Επιχειρήσεις

Edison: Το φυσικό αέριο καταλύτης κερδών (+293%) και στρατηγικό πλεονέκτημα της Μυτιληναίος – Στο 1,9 ευρώ ανά μετοχή η αξία του CCGT

Edison: Το φυσικό αέριο καταλύτης κερδών (+293%) και στρατηγικό πλεονέκτημα της Μυτιληναίος – Στο 1,9 ευρώ ανά μετοχή η αξία του CCGT

Οι λόγοι που οδηγούν τον ενεργειακό κλάδο με επίκεντρο το φυσικό αέριο σε υπεραπόδοση

Ο κλάδος του φυσικού αερίου θα κάνει την μεγάλη διαφορά για τον Μυτιληναίο από το πρώτο εξάμηνο του 2019 σύμφωνα με την ανάλυση της Edison, που προβλέπει ότι το EBITDA από τον συγκεκριμένο κλάδο θα αυξηθεί κατά 293% στα 48 εκατ δίνοντας ώθηση 23% στο συνολικό  EBITDA στα 178 εκατ για το α εξάμηνο του 2019.
Παράλληλα το CCGT ( η νέα επένδυση φυσικού αερίου στο Αγ. Νικόλαο 826 MW) θα προσθέσει 1,9 ευρώ ανά μετοχή στην αποτίμηση ανεβάζοντάς την κατά 16% στα 14,2 ευρώ.
Το αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να επιταχύνει τα σχέδια της Μυτιληναίος, που ευνοείται από το αναμενόμενο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων τα επόμενα χρόνια και την δυνατότητα εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων LNG σε ελκυστικές τιμές μακριά από τα συμβόλαια εκείνα, που είναι εγκλωβισμένα στις τιμές του πετρελαίου.
Το πλεονέκτημά του για την εγχώρια αγορά είναι, ότι λειτουργεί εργοστάσια φυσικού αερίου χαμηλού κόστους με απόδοση 58% σε μια αγορά στην οποία κυριαρχούν οι υψηλόκοστοι και ρυπογόνοι λιγνίτες.

 
Σε discount η μετοχή

Η μετοχή διαπραγματεύεται σε discount σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς ομίλους που διαθέτουν διαφοροποιημένες δραστηριότητες καθώς το P/E της στα τρέχοντα επίπεδα είναι στο 7,8 με τα προβλεπόμενα κέρδη του 2019 και η σχέση EV/EBITDA είναι στο 5,6.
Μεταξύ των εταιριών που γίνεται η σύγκριση είναι η Siemens, η Smiths Group από το Ηνωμένο Βασίλειο και η Wartsila Oyi από την Φινλανδία.
Η αξία που δίνεται στον κλάδο φυσικού αερίου για την Μυτιληναίος στη ανάλυση της Edison είναι 653 εκατ, χωρίς να περιλαμβάνει το νέο CCGT, το οποίο θα έχει IRR 19%.
Προβλέπεται ότι με το CCGT σε λειτουργία η συνολική δυναμικότης θα είναι 1978 MW με συνολική παραγωγική δυναμικότητα 6,6 ΤW/h το 2021.
H αξία του CCGT αποτιμάται στα 274 εκατ ευρώ και προβλέπεται ότι θα έχει συμβολή 60 εκατ στο ετήσιο EBITDA.
To βασικό σενάριο προβλέπει έναν μέσο συντελεστή φορτίου 70% (load factor) με 14 ευρώ/MWh.
To EBITDA από τον ενεργειακό κλάδο από τα 95 εκατ το 2019 θα ανέλθουν στα 126 εκατ το 2021.

Τα στρατηγικά πελονεκτήματα

Ο κλάδος του φυσικού αερίου είναι βασικό ισχυρό πλεονέκτημα του ομίλου, καθώς έχει την δυνατότητα σύναψης μακροχρονίων συμβάσεων αλλά και αξιοποίηση των βραχυπρόθεσμων ευκαιριών στην spot αγορά κυρίως λόγω των υψηλών αναγκών των ενεργειακών μονάδων του.
Η παραμονή  της τιμής του LNG σε χαμηλά επίπεδα, λόγω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς θα ευνοήσει καθώς η στρατηγική του που κατέχει πάνω από το 30% της αγοράς, έχει απεξαρτηθεί από το σχετικά ακριβότερο ρωσικό αέριο.
Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για μετατροπή της Ελλάδας σε ένα hub δίνουν επίσης σημαντικές ευκαιρίες στον όμιλο.
Στα αιολικά οι ευκαιρίες είναι σημαντικές και αναμένονται πρόσθετα 100 MW την περίοδο 2018-20 που θα προσθέσουν 10 εκατ EBITDA τον χρόνο.

Υψηλή κερδοφορία και μερίσματα

Ο κύκλος εργασιών για το 2019 προβλέπεται στα 2,237 δις, τα προσαρμοσμένα EBITDA στα 360 εκατ και τα καθαρά κέρδη στα 206 εκατ.
Το μέρισμα ανά μετοχή στα 0,50 ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 306 εκατ ευρώ.
Η σημαντική άνοδος του κύκλου εργασιών θα λάβει χώρα το 2022 στα 3 δις ευρώ με κερδοφορία στα 239 εκατ.
Οι αποδόσεις καθαρών ταμειακών ροών (FCF Yield) αναμένονται στο 12-14% για την περίοδο 2019-2022
 
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης