Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ζητούμενο το road map για την βιομηχανία

Π.Μπουσμπουρέλης: Ζητούμενο το road map για την βιομηχανία
Ποιές είναι οι ανάγκες και οι παράμετροι για τον σχεδιασμό μιας βιομηχανικής πολιτικής
Προσδοκίες ότι θα υπάρξει επιτέλους ένας οδικός χάρτης για την ένταξη της ελληνικής βιομηχανίας στην 4η Επανάσταση του χώρου, αρχίζει να υπάρχει μετά το συνέδριο του ΣΕΒ, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανήγγειλε την δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας.
Είχε προηγηθεί μια πολύ αναλυτική εισήγηση του Ευαγγ. Μυτιληναίου με βάση το ευρωαπαίκό masterplan αλλά και το σαφές από την πλευρά του Μιχ Στασινόπουλου μήνυμα για ανάγκη θέσπισης βιομηχανικής πολιτικής στο πάνελ, που συμμετείχαν με τον Άδωνι Γεωργιάδη και την Άννα Διαμαντοπούλου.
Αναφερόμενος στο Masterplan για τον ανταγωνιστικό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής ενεργοβόρου βιομηχανίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία έως το 2050, που δημοσιεύτηκε πριν από 20 ημέρες ο κ. Ευ. Μυτιληναίος ανέφερε τα εξής:
Το Masterplan θα καθοδηγήσει σε μεγάλο βαθμό τη χάραξη μιας επικαιροποιημένης Βιομηχανικής Πολιτικής για την Ευρώπη που αναμένεται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2020.
Εκεί περιγράφονται οι βασικές προϋποθέσεις για τη διατήρηση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στο πλαίσιο της μεγάλης αυτής μετάβασης, εστιάζοντας σε τρεις βασικές προτεραιότητες:
1)      Την εξασφάλιση της πρόσβασης της βιομηχανίας σε «καθαρή» ενέργεια και πρώτες ύλες σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές.
2)      τη δημιουργία αγορών για κλιματικά ουδέτερα και «κυκλικά» προϊόντα, και
3)      τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων R&I για την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών.

Πάνω σε αυτά η συζήτηση που έγινε στην συνέχεια μεταξύ του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα και του πρωθυπουργού κατέληξε στον καθορισμό από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη της συγκρότησης ενός οδικού χάρτη με χρονοδιάγραμμα, κανονιστικό και  χρηματοδοτικό πλαίσιο για την βιομηχανική πολιτική.
Ο ΣΕΒ παρουσιάστηκε διαβασμένος και διαμέσου του γενικού του διευθυνή Γ.Ξηρογιάνη ανέφερε πως η βιομηχανία έχει βοηθηθεί με μεταφορά πόρων στην Πορτογαλία, την Ιταλία, την Βρετανία και την Γαλλία.
Ο Θεοδωρός Φέσσας έθεσε το θέμα στον πρωθυπουργό, ο οποίος μάλιστα πρότεινε τις συγχωνεύσεις μεταξύ των πιο μικρών βιομηχανιών και αναφέρθηκε στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και την ευθύνη της επιχείρησης απέναντι στην κοινωνία.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις εκείνες που θα βοηθήσουν την βιομηχανία με κίνητρα, την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού και καλύτερο κόστος ενεργειακό, να αναπτυχθεί και να καλύψει τα μειονεκτήματά της έναντι των ανταγωνιστών της, που βρίσκονται παντού σε όλα τα μέρη της υφηλίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική βιομηχανία καλείται να ανταγωνιστεί μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις που απολαμβάνουν τεράστιες βοήθειες στις χώρες τους, είτε επιδοτήσεις δισ όπως τα κινέζικα αλουμίνια είτε συγκροτημένες ευρωπαϊκές στρατηγικές, όπως συμβάνει με τους ανταγωνιστές της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ στην Ευρώπη, είτε στους δασμούς που ο πρόεδρος Trump επέβαλε για τα σωληνουργεία στις ΗΠΑ.
Τούτου δοθέντος αναμένει κανείς με ενδιαφέρον να δει το θα κάνει η κυβέρνηση και ειδικά ένας φιλόδοξος υπουργός όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος μίλησε για επιτάχυνση στην εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου και αλλαγές στην διαδικασία αξιοποίησης των κονδυλίων

Η βιομηχανία πρέπει να ανεβάσει το ποσοστό της στο ΑΕΠ και να γίνει πράξη αυτό που ο ΣΕΒ ανέφερε γιια αύξηση του ΑΕΠ κατά 16 δισ την 7,7% του ΑΕΠ προσεχή 4ετία
Αυτό θα σημάνει και μια ποιοτική στροφή της ελληνικής οικονομίας στην προστιθέμενη αξία και την απασχόληση με καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και συμβολή στις εξαγωγές.
Ο κύβος ερρίφθη και οι προσδοκίες για μια στρατηγική ενίσχυση της βιομηχανίας αναπτερώνονται.

"Καλούμαστε να ανταγωνιστούμε ευρωπαϊκούς κολοσσούς, που έχουν πρόσβαση σε όλα εκείνα τα εργαλεία που ευνοούν την ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής (φθηνό ρεύμα, φθηνό χρήμα, ρυθμιστική σταθερότητα, απτή αδειοδοτική διευκόλυνση από το κράτος, εργαλεία και κίνητρα ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων κλπ.), ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος
Καλούμαστε παράλληλα να ανταγωνιστούμε τη βιομηχανική παραγωγή τρίτων χωρών, που ήδη επενδύει στον ψηφιακό μετασχηματισμό αλλά κι επιδοτείται σκανδαλωδώς."
Αν λοιπόν ο πρωθυπουργός θέλει να κάνει πράξη αυτό που ο ίδιος διεμήνυσε, ότι δηλαδή η κρίση τελείωσε και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, δεν έχει παρά να σηματοδοτήσει μια νέα περίοδο, όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός μαζί με μια συνολική και αποτελεσματική πολιτική θα στείλουν στο παρελθόν τον όρο αποβιομηχάνιση, που ταυτίστηκε με λανθασμένες πολιτικές και στρατηγικές που εφαρμόστηκαν κατα την είσοδο στο ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης