Επικαιρότητα

Οι 7 Περιφέρειες που κρίνονται στo δεύτερο γύρο σήμερα 2 Ιουνίου, τα ντέρμπι και τα φαβορί

Οι 7 Περιφέρειες που κρίνονται στo δεύτερο γύρο σήμερα 2 Ιουνίου, τα ντέρμπι και τα φαβορί
Μεγαλύτερος αντίπαλος της ΝΔ οι γαλάζιοι αντάρτες παρά οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και αμφίρροπες αναμετρήσεις αναμένονται στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών σήμερα 2 Ιουνίου, οι οποίες αναμένεται και να ολοκληρώσουν το πολιτικό μήνυμα που εστάλη ήδη από τις ευρωεκλογές και από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες, οι οποίες άνοιξαν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 19:00, για την ανάδειξη 7 περιφερειαρχών, ενώ η εκλογική διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, χωρίς προβλήματα, όπως διαβεβαίωσε και ο γ.γ. του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης.
Ειδικότερα, κάλπες ξαναστήθηκαν  στις Περιφέρειες Αττικής, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων και Στερεάς Ελλάδας.
Η ΝΔ, η οποία κέρδισε στον πρώτο γύρο τις 5 από τις 6 Περιφέρειες (Νοτίου Αιγαίου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας – δεν επικράτησε μόνο στην Περιφέρεια Κρήτης όπου αναδείχθηκε περιφερειάρχης με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ ο Σταύρος Αρναουτάκης), θέλει να κερδίσει και τις υπόλοιπες 7 Περιφέρειες προκειμένου να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι έγινε το πρώτο και ουσιαστικό βήμα για πολιτική αλλαγή.
Συνεπώς η ΝΔ έχει ως στόχο να κερδίσει τις 12 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, την ώρα που ως μεγαλύτερος αντίπαλος της στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι οι γαλάζιοι "αντάρτες" παρά οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διεκδικήσει μόλις τις 3 από τις 7 Περιφέρειες (Αττικής, Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας) καθώς στις υπόλοιπες αναμετρώνται υποψήφιοι που είτε προέρχονται από τη ΝΔ είτε κατεβαίνουν ως ανεξάρτητοι.
Σημειώνεται πως στις περιφερειακές εκλογές του 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κερδίσει στις Περιφέρειες Αττικής και Ιονίων Νήσων, τις οποίες πάντως θεωρείται πολύ δύσκολο να ξανακερδίσει.

Περιφέρεια Αττικής: Ξεκάθαρο φαβορί ο Πατούλης

Στο δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών σήμερα, αναμετρώνται  οι Γ. Πατούλης και η Ρένα Δούρου, με τον υποψήφιο της ΝΔ να θεωρείται ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της θέσης του Περιφερειάρχη Αττικής, γεγονός που θα στείλει με τον πιο σαφή τρόπο το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής που θέλει η ΝΔ δεδομένου ότι η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος στην χώρα
Στον α’ γύρο ο κ.Πατούλης έλαβε ποσοστό 37,63% και 600.041 ψήφους έναντι 19,71% και 314.320 που έλαβε η Ρένα Δούρου, ενώ τρίτος αναδείχθηκε ο κ.Σγουρός με 17,40%.
Αν και ο κ.Σγουρός υποστήριξε πως κάνει καμία υπόδειξη στους ψηφοφόρους για το ποιον από τους δύο υποψηφίους να επιλέξουν, θεωρείται βέβαιο πως οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του θα προτιμήσουν να δώσουν την ψήφο τους στον κ.Πατούλη.

Σε δηλώσεις του ο κ.Πατούλης, αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Μαρούσι, υποστήριξε ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία αποτελεί «μια νέα αρχή για την Αττική».
«Είναι σίγουρο ότι αυτά που μας δίχασαν, βαίνουν πλέον στο τέλος τους. 
Εμείς ενωμένα και ψύχραιμα, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αλλάξει η ζωή των πολιτών της Αττικής» υποστήριξε ο κ.Πατούλης.

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ανατροπή υπέρ της ΝΔ

Είναι η Περιφέρεια, στην οποία αναμένεται να υπάρξει πολιτική ανατροπή υπέρ της ΝΔ, μια και το πιθανότερο σενάριο είναι να μην καταφέρει να επανεκλεγεί ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Γαλιατσάτος.
Στον α’ γύρο η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου από τη ΝΔ έλαβε το 29,50% έναντι 22,16% του κ.Γαλιατσάτου.
Αν και η διαφορά τους την περασμένη Κυριακή ήταν λίγο λιγότερες από 8.000 ψήφους, η κα.Κράτσα θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση της Περιφέρειας, καθώς ο τρίτος (και προερχόμενος από τη ΝΔ) Σπύρος Σπύρου που έλαβε το 18,4% των ψήφων και περισσότερες από 20.000 ψήφους, ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της κας.Κράτσα, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο για τον κ.Γαλιατσάτο να καταφέρει να επανεκλεγεί στη θέση του Περιφερειάρχη.


Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ντέρμπι Φαρμάκη – Κατσιφάρα

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας είναι από αυτές στις οποίες ο δεύτερος γύρος των εκλογών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι οι δύο υποψήφιοι, ο Νεκτάριος Φαρμάκης που έχει τη στήριξη της ΝΔ και ο Απόστολος Κατσιφάρας που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, θα δώσουν μάχη μέχρι τέλους.
Στον α’ γύρο επικράτησε ο κ.Φαρμάκης με 36,96% έναντι 32,93% που έλαβε ο κ.Κατσιφάρας και κατ’επέκταση καθοριστικό ρόλο θα έχει η στάση που θα ψηφίσουν οι ψηφοφόροι που την πρώτη Κυριακή επέλεξαν τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Κ. Σπηλιόπουλο (12,21%).
Η ανακοίνωση πάντως του κ.Σπηλιόπουλου ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής ήταν μια σαφής και καθαρή αποδοκιμασία της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, δηλαδή του κ.Κατσιφάρα και ότι απαιτείται αλλαγή σελίδας στην Περιφέρειας, μάλλον δείχνει μια έμμεση αλλά σαφή στήριξη στην  υποψηφιότητα του κ.Φαρμάκη.


Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας -  Θράκης: Μάχη γαλάζιων ψηφοφόρων

Η αναμέτρηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης είναι ζήτημα μεταξύ δύο γαλάζιων στελεχών και θεωρείται από τις πιο αμφίρροπες του δεύτερου γύρου των περιφερειακών εκλογών.
Στον α’γύρο επικράτησε ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Χρ. Μέτιος, ο οποίος έλαβε το 34,10% έναντι 30,61% που έλαβε ο «αντάρτης» Χριστόδουλος Τοψίδης.
Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός του β’ γύρου δεν έχουν εκφράσει την οποιαδήποτε προτίμηση τους σε κάποιον από τους δύο εκπροσώπους του «συντηρητικού χώρου», όλα τα σενάρια για τον επόμενο Περιφερειάρχη είναι ανοικτά, με τον κ.Μέτιο πάντως να απολαμβάνει ένα ελαφρύ προβάδισμα δεδομένου ότι έχει και το χρίσμα της ΝΔ.


Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Προβάδισμα Καλογήρου

Καθαρά γαλάζια υπόθεση είναι και ο δεύτερος γύρος των περιφερειακών εκλογών στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς θα αναμετρηθούν η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου που έχει το επίσημο χρίσμα της ΝΔ και ο ανεξάρτητος με τη στήριξη μερίδας της ΝΔ Κ. Μουτζούρης, ο οποίος έκανε την έκπληξη καθώς πέρασε στο δεύτερο γύρο αφήνοντας έξω τον Π. Χριστόφα από το ΚΙΝΑΛ.
Συγκεκριμένα, στον πρώτο γύρο η κα.Καλογήρου έλαβε το 30,6% έναντι του 24,36% που έλαβε ο Κ. Μουτζούρης.
Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί και σε αυτήν την περίπτωση από το τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι του Π. Χριστόφα, ο οποίος ήρθε τρίτος λαμβάνοντας το 19,63% των ψήφων.
Πάντως ο κ.Χριστόφας δεν έδειξε κάποιον από τους δύο υποψηφίους, προτρέποντας ωστόσο τους πολίτες να συμμετάσχουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών.


Περιφέρεια Πελοποννήσου: Συνέχεια Τατούλη ή έκπληξη Νίκα;

Εξαιρετικά αμφίρροπη θα είναι και η μάχη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς οι δύο υποψήφιοι, ο ανεξάρτητος και νυν περιφερειάρχης Π. Τατούλης και ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας που έχει τη στήριξη της ΝΔ θα αναμετρηθούν μέχρι τέλους, μετρώντας και την τελευταία ψήφο.
Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τον πρώτο γύρο, όπου ο κ.Τατούλης κατέλαβε την πρώτη θέση λαμβάνοντας μόλις 1.700 ψήφους περισσότερες από τον συνυποψήφιο του.
Συγκεκριμένα, ο κ.Τατούλης έλαβε το 34,09% και 119.833 ψήφους έναντι 33,6% και 118.080 ψήφων του κ.Νίκα, ο οποίος τυγχάνει της ηχηρής στήριξης από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκη.


Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Μπροστά ο Σπανός

Ως φαβορί για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προβάλλει ο υποψήφιος της ΝΔ, Φάνης Σπανός, ο οποίος αναμετράται σήμερα στο β’ γύρο με τον ανεξάρτητο Απόστολο Γκλέτσο.
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δεν αφήνουν και πολλές ελπίδες στον μέχρι πρότινος δήμαρχο Στυλίδας, καθώς ο κ.Σπανός έλαβε το 39,71% έναντι 23,84% του κ.Γκλέτσου.
Η επιτυχία του κ.Σπανού στον α’γύρο εκτιμάται ότι θα επιβεβαιωθεί στην κάλπη και τη δεύτερη Κυριακή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης