Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Υποχωρούν σημαντικά τα παγκόσμια περιθώρια διύλισης αποσταγμάτων λόγω χαμηλής ζήτησης

Υποχωρούν σημαντικά τα παγκόσμια περιθώρια διύλισης αποσταγμάτων λόγω χαμηλής ζήτησης

Τα αμερικανικά αποθέματα απόσταξης την περασμένη εβδομάδα ανέβηκαν στο υψηλότερο εποχιακό επίπεδο από το 2017, ενώ η ζήτηση υποχώρησε ασυνήθιστα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017



 

Τα περιθώρια διύλισης αργού σε αποστάγματα, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και το ντίζελ, έχουν υποχωρήσει σε όλο τον κόσμο λόγω της απογοητευτικής ζήτησης, προκαλώντας φήμες ότι ορισμένες μονάδες θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα ποσοστά επεξεργασίας.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εισαγωγές από αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αύξησαν την προσφορά, ενώ ο ήπιος καιρός υποβαθμίζει τη ζήτηση απόσταξης, η οποία συνήθως αυξάνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
 Αυτό δημιουργεί υπερπροσφορά στην αγορά, ειδικά στη βορειοανατολική - τη μεγαλύτερη αγορά πετρελαίου θέρμανσης της χώρας - όπου τα αποθέματα είναι ήδη υψηλά.
Τα αμερικανικά περιθώρια διύλισης HOc1-CLc1 μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2018, στα 18,60 δολ. το γαλόνι την Παρασκευή 17/1/2020, σύμφωνα με τα στοιχεία του Rafinitiv. Οι δείκτες αναφοράς πετρελαίου θέρμανσης στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο τους τρεις μήνες την Παρασκευή.
"Οι ρωγμές αποστάξεως (περιθώρια) είναι περίπου 4 δολάρια από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, επομένως οι τιμές του προϊόντος αλλάζουν ραγδαία", δήλωσε ένας trader των ΗΠΑ.
Ακόμη και με την κατάρρευση των περιθωρίων κέρδους, αναμένονται πρόσθετες εισαγωγές από τον Καναδά, ανέφερε ένας αμερικανός  trader
Τα αποθέματα απόσταξης των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ανέβηκαν στην υψηλότερη εποχιακή περίοδο από το 2017, με αξιοσημείωτη άνοδο στην ανατολική ακτή, ενώ η ζήτηση υποχώρησε ασυνήθιστα την περασμένη εβδομάδα στο χαμηλότερο  επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της US Energy Information Administration.
Οι κερδοσκόποι που είχαν διογκωμένες θέσεις στα αποστάγματα, - λόγω των νέων κανόνων για τα ναυτιλιακά καύσιμα στις αρχές του έτους  που αναμένεται να αυξήσουν τη ζήτηση- έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν, καθώς η αλλαγή των κανόνων είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις προμήθειες αποσταγμάτων μέχρι σήμερα, δήλωσαν οι traders.

Ευρώπη και Ασία

Τα ευρωπαϊκά περιθώρια ντίζελ LGOc1-LCOc1 υποχώρησαν κάτω από το μέσο όρο των 10 ετών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, φθάνοντας στα 11,39 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή.
Τα αποθέματα πετρελαίου στον κόμβο διύλισης και αποθήκευσης του Άμστερνταμ-Ρότερνταμ-Αμβέρσας (ARA) ήταν σταθερά την εβδομάδα έως την Πέμπτη στα 2,58 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της ολλανδικής εταιρείας Insights Global. Οι προμήθειες στην περιοχή ήταν άφθονες καθώς οι εισαγωγές ντίζελ του Ιανουαρίου στην Ευρώπη από  Ανατολικά του Σουέζ είναι στο υψηλότερο επίπεδο.
Τα ασιατικά περιθώρια κέρδους για τα αεροπορικά καύσιμα, ένα άλλο προϊόν απόσταξης, υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο τους σε περισσότερο από οκτώ μήνες, επηρεασμένα από την εξασθενημένη αεροπορική ζήτηση και τη μείωση της χρήσης πετρελαίου θέρμανσης λόγω του ζεστού χειμώνα στη βορειοανατολική Ασία.
Τα αποθέματα ελαφρού αποστάγματος στη Σιγκαπούρη αυξήθηκαν κατά 1,07 εκατομμύρια βαρέλια, κοντά σε ένα υψηλό εννέα μηνών 13,1 εκατομμυρίων βαρελιών, την εβδομάδα έως τις 15 Ιανουαρίου, ενώ τα αποθέματα καυσίμων αυξήθηκαν κατά 831.000 βαρέλια σε υψηλό εξαμήνου στα 22,7 εκατομμύρια βαρέλια σύμφωνα με στοιχεία της Enterprise Singapore.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης