Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα - Ανοίγει νέος κύκλος για την οικονομία - Τέλος τα capital controls

Μητσοτάκης: Σεβόμαστε το δημόσιο χρήμα - Ανοίγει νέος κύκλος για την οικονομία - Τέλος τα capital controls
Τα capital controls είχαν επιβληθεί με νόμο στα τέλη του Ιουνίου 2015
Την πλήρη άρση των capital controls ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την προστασία προσωπικών δεδομένων.
«Σήμερα ανακοινώνω μία ακόμα προγραμματική μας δέσμευση.
Σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων.
Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν.
Ο υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει επίσημα την τροπολογία.
Από τον Ιανουάριο του 2015, οι κυβερνήσεις του κ. Τσίπρα προκάλεσαν κρίση εμπιστοσύνης και εκροή εκατομμυρίων καταθέσεων.
Αποκορύφωμα ήταν το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούνιο του 2015 και οι δραματικοί περιορισμοί στις αναλήψεις.
Η προοπτική της πολιτικής αλλαγής και το αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα.
Σήμερα κλείνει οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας.
Μετά από 50 μήνες τα capital controls καταργούνται και ταυτόχρονα ανοίγει, σε μία δύσκολη συγκυρία, ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα
Ανοίγει ένας νέος κύκλος για την Ελλάδα που θέλουμε και την Ελλάδα που αξίζουμε» τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί στο μέχρι στιγμής κυβερνητικό έργο, αναφέροντας πως με τον ρυθμό των πρώτων 40 ημερών θα συνεχίσουμε τα επόμενα 4 χρόνια και τονίζοντας ότι τα πρώτα νομοσχέδια έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία βρισκόταν σε κυβερνητική ετοιμότητα.

"Οι κινήσεις μας σε ΕΡΤ, Μάτι, κα. δείχνουν το σεβασμό μας απέναντι στο δημόσιο χρήμα", δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και στις μάχες με τις καλοκαιρικές φωτιές που αποδεικνύνουν την καθημερινή παρουσία της κυβέρνησης δίπλα στον πολίτη.
Ο τομέας της προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι κρίσιμος για τη Δημοκρατία και την οικονομία.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το νομοσχέδιο είναι σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού, βήμα ανάπτυξης και κοινωνικής ευθύνης που θωρακίζει τους πολίτες - ιδίως τους ανήλικους.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό Δικαιοσύνης για το συνολικό πνεύμα που διέπει το νομοσχέδιο.
Κανείς εργοδότης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα σε βάρος υπαλλήλων, όπως π.χ. κάμερες, για απόλυση εργαζομένων ή τα στοιχεία της υγείας τους.
Θα πρέπει να είναι κωδικοποιημένα.
Χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών δεν θα υπάρχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα, είπε ο πρωθυπουργός.
Όποιος παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί δυο φορές ενώ όσοι τηρούν τους κανόνες θα απολαμβάνουν εμπιστοσύνης.
Η ελεύθερη επικοινωνία απαντά στις ανάγκες της εποχής μας αλλά και η προστασία του προσωπικού αποτυπώματος κάθε πολίτη είναι ανθρώπινο δικαίωμα, πρόσθεσε.
Ο Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η αδιαφορία της στον συγκεκριμένο τομέα δεν την τιμά.

Σταϊκούρας: Σταθεροποιείται το τραπεζικό σύστημα

Κατά την παρέμβαση του ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας είπε πως η άρση των capital controls, η οποία θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου, δείχνει ότι το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται ενώ εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως είπε με την κίνηση αυτή αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγοντας του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας ενώ σημείωσε πως αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας και για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας
Ο κ.Σταϊκούρας χαρακτήρισε ικανοποιητική την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα έσοδα ενισχύονται μετά τον Ιούλιο σε σχέση με τους στόχους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης