Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναντήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ στην Τουρκία με Erdogan και Yildirim για το Κυπριακό

Συναντήσεις του γ.γ. του ΟΗΕ στην Τουρκία με Erdogan και Yildirim για το Κυπριακό
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου χαρακτήρισε την επίσκεψη Γκουτέρες στην Τουρκία «σημαντική», εκφράζοντας τη θέση ότι αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο και της επιθυμίας του γ.γ. του ΟΗΕ να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.
Στην Τουρκία θα βρεθεί σήμερα (10/2) ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου το απόγευμα θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει γραπτό σημείωμα του εκπροσώπου του κ. Γκουτέρες.
Σύμφωνα με το σημείωμα αυτό, ο γ.γ. του ΟΗΕ ο οποίος εν συνεχεία θα επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κατάρ και την Αίγυπτο, «αναμένεται να συζητήσει αριθμό θεμάτων περιφερειακού και παγκοσμίου ενδιαφέροντος».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, χαρακτήρισε την επίσκεψη Γκουτέρες στην Τουρκία «σημαντική», όπως γράφει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», εκφράζοντας τη θέση ότι αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο και της επιθυμίας του γ.γ. του ΟΗΕ να έχει πιο ενεργό ρόλο στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, ότι σίγουρα το Κυπριακό θα είναι ένα από τα δύο θέματα, που θα κυριαρχήσουν των συζητήσεων του γ.γ. του ΟΗΕ στην Τουρκία.
Σημείωσε δε, ότι η Κυπριακή κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και τον ίδιο τον κ. Γκουτέρες και συμπλήρωσε ότι «ευελπιστούμε ότι από τις εκεί επαφές του θα υπάρξουν τέτοιου είδους αποτελέσματα, που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τη συνέχεια της διαδικασίας».
Ερωτηθείς για το γεγονός ότι χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε, πως κατά τη συνάντηση του με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί δεν συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ενώ ο κ. Ακιντζί δήλωσε το αντίθετο, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε, ότι «εκείνο που έγινε χθες, είναι ότι ο κ. Ακιντζί έθεσε επιτακτικά το θέμα των τεσσάρων βασικών ελευθεριών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να το συζητήσει».
Συμπλήρωσε δε, ότι «είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμώ, που έγινε και η αναφορά του κ. Ακιντζί χθες, ότι η συνάντηση δεν ήταν καλή».
Για την Διάσκεψη για την Κύπρο σημείωσε, πως «εκείνο που μπορούμε αυτή τη στιγμή μετά βεβαιότητας, είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί πριν τη 13η Μαρτίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης