτια γιατί θα είναι σε βάρος της επιχείρησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης