Εξοικονόμηση

Καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από τη Siemens Gamesa με χρήση ηφαιστειακών πετρωμάτων

Καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από τη Siemens Gamesa με χρήση ηφαιστειακών πετρωμάτων

Σε πρώτη φάση το σύστημα μπορεί να αποθηκεύσει έως και 130 MWh θερμότητας για μία εβδομάδα

Σε μία παγκόσμια πρωτιά, η Siemens Gamesa Renewable Energy (SGRE) εγκαινίασε την περασμένη Πέμπτη στο Αμβούργο το ηλεκτρικό - θερμικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (ETES) που ανέπτυξε.
Χρησιμοποιώντας μία καινοτόμα τεχνολογία, το σύστημα αυτό καθιστά εφικτή την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας με μικρό κόστος, με συνέπεια να μπορούν να καταναλωθούν αρκετά αργότερα απ’ ό,τι παράχθηκαν.
Γι’ αυτό τον σκοπό, η εγκατάσταση χρησιμοποιεί ως μέσο αποθήκευσης 1.000 τόνους ηφαιστειακών πετρωμάτων.
Η ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμού αέρα, μέσω μίας διάταξης ηλεκτρικών αντιστάσεων, ώστε τα πετρώματα να θερμανθούν στους 750 βαθμούς Κελσίου.
Όταν αυξάνεται η ζήτηση, τότε η μονάδα χρησιμοποιεί μία γεννήτρια ατμού ώστε η αποθηκευμένη ενέργεια να μετατραπεί ξανά σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Με αυτό τον τρόπο, η ETES μπορεί να αποθηκεύσει έως και 130 MWh θερμότητας για μία εβδομάδα.
Επίσης, αυτοί οι κύκλοι διαδοχικής μετατροπής από τη μία μορφή ενέργειας στην άλλη, δεν επηρεάζουν τη δυναμικότητα αποθήκευσης της μονάδας, η οποία θα παραμείνει αμετάβλητη καθ’ όλη τη διάρκεια «ζωής» της.

Εμπορική αξιοποίηση

Σκοπός αυτής της πιλοτικής εγκατάστασης είναι να αποδειχθεί στην πράξη η λειτουργικότητα της τεχνολογίας, αλλά και να δοκιμασθεί εξαντλητικά η αποθήκευση της θερμότητας.
Το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η Siemens Gamesa είναι να αξιοποιήσει την καινοτομία σε εμπορικά projects, αυξάνοντας τη δυναμικότητα αποθήκευσης και την ισχύ.
Στόχος είναι στο εγγύς μέλλον να αποθηκεύεται ενέργεια της τάξη των μερικών γιγαβατωρών.
Μία γιγαβατώρα (GW) ισοδυναμεί με την ημερήσια ηλεκτρική κατανάλωση περίπου 50.000 νοικοκυριών.
Ένα ακόμη πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι ότι, χρησιμοποιώντας συμβατικό εξοπλισμό, μπορούν αποσυρμένα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια να μετατραπούν σε εγκαταστάσεις «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης