Ενέργεια

Total: Αύξηση 6% στο μέρισμα για το 2019- Στα 3,2 δισ. δολ. τα προσαρμοσμένα κέρδη παρά την χαμηλή τιμή του πετρελαίου

Total: Αύξηση 6% στο μέρισμα για το 2019- Στα 3,2 δισ. δολ. τα προσαρμοσμένα κέρδη  παρά την χαμηλή τιμή του πετρελαίου

Η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 9% το 2019



Στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια διαμορφώθηκε το καθαρό προσαρμοσμένο κέρδος της Total για το τέταρτο τρίμηνο,  παρά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και εκπλήρωση της δέσμευσης για την αύξηση των μερισμάτων  ανακοίνωσε η γαλλική  εταιρεία  ενέργειας.
Η μετοχή αυξήθηκε κατά 3%  μετά την ανακοίκνωση των αποτελεσμάτων χθες, πριν υποχωρήσει από τα υψηλά της επίπεδα, καθώς η εταιρεία ανέδειξε μια τάση στον κλάδο, ο οποίος σημείωσε πτώση κερδών τον τελευταίο τρίμηνο του 2019.
 Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τα καθαρά κέρδη της Total θα υποχωρήσουν στα 2,7 δισ. δολάρια.
"Η απόδοση αυτή είναι καλύτερη από αυτή των αντιπάλων μας όσον αφορά την αντίσταση στις χαμηλές τιμές πετρελαίου", δήλωσε ο CEO Patrick Pouyanne, προσθέτοντας ότι η Total επιβράβευε τους επενδυτές με αύξηση κατά 6% του τελικού μερίσματος για το 2019 σε 0,68 ευρώ ανά μετοχή.
"Λαμβάνοντας υπόψη την ισχυρή προβολή της ταμειακής ροής, ο όμιλος θα συνεχίσει να αυξάνει το μέρισμα  από 5% έως 6% ετησίως", ανέφερε η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.
Η Total αγόρασε  μετοχές 1,75 δισ. δολ. το 2019 νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα και σχεδιάζει να εξαγοράσει ακόμα 2 δισ. δολ. το 2020.
Ο κ. Pouyanne δήλωσε ότι  ο όμιλος ανακοίνωσε αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των διορθωμένων από χρέος ταμειακών ροών (DACF), ύψους 7,4 δισ. δολαρίων, αύξηση πάνω από 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
"Ενώ μερικοί προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση των τιμών των εμπορευμάτων και των περιθωρίων κέρδους τους, η Total υποχώρησε αυτή την τάση με σταθερά ετήσια καθαρά έσοδα", ανέφεραν οι αναλυτές της Bernstein προσθέτοντας ότι τα καθαρά έσοδα και τα καθαρά λειτουργικά έσοδα  κινήθηκαν εντός των προβλέψεων.
Οι αναλυτές, οι οποίοι αξιολόγησαν την μετοχή “outperform”, ανέφεραν ότι τα περιθώρια για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) «ικανοποιήσαν επίσης τις προσδοκίες μας, καθώς η εταιρεία αποδείχθηκε ανοσοποιημένη έναντι των χαμηλών τιμών αερίου παρά τις ανησυχίες της αγοράς».
Οι τιμές των LNG ήταν υπό πίεση καθώς τα νέα έργα «κράτησαν» την αγορά, ενώ οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν στα 55 δολάρια ανά βαρέλι από τα υψηλά του περασμένου έτους, σχεδόν 75 δολάρια τον Απρίλιο.
Οι ανταγωνιστές της είδαν τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου να διολισθαίνουν λόγω των χαμηλότερων τιμών . Η BP Plc ανακοίνωσε μείωση 26% την Τρίτη, ενώ η Royal Dutch Shell Plc ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι τα κέρδη της είχαν μειωθεί κατά το ήμισυ.
Αν και η συνολική αναφερθείσα ζημία ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων, ήταν καλύτερη από τους αντιπάλους της επειδή δεν είχε έκθεση σε φυσικό αέριο σχιστόλιθου των ΗΠΑ.
«Επιτρέψτε μου να επαναλάβω, δεν θα δείτε  την Total να αγοράζει μια εταιρεία σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Pouyanne   κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων.
Η συνολική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 9% το 2019 χάρη στις εκκινήσεις και τις επεκτάσεις των έργων, ενώ οι δραστηριότητες του LNG διπλασιάστηκαν, ενισχύοντας τις ταμειακές ροές.
"Ένας από τους λόγους για τους οποίους τα αποτελέσματά μας αντιστάθηκαν στο χαμηλό περιβάλλον πετρελαίου ήταν λόγω της ισχυρής παραγωγής LNG που αυξήθηκε κατά 50%", δήλωσε ο Pouyanne.
Σημείωσε ότι η εξαιρετική αύξηση της παραγωγής είναι απίθανο να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια και η αύξηση της παραγωγής για το 2020 ήταν 2% έως 4%, ένα πιο τυπικό επίπεδο στον κλάδο.
Ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι η Total επεκτείνεται στην αγορά ενέργειας με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, αυξάνοντας παράλληλα τις προσπάθειές της για μείωση της έντασης άνθρακα, καθώς οι πετρελαϊκές εταιρείες δέχονται αυξημένη πίεση από τους επενδυτές για να μειώσουν το αποτύπωμα τους.
Η νορβηγική Equinor  ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα διευρύνει το πεδίο εφαρμογής των στόχων άνθρακα για να ταιριάζει με τους αντιπάλους όπως η Total.
Ο Pouyanne δήλωσε ότι η Total ήταν σε καλό δρόμο για να επιτύχει το στόχο της να παράγει 25 gigawatts (GW) ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2025, με τη βοήθεια ηλιακών έργων στο Κατάρ και την Ινδία.
Η Total, η οποία διατήρησε σταθερό το στόχο των κεφαλαιουχικών δαπανών για το 2020 στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου του για πωλήσεις 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 και το 2020.
Η Total ανακοίνωσε  επίσης ότι είχε πωλήσει το μερίδιό της 27,5% στην Fosmax LNG, η οποία εκμεταλλεύεται το γαλλικό τερματικό σταθμό LNG του Fos Cavaou, στην μονάδα Engie Elengy για περίπου 260 εκατομμύρια δολάρια και σχεδιάζει να πουλήσει το μερίδιό της στο πεδίο Bongo στη Νιγηρία και άλλα ώριμα περιουσιακά στοιχεία.
Η  Total είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο εκποίησής του με συναλλαγές αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι στιγμής, ανέφεραν οι αναλυτές του Jefferies.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης