Ενέργεια

ΙΕΑ: Σταθερή η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έως το 2024

ΙΕΑ: Σταθερή η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έως το 2024
Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,5%
Σταθερή αναμένεται να παραμείνει η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα έως το 2024, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς η ανάπτυξη στην Ασία αντισταθμίζει την ασθενέστερη ζήτηση από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Όπως αναδημοσιεύει το Reuters, η έκθεση δημοσιεύεται λίγο μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στη Μαδρίτη, περισσότερες από 190 χώρες για να αναθεωρήσουν τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.
«Παρά την αύξηση των καυσίμων χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τις τελευταίες δεκαετίες, η πραγματικότητα είναι ότι ο άνθρακας παραμένει βασικό καύσιμο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας. Ο κόσμος καταναλώνει 65% περισσότερο άνθρακα σήμερα από ό, τι το 2000» ανέφερε η έκθεση του Παρισιού.
Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σε σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 0,5%, φθάνοντας τους 5,624 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου άνθρακα (Mtce) το 2024, δήλωσε ο IEA.
Παράλληλα, η μείωση της κατανάλωσης άνθρακα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των σχεδίων σταδιακής κατάργησης της παραγωγής άνθρακα στην Ευρώπη και της αύξησης της χρήσης φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα αντισταθμιστεί από την ανάπτυξη ορισμένων ταχέως αναπτυσσόμενων ασιατικών οικονομιών.
Προβλέπεται αύξηση για την Ινδία, με τη ζήτηση να αυξάνεται κατά 4,2% ετησίως σε 748 Mtce το 2024 από 585 Mtce το 2018, ενισχυμένη από την αύξηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, δήλωσε ο IEA.
Στην Κίνα, η κατανάλωση άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί ελαφρά κατά τα επόμενα χρόνια με ορόσημο το 2022.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης