Διεθνή

Goldman Sachs: Πως ο Trump θα πριμοδοτήσει τις αμερικανικές πετρελαϊκές και θα καταστρέψει τους υπολοίπους

Goldman Sachs: Πως ο Trump θα πριμοδοτήσει τις αμερικανικές πετρελαϊκές και θα καταστρέψει τους υπολοίπους
Οι Αμερικανοί Παραγωγοί χρυσώνονται και το πετρέλαιο πέφτει
Την προσέγγιση να προσμετρήσει τις επιπτώσεις της εφαρμογής μείωσης της φορολογίας στις αμερικάνικες πετρελαικές επιχειρήσεις από την εφαρμογή της μείωσης της εταιρικής φορολογίας και την θέσπιση του διασυνοριακού φόρου για τις εισαγωγές ( Border Tax ) επιχειρεί η Goldman Sachs για την προτεινόμενη πολιτική Trump.
Κατά τον τρόπο αυτό οι Αμερικανοί Παραγωγοί θα αποκτήσουν σοβαρό πλεονέκτημα από πλευράς κόστους.
Την ίδια ώρα μια άνοδος του δολαρίου θα συνδυαστεί με υποτιμητικές τάσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου,όπου η αύξηση προσφοράς διεθνώς θα τις οδηγήσει σε υποχώρηση.
Διαφαίνεται ότι θα δημιουργηθεί έτσι πλεόνασμα  στην προσφορά πετρελαίου για το 2018 με την επανεργοποίηση σε μεγάλο βαθμό των αμερικανικών επιχειρήσεων εξόρυξης ( shale ).
Aν τα δεδομένα εμπορίου παραμείνουν σταθερά τα αμερικάνικα διυλιστήρια θα βγουν σημαντικά κερδισμένα από την θέσπιση της νέας φορολογίας.

Τι προτείνεται με το σχέδιο Trump

Εγχώριες πωλήσεις

Για την εγχώρια παραγωγή φορολογούνται τα κέρδη όταν πραγματοποιηθούν.
Δεν προτείνεται αλλαγή

Για την παραγωγή στο εξωτερικό τα κέρδη φορολούνται όταν επαναπατριστούν
Προείνεται τα κέρδη να φορολούνται όταν πραγματοποιούνται και να σταματήσει η αφαίρεση του κόστους εισαγωγής από το φορολογητέο αποτέλεσμα.
Διαφοροποιείται δηλαδή τελείως η φορολογική πολιτική Trump δημιουργώντας επαχθείς όρους σε όσους παράγουν στο εξωτερικό και πουλούν στο εσωτερικό.

Για τις πωλήσεις στο εξωτερικό

Φορολογούνται με την πραγματοποίηση της κερδοφορίας
Προτείνεται καμία φορόλογηση εφόσον υπάρξει επαναπατρισμός

Για την παραγωγή το εξωτερικό και πώληση στο εξωτερικό η φορολογηση μπαίνει κατά τον επαναπατρισμό
Προτείνεται και εδώ να μην υπάρξει φορολόγηση εφόσον υπάρξει επαναπατρισμός κερδών.

Όλα αυτά θα αλλάξουν τα δεδομένα δίνοντας σοβαρά πλεονεκτήματα στους Αμερικανούς παραγωγούς τόσο στην εγχώρια αγορά τους,όπου οι τιμές θα ανέβουν και θα αποτελέσουν κίνητρο για τους εγχώριους παραγωγούς να δραστηριοποιηθούν .
Στα περιθώρια κέρδους οι Αμερικανοί παραγωγοί θα είναι σημαντικά ωφελημένοι τόσο στο εσωτερικό,όσο και στο εξωτερικό όπου οι τιμές θα πέσουν, αλλά θα έχουν σοβαρά πλεονεκτήματα λόγω προνομιακής φορολογίας.
Για το Brent οι τιμές το 2019 προβλέπονται στα 50 δολάρια το βαρέλι ενώ το δολάριο πιθανόν αν έχει ανατιμηθεί κατά 15% (!).

Ενα σενάριο με δόση φαντασίας

Καθώς τα αποθέματα θα αυξάνονται  μια σταθεροποίηση του brent στα 53 δολάρια θα οδηγήσει τις διεθνείς τιμές στα 40 δολάρια το 2020.
Η πληθωριστική επίδραση του φόρου στις εισαγωγές στις ΗΠΑ θα υπερκερασθεί από την άνοδο στο crude και θα οδηγήσει σε υψηλότατη κερδοφορία τους εγχώριους παραγωγούς
Οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές για τα διυλιστήρια σε Ευρώπη και Ασία
Μακροπρόθεσμα η αγορά πετρελαίου θα οδηγήσει σε μια νέα ισορροπία, όπου οι τιμές στις ΗΠΑ θα επιστρέψουν στα αρχικά επίπεδα πριν την εφαρμογή τα πολιτικής.
Η φορολογική πολιτική Trump θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών.
Αυτό θεωρητικά θα οδηγήσει σε μια ανατίμηση του δολαρίου κατά 25%, που δεν  μπορεί να γίνει στηνν πράξη.
Όμως σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν οι τιμές στις ΗΠΑ να ευνοηθούν οι Αμερικανοί παραγωγοί και να πέσουν διεθνώς οι τιμές του πετρελαίου.

Οι υπόλοιπες αγορές

Αντίστοιχα θα είναι τα αποτελέσματα  και για τις αγορές μετάλλων και φυσικού αερίου,όπου οι τιμές του LNG θα υποχωρήσουν.
Θα πρέπει φυσικά να αναμένεται η απάντηση από τη αντίθετη πλευρά σε επίπεδο φορολογίας.
Για τους οικονομολόγους της Goldman οι πιαθανότητες εφαρμογής ενός τέτοιου σεναρίου είναι στο 20%.
Γίνεται όμως αντιληπτό από πoυ ξεκινάει ο Trump.
Προσπαθεί να άρει την θέση του αμερικανού καταλωτή από το υποζύγιο που στηρίζει την παγκόσμια ανάπτυξη και να δώσει υπερ-πλεονεκτήματα στην εγχώρια βιομηχανία για να δημιουργήσει κερδοφορίες που θα υποστηρίξουν την οικονομία του.
Ταυτόχρονα όμως μια τέτοια πολιτική επιδεινώνει κατά πολύ τους όρους για τους υπολοίπους παγκοσμίως.
Για τον λόγο αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία πώς θα εξελιχθούν, θα κλιμακωθούν και θα ισορροπήσουν οι διαπραγματεύσεις με όλες τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Οι οικονομολόγοι της Goldman δίνουν πιθανότητες 20% να υλοποιηθεί η πολιτική Trump.

www.worldenergynews.gr









Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης