Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Κίνδυνος να μείνει εκτός αγοράς το 25% των έργων ΑΠΕ με υποχρέωση συμμετοχής από την 1η Νοεμβρίου

Κίνδυνος να μείνει εκτός αγοράς το 25% των έργων ΑΠΕ με υποχρέωση συμμετοχής από την 1η Νοεμβρίου
Οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν δρομολογήσει τις διαδικασίες εκπροσώπησης των μονάδων
Ορατός είναι ο κίνδυνος για έναν σημαντικό αριθμό έργων ΑΠΕ να μην μπορούν να τιμολογήσουν την παραγόμενη ενέργεια από την 1η Νοεμβρίου, καθώς αν και παραμένουν λίγα 24ωρα από τη στιγμή που θα πρέπει να ξεκινήσουν να συμμετέχουν στην αγορά, οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν δρομολογήσει τον τρόπο εκπροσώπησής τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΔΑΠΕΕΠ, οι σταθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν το 25% του συνόλου των έργων που από τις αρχές του επόμενου μήνα θα ξεκινήσουν υποχρεωτικά να συμμετέχουν στον ΗΕΠ.
Επομένως, με δεδομένο ότι το ΥΠΕΝ φαίνεται να μην είναι διατεθειμένο να μεταθέσει τη σχετική ημερομηνία για μία ακόμη φορά, χωρίς εκπροσώπηση τα εν λόγω έργα δεν θα μπορούν να αποζημιωθούν από την 1η Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως υποχρέωση συμμετοχής στον ΗΕΠ έχουν οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί άνω των 500 kW, οι οποίοι προκρίθηκαν είτε μέσω του πιλοτικού διαγωνισμού του 2016, είτε από τη δημοπρασία της Κατηγορίας Ι που διεξήχθη τον Ιούλιο του 2018. Επίσης, «αγγίζει» τα έργα ΑΠΕ (αιολικά άνω των 3 MW και φωτοβολταϊκά άνω των 500 kW) τα οποία υπέγραψαν με τον ΛΑΓΗΕ συμβάσεις με διοικητικά οριζόμενη ΣΕΔΠ, από το τέλος του 2016 έως και περίπου την έναρξη των ανταγωνιστικών διαδικασιών, μετά τον πιλοτικό διαγωνισμό.

Τρεις επιλογές εκπροσώπησης

Για τη συμμετοχή τους, οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να αναλάβουν οι ίδιοι την εκπροσώπησή τους, και επομένως να υποβάλουν εκείνοι σε καθημερινή βάση τις προβλέψεις για την ενέργεια που θα εγχύσουν σε ωριαία βάση στο σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τη λύση αυτή έχει επιλέξει ένας μόνο ιδιοκτήτης μονάδα, με τους υπόλοιπους να έχουν απευθυνθεί σε κάποιον φορέα σωρευτικής εκπροσώπησης.
Εναλλακτικά, μπορούν να ενταχθούν προς εκπροσώπηση σε κάποιον ιδιωτικό Σωρευτικό Φορέα Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ), είτε στον Σωρευτικό Φορέα Εκπροσώπησης τελευταίου καταφυγίου (ΦΟΣΕΤεΚ), τον ρόλο του οποίου έχει αναλάβει ο ΔΑΠΕΕΠ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η συντριπτική πλειονότητα έχει επιλέξει την τρίτη λύση.
Πάντως, ακόμη και αυτή τη στιγμή, περίπου 1 στα 4 έργα της κατηγορίας δεν έχει ξεκινήσει τη διαδικασία εκπροσώπησης, ανεξαρτήτως του τρόπου που θα επιλέξει ως πιο πρόσφορο.
Κάτι που σημαίνει πως κινδυνεύει από την 1η Νοεμβρίου να βρεθεί ταμειακά στον αέρα.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης