Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Συντονισμός των «7» στο Κάιρο για ενεργειακά - Στο επίκεντρο ο EastMed

Συντονισμός των «7» στο Κάιρο για ενεργειακά - Στο επίκεντρο ο EastMed

Στο πλαίσιο του φόρουμ θα συζητηθούν ασφαλώς και οι άλλες εναλλακτικές επιλογές εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, αναλύοντας σε κάθε περίπτωση τα ρίσκα που η κάθε μία έχει

Η ενέργεια είναι αυτή που κινεί τα νήματα των πολιτικών –και όχι μόνο– εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Από χθες, στο Κάιρο, επτά χώρες της περιοχής συντονίζονται και επικυρώνουν σήμερα, σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, την αναβάθμιση του East Med Gas Forum σε έναν διεθνή οργανισμό για την ενέργεια, σηματοδοτώντας την αρχή ενός ουσιαστικού διαλόγου για την εμπορική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Κύπρος, Ελλάδα, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη συντονίζονται πλέον μέσα από το συγκεκριμένο φόρουμ, αναζητώντας τις πιο συμφέρουσες από κάθε άποψη λύσεις για την εμπορική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της περιοχής και την είσοδό τους στην παγκόσμια αγορά του φυσικού αερίου.

Η σημερινή σύνοδος των επτά χωρών της περιοχής στέλλει ισχυρά πολιτικά μηνύματα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, με την Τουρκία να επιχειρεί με κάθε τρόπο την αποσταθεροποίηση της περιοχής και δημιουργία κρίσης προωθώντας τις αξιώσεις της σε σχέση με το αέριο της Μεσογείου. Στο πλαίσιο του σημερινού φόρουμ αναπόφευκτα θα συζητηθούν και οι διάφορες πολιτικές εξελίξεις οι οποίες αφορούν κυρίως τις τουρκικές ενέργειες και την παράνομη συμφωνία η οποία υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και η οποία στόχο έχει την παρεμπόδιση της κατασκευής του αγωγού EastMed. Η κατασκευή του αγωγού αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για όλα τα εμπλεκόμενη μέρη, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία περιοχή υψηλού πολιτικού ρίσκου. Στο συνέδριο του Καΐρου θα γίνει αναφορά και στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας στην Αθήνα για την κατασκευή του αγωγού μεταξύ των χωρών Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.  

Στο πλαίσιο του φόρουμ θα συζητηθούν ασφαλώς και οι άλλες εναλλακτικές επιλογές εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, αναλύοντας σε κάθε περίπτωση τα ρίσκα που η κάθε μία έχει. Είτε αυτά αφορούν το τεχνικό είτε το οικονομικό είτε το πολιτικό κομμάτι. Η τελευταία παράμετρος είναι και ο κινητήριος άξονας των προσπαθειών για υλοποίηση του αγωγού EastMed παρά το υψηλό οικονομικό κόστος κατασκευής του, αλλά και τις τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν. Στην ημερήσια διάταξη της 3ης Υπουργικής Συνάντησης του EMGF περιλαμβάνονται επίσης η παρουσίαση των αποτελεσμάτων μελέτης από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη σταδιακή δημιουργία υποδομών για έναν διάδρομο φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas – A Master Concept for a Phased Infrastructure Corridor), καθώς και παρουσίαση των εργασιών της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Forum, που αποτελείται από εκπροσώπους της βιομηχανίας φυσικού αερίου (Gas Industry Advisory Committee). 

Το θέμα του σημερινού φόρουμ απασχόλησε χθες και τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στη Λευκωσία, το οποίο εξουσιοδότησε τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη να διαπραγματευτεί το καταστατικό του East Med Gas Forum, για τη μετατροπή του σε διεθνή οργανισμό, σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών και τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως ανέφερε, μετά το πέρας συνεδρίας του Υπουργικού, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, βασικό αντικείμενο των συναντήσεων στο Κάιρο θα είναι η συνομολόγηση και ολοκλήρωση του καταστατικού, το οποίο αφού ολοκληρωθεί θα πρέπει να αποσταλεί και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα δικά της σχόλια, αφού, όπως είπε, οι τρεις από τις επτά χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία) είναι και μέλη της ΕΕ και για έλεγχο σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και κανονισμούς.

 «Υπενθυμίζω ότι ένας από τους βασικούς στόχους δημιουργίας του East Med Gas Forum είναι ακριβώς η δημιουργία μιας πλατφόρμας ενεργειακού διαλόγου μεταξύ των χωρών, είτε αυτοί είναι παραγωγοί είτε διακομιστές είτε καταναλωτές, για να βρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης πρόσθεσε ότι οι τεχνικές συζητήσεις ήδη άρχισαν στην Αίγυπτο από χθες και ότι οι σημερινές συζητήσεις θα είναι πολιτικές, με τη συμμετοχή των επτά αρμοδίων υπουργών.

Η σημερινή είναι η 3η Υπουργική Συνάντηση του East Mediterranean Gas Forum (EMGF) κατά την οποία θα μονογραφεί το Ιδρυτικό Καταστατικό του Φόρουμ. Σημειώνεται ότι στο φόρουμ θα συμμετέχουν επίσης η ΕΕ, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ως παρατηρητές.

Κοινή Διακήρυξη από τις επτά χώρες

Η σημερινή Υπουργική Συνάντηση της Αιγύπτου θα ολοκληρωθεί με την έκδοση Κοινής Διακήρυξης κατά την οποία θα καταγράφεται η θέληση των χωρών για συνεργασία. Τη σημερινή συνάντηση θα απασχολήσουν και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, καθώς όπως είπε, είναι και πολιτική η διάσταση και θα συζητηθεί και το τις συμβαίνει στην περιοχή μας.

Σημειώνεται ότι το Καταστατικό αποτελεί προϊόν εντατικής διαβούλευσης μεταξύ των επτά ιδρυτικών μελών του EMGF τόσο κατά τις δύο πρώτες Υπουργικές Συναντήσεις όσο και σε αριθμό συναντήσεων των αντίστοιχων Ομάδων Εργασίας Υψηλού Επιπέδου και αποτελεί αποφασιστικό βήμα για εγκαθίδρυση του Forum. 

Καθυστερεί η νέα γεώτρηση

Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ερωτήθηκε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και για την αναμενόμενη γεώτρηση από την κοινοπραξία Eni/Total περί τα τέλη Φεβρουαρίου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το πλωτό γεωτρύπανο που έχουν μισθώσει λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κατά πόσο υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Ο κ. Λακκοτρύπης απάντησε ότι λόγω και των τεχνικών δυσκολιών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο όπου και επιχειρεί τώρα το γεωτρύπανο, θα προτιμούσε να μην αναφερθεί σε ημερομηνίες, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξει η ακριβής αναχώρηση του σκάφους από την Αίγυπτο. Πρόσθεσε ότι μετά την Αίγυπτο θα ακολουθήσει ο Λίβανος και ακολούθως η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

 

Πηγή: Φιλελεύθερος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης