Απόψεις

Κινέζικες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα: Πρώτα από όλα ρεαλισμός - Του Π. Μπουσμπουρέλη

Κινέζικες ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα: Πρώτα από όλα ρεαλισμός - Του Π. Μπουσμπουρέλη

Ποιές είναι οι πραγματικές δυνατότητες των κινέζικων επενδύσεων και που έχουν ήδη βάλει πόδι

Ο κατάλογος των έργων που από κοινού δημοσιοποίησαν το Υπουργείο Ανάπτυξης δια μέσου του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη και του αρμόδιου Κινέζου He Lifeng έφεραν στο προσκήνιο πολλά και βασικά projects του ενεργειακού τομέα.
Βέβαια αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο κατάλογος δεν είναι νομικά δεσμευτικός αλλά περιλαμβάνει μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων που για πολλούς λόγους μάλλον θα είναι ανέφικτο να τις αναλάβουν κινέζικες εταιρίες.
Για παράδειγμα όταν ακόμα και σήμερα για τα ΕΛΠΕ υπάρχει πρόθεση να δοθεί μόλις ένα 10% -15% σε funds που κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν και κάποια σχέση με τον ιδιώτη μέτοχο των ΕΛΠΕ, πώς θα εμφανιστούν ξαφνικά κινέζικα συμφέροντα να πάρουν το ποσοστό;
Οι Κινέζοι μπορούν να παίξουν σε Ανανεώσιμες Πηγές και ακόμα να συνδυαστούν και με την ΔΕΗ πιθανώς σε κάποια projects.
Άλλωστε όπως έγραφε την Δευτέρα 10/11 το WEN  χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της China Intellectual Electric Power, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής φωτοβολταϊκών της Κίνας, η οποία μετέφερε στον κ. Στάσση το ενδιαφέρον της για κοινά έργα με τη ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ, αλλά και για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελς στην Ελλάδα.
Η εταιρία ενημέρωσε μάλιστα τον επικεφαλής της ΔΕΗ ότι η πρότασή της περιλαμβάνει και πλήρες χρηματοδοτικό πακέτο για την ανάπτυξη των επενδύσεων.
Η κινεζική FUTONG εξέφρασε ενδιαφέρον  για επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.
Η China Three Gorges, η οποία ελέγχει μερίδιο της πορτογαλικής ΕDP, και η CHINT η οποία εξειδικεύεται στους έξυπνους μετρητές και τα φωτοβολταϊκά, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ΑΠΕ αλλά και το  ΔΕΔΔΗΕ, ενώ η  εταιρία παροχής τηλεπικοινωνιών ΖΤΕ εξέφρασε επίσης ενδιαφέρον για την εγκατάσταση οπτικών ινών στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

Τα δύσκολα περάσματα και οι ήδη υπάρχουσες προσβάσεις


Όμως από την άλλη πλευρά οι Κινέζοι δεν θα έχουν την προνομιακή αντιμετώπιση που ζήτησαν για την Αριάδνη και το έργο της Κρήτης – Αττικής, ενώ και ο ΑΔΜΗΕ, όπου έχουν δικαίωμα πρώτης προαίρεσης κατά την ιδιωτικοποίησή του θα μπει τελικά σε διαγωνιστική διαδικασία

Δύσκολο επίσης, αν όχι πολύ μακρινό θα έλεγε κανείς ότι είναι για τους Κινέζους η ΔΕΠΑ. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πάγιες αντιμετωπίσεις μέσα στην Κομισιόν που δεν ενθαρρύνουν κινέζικες επενδύσεις σε νευραλγικούς τομείς.
Από την άλλη πλευρά για αιολικά έργα στην Κρήτη, στην Θράκη και το Τρίκορφο έδαφος υπάρχει, όπως επίσης και στους τομείς της διαχείρισης απορριμάτων.
Βέβαια να μην ξεχνάμε ότι από το 2018 έχει υπάρξει επίσης μια μεγάλη συμφωνία με τους Κινέζους που αφορά την  συμφωνία συνεργασίας του Ομίλου Κοπελούζου με την China Energy Investment Corporation, που ανακοινώθηκε τότε από τον πρόεδρο του ελληνικού ομίλου, Δημήτρη Κοπελούζο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του κινεζικού κολοσσού Dr. Ling Wen.
Η China Energy ιδρύθηκε το 2017 μετά τη συγχώνευση της China Guodian Corp με την Shenhua Group και είναι μια εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο 17,028 δις ευρώ και πάγια αξίας 235,6 δις ευρώ 66 θυγατρικές και 350 χιλιάδες υπαλλήλους.
Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει 7 εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σένζεν. Αποτελεί το μεγαλύτερο παραγωγό άνθρακα, το μεγαλύτερο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα και από αιολικά καθώς και τον μεγαλύτερο παραγωγό χημικών και υγρών καυσίμων από άνθρακα.  
Η συμφωνία των δύο ομίλων αναμένεται να οδηγήσει σε επενδύσεις της τάξης των 3 δισ. Ευρώ, όπως είχε γραφετεί, στην ελληνική αγορά, ενώ προβλέπει επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και την Ευρώπη με βάση την Ελλάδα.
Συμπερασματικά οι Κινέζοι στρατηγικά έχουν σαν βασική στρατηγική προτεραιότητα τις επεκτατικές τους κινήσεις στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς.
Διαθέτουν ήδη επίσης σημαντικές προσβάσεις στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα.
Από εκεί και πέρα το τι θα υλοποιηθεί μένει να το δούμε. Όμως ας είμαστε ρεαλιστές όσον αφορά τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης