Τελευταία Νέα
Απόψεις

Κων. Φέγγος (PRELIUM Investment Services): Το Brexit μπορεί να φέρει κέρδη για όλους

tags :
Κων. Φέγγος (PRELIUM Investment Services): Το Brexit μπορεί να φέρει κέρδη για όλους
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της PRELIUM Investment Services
Η παλινδρόμηση στα ψηλά συνεχίζεται για τον Γενικό Δείκτη, ενώ η υπέρβαση των 900 μονάδων για τουλάχιστον 3 μέρες, παραμένει το ζητούμενο που θα σηματοδοτήσει την αλλαγή επιπέδου και θα κάνει τους έχοντες ρευστότητα και τους short να ανησυχήσουν.
Μια έντονη βδομάδα πέρασε, με κρίσεις στα Ελληνοτουρκικά και το μεγάλο γεγονός της πλήρους επικράτησης των συντηρητικών στην Αγγλία, που σημαίνει πως το Brexit είναι πλέον σίγουρο.
Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμένεται να ωφελήσει βραχυπρόθεσμα τις Ευρωπαϊκές αγορές και αυτό έγινε καθαρό στην συνεδρίαση της Παρασκευής.
Μεγάλες επιχειρήσεις με έδρα στην Αγγλία, τώρα έχουν κίνητρο να μεταφέρουν την έδρα τους για να διατηρήσουν τα προνόμια της πρόσβασης στην μεγάλη Ευρωπαϊκή αγορά και αυτό θα εννοήσει τις χώρες υποδοχής.
Όμως νομίζω πως δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί, το γεγονός της απώλειας του εταίρου με τη μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ στην Ευρώπη. Επίσης δεν έχει αποτιμηθεί η πιθανότητα δημιουργίας μιας τεράστιας off shore στα βόρεια σύνορα της Ευρώπης, που θα έχει στρατιωτική ισχύ ίση με την Ευρώπη και τη συνήθη στήριξη των ΗΠΑ.
Συνολικά πιστεύω πως το Brexit, μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμα θετικά νέα στις Ευρωπαϊκές οικονομίες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα πρέπει να φροντίσει άμεσα να γίνει προορισμός για τις επιχειρήσεις που αναζητούν Ευρωπαϊκή στέγη αν και αυτό απαιτεί μεγάλη πολιτική τόλμη.
Μακροπρόθεσμα όμως το Brexit, μπορεί να είναι πολύ κακό για την Ευρώπη και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να βάλουν πολύ νερό στο κρασί τους στη διαπραγμάτευση για τη συμφωνία εξόδου.
Η Αγγλία έχει ξεκαθαρίσει πως δεν συμφωνεί με πολλούς από τους περιορισμούς που θέτει η Ευρώπη και πως υποστηρίζει μια πιο ανοικτή οικονομία.
Αν αυτό καταλήξει σε μια Αγγλία με ευέλικτο κανονιστικό πλαίσιο και μια Ευρώπη με κανονιστικό πλαίσιο τόσο ασφυκτικά σφικτό που οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αναπνεύσουν, δεν είναι απίθανη η λειτουργία της Αγγλίας σαν μια τεράστια off shore στα βόρεια σύνορα της Ευρώπης.
Με δεδομένη τη στρατιωτική ισχύ της Αγγλίας αλλά και τη διεθνή στήριξη που έχει, θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να διατηρήσει περιορισμούς στις συναλλαγές και αυτό θα αποβεί μακροπρόθεσμα καταστροφικό.
Να κρατήσουμε υπόψη μας πως πάντα οι πιο ευέλικτες οικονομίες νικάνε.
Στο Ελληνικό χρηματιστήριο, ολοκληρώνεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της LAMDA DEVELOPMENT και της BRIQ, ολοκληρώνεται η ψήφιση του Σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ για την επίλυση των κόκκινων δανείων των τραπεζών και προχωράει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ.  
Νέα επίσης αναμένονται στον τομέα των κατασκευών και όσον αφορά τις αναθέσεις των προς ολοκλήρωση έργων και όσον αφορά εξαγορές και νέες συμμετοχές σε επιχειρήσεις του κλάδου.
Βασικό νέο για την επόμενη βδομάδα θα είναι η εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ – Κίνας, που μπορεί να δώσει τέρμα στον εμπορικό πόλεμο που επαπειλήθηκε. Την επόμενη βδομάδα επίσης, περιμένουμε νέα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για επιτόκια και για τα χρέη της Ελλάδας, ενώ η αγορά προχωράει ολοταχώς προς το τέλος του χρόνου, με ότι συνεπάγεται αυτό.
Μια διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 900 μονάδων, για πάνω από δύο μέρες, μπορεί να ενεργοποιήσει αγορές από όλους αυτούς που σήμερα διατηρούν ρευστότητα ή είναι short, πιστεύοντας πως έχουν εξαντληθεί τα ανοδικά περιθώρια του Ελληνικού χρηματιστηρίου για φέτος.  
Αν αυτό δεν συμβεί, θα επανέλθουμε στην παλινδρόμηση στα ψηλά και θα περιμένουμε το 2020 να δούμε νέες εξελίξεις στα χρηματιστηριακά.
Αν υπολογίσουμε τις Αυξήσεις, τα ομολογιακά και όλα όσα συζητούνται για Αυξήσεις και ομολογιακά, η ρευστότητα της αγοράς θα πρέπει να αυξηθεί σημαντικά για να μπορέσει να τα στηρίξει.  
Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με προσέλκυση ξένων επενδυτών που μέχρι τώρα απλώς παρακολουθούν ή συμμετέχουν επιλεκτικά σε ομολογιακές εκδόσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης