Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης - θεσμών για τη Ράνια Αικατερινάρη του Υπερταμείου

Μπρα ντε φερ κυβέρνησης - θεσμών για τη Ράνια Αικατερινάρη του Υπερταμείου
Οι κυβερνητικές επιθέσεις, η υπόθεση της ΔΕΗ και η στάση των θεσμών
Σκληρό είναι σύμφωνα με πληροφορίες το μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με τους θεσμούς για το μέλλον της διοίκησης του Υπερταμείου.  
Οι «εχθροπραξίες» έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει καθώς ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν παραλείπει να τονίζει γενικώς τις ευθύνες που υπάρχουν ειδικά στο θέμα της κατάστασης που έχει περιέλθει η ΔΕΗ ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε αναφέρει ότι θα αναζητηθούν ευθύνες και από τη διοίκηση του Υπερταμείου.
Την ίδια στιγμή σε ανεπίσημο επίπεδο διατυπώνονται ενστάσεις προς τους θεσμούς για τις διοικητικές ικανότητες και την αποτελεσματικότητα της κας Ράνιας Αικατερινάρη.
Ωστόσο όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες από την πλευρά των θεσμών δεν φαίνεται τουλάχιστον μέχρι στιγμής να υπάρχει διάθεση να ακούσουν τα λεγόμενα της κυβέρνησης.
Και αυτό διότι θεωρούν ότι το Υπερταμείο έκανε προεργασία για τα όσα γίνονται σήμερα στη ΔΕΗ και η προηγούμενη κυβέρνηση δεν επιθυμούσε να προχωρήσει κανένα σενάριο.
Η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης είναι φυσικά ότι κινήθηκε αποφασιστικά προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις.  Η κατάσταση που διαμορφώνεται πάντως δείχνει και το προβληματικό της λειτουργίας φορέων που ιδρύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια όπως το Υπερταμείο των οποίων η ανεξαρτησία είναι αμφισβητήσιμη δεδομένων των διαδικασιών που ακολουθούνται τόσο στην επιλογή διοικήσεων όσο και του πλαισίου άσκησης αρμοδιοτήτων.
Και αυτό διότι ενώ είναι υποτίθεται ανεξάρτητος φορέας ο ένας και μοναδικός μέτοχός του είναι το Υπουργείο Οικονομικών δηλαδή η εκάστοτε κυβέρνηση η οποία έχει όλες τις εξουσίες του μετόχου πλην της εκλογής και της ανάκλησης του διορισμού των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, του καθορισμού της αμοιβής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της τροποποίησης του Καταστατικού.
Ουσιαστικά η διοίκηση δεν ασκείται από την Ελλάδα καθώς το Εποπτικό Συμβούλιο έχει τρία (3) μέλη που ναι μεν επιλέγονται από το Υπουργείο Οικκονομικών, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και  δύο (2) μέλη, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, που επιλέγονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Υπουργού Οικονομικών.
Έτσι το εποπτικό συμβούλιο είναι πανίσχυρο καθώς αυτό ουσιαστικά αποφασίζει για τη διοίκηση του Υπερταμείου.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης