Περιβάλλον

Μπορούν τα δημόσια πάρκα να «πολεμήσουν» το έγκλημα;

Μπορούν τα δημόσια πάρκα να «πολεμήσουν» το έγκλημα;
Ο πράσινος χώρος οδηγεί σε χαμηλότερη εγκληματικότητα
Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η πιθανότητα να γίνουν εγκληματικές ενέργειες είναι μειωμένη όταν οι δράστες βρίσκονται κοντά σε πάρκα και ιδιαίτερα σε χώρους κοντά στην φύση. Όταν οι δημόσιοι και αστικοί χώροι μετατρέπονται σε χώρους φιλικούς για τους κατοίκους, τα ποσοστά βίας και εγκληματικότητας μειώνονται σε μεγάλο επίπεδο.
Όπως σημειώνεται σε μια μελέτη που έγινε στο Σικάγο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εγκλήματα τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε χώρους με δέντρα και άλλα είδη βλάστησης ήταν μειωμένα κατά 52%.
Αυτή η μείωση παρατηρείται και στις πολιτείες της Βαλτιμόρης, της Φιλαδέλφειας, του Πόρτλαντ και της Νέα Υόρκης.
Σε αρκετές πόλεις όμως, στα μάτια των πολιτών τα πάρκα φαίνονται ως επικίνδυνοι «μαγνήτες» για παράνομες εγκληματικές δραστηριότητες με κυρίως πρόβλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και τις κλοπές.
Αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιβεβαιωθεί με μια μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε το 2015 σε αρκετές πόλεις των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά εγκληματικότητας στις ιδιοκτησίες είναι δύο έως τέσσερις φορές υψηλότερες σε γειτονιές κοντά σε πάρκα.
Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει αρκετούς λόγους για τους οποίους η παρουσία πράσινου χώρου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερη εγκληματικότητα.
Ο κύριος λόγος είναι η επαφή με την φύση. Όταν οι πολίτες έρχονται σε επαφή με το φυσικό τους περιβάλλον, οι ενδείξεις άγχους και επιθετικότητας μειώνονται, κάνοντας τους να αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι.

Έτσι παρέχοντας στους πολίτες την δυνατότητα να συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες, προωθούνται οι θετικές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης