Ενέργεια

Αρβανιτίδης (ΚΙΝΑΛ): Ποια Βιώσιμη Ανάπτυξη θέλουμε και πώς; - Προσαρμογή του Green Deal στα ελληνικά δεδομένα

Αρβανιτίδης (ΚΙΝΑΛ): Ποια Βιώσιμη Ανάπτυξη θέλουμε και πώς; - Προσαρμογή του Green Deal στα ελληνικά δεδομένα

Ο κ. Αρβανιτίδης σημείωσε ότι αμφιβάλλει αν μπορεί να υπάρξει «πράσινος» καπιταλισμός όπως λένε κάποιοι

Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Οικονομικών της Βουλής τοποθετήθηκε ο βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος ενέργειας και περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης μετά από ενημέρωση που έγινε από τον Επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Οικονομίας, κ. Paolo Gentiloni και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα με θέμα “ Επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης: Η στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια πράσινη και δίκαιη οικονομία ”.

Ο κ. Αρβανιτίδης σημείωσε ότι αμφιβάλλει αν μπορεί να υπάρξει «πράσινος» καπιταλισμός όπως λένε κάποιοι, και πως ο  υλικός πλούτος και τα οικονομικά μεγέθη ΔΕΝ αρκούν πλέον για να ορίσουν την ανάπτυξη και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ισόρροπη βιώσιμη ανάπτυξη με αλληλεγγύη τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και εντός της χώρας μας μέσα από ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο όπως προτείνει το Κίνημα Αλλαγής.

Αναλυτικά ολόκληρη η ομιλία του κ. Αρβανιτίδη:

"Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο και η βιώσιμη ανάπτυξη είναι ο μόνος στόχος που μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον για εμάς και τις νέες γενιές.

Από την ενεργειακή κρίση του ’70, την Στοκχόλμη και το κλάμπ της Ρώμης, την έκθεση Μπρούντλαντ το ‘87 και την Ατζέντα 21 του Ριο το ’92, περάσαμε μέσω Κιότο και Παρισιού, στους 17 στόχους του ΟΗΕ, με τον όρο της Βιώσιμης Ανάπτυξης να αναζητά ορισμό, περιεχόμενο και εφαρμογή τόσο στην Ε.Ε. όσο και στα κράτη μέλη.

Οι απαντήσεις που θα δώσουμε στο ερώτημα ποια Βιώσιμη Ανάπτυξη θέλουμε και πώς ;…

Αλλά και οι απαντήσεις στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, θα διαμορφώσουν πιστεύω ένα νέο μοντέλο οργάνωσης της σύγχρονης κοινωνίας και της οικονομίας μας.

Το ποιές απαντήσεις όμως θα δώσουμε σε αυτές τις προκλήσεις εξαρτάται από τα πολιτικό-ιδεολογικά ρεύματα.

Και εδώ είναι το μεγάλο ζητούμενο για εμάς τις προοδευτικές δυνάμεις:

Να επιστρέψει η πολιτική σε θέση οδηγού και να μην οδηγεί η οικονομία την πολιτική, καθιστώντας την απλά… διαχείριση.

Ένα νέο μοντέλο συνεργατικής οικονομίας του διαμοιρασμού και της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι ένα από τα σενάρια που ακούγονται και συζητούνται στον προοδευτικό χώρο.

Η πληθώρα των αρνητικών επιπτώσεων που ήδη βιώνουμε από την κλιματική αλλαγή, που έχει μετατραπεί σε κρίση, υποσκάπτει από τώρα το μέλλον των επόμενων γενεών και αυξάνει το κόστος επιβίωσης, είτε αυτό προσμετράται σε ποιότητα ζωής, είτε και σε καθαρά οικονομικούς όρους.

Για αυτό εμείς στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ μιλάμε για ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΖΩΗΣ και ένα «Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο» για τη χώρα και την κοινωνία, σε Ελλάδα και Ευρώπη, θέτοντας τον στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να προωθήσουμε αλλαγές στις παραγωγικές διαδικασίες με βιώσιμες μεθόδους παραγωγής.

Πρέπει να μετασχηματίσουμε το ενεργειακό αλλά και το οικονομικό μας σύστημα, σε πιο «πράσινες» κατευθύνσεις, όχι απλά για να πάμε με την «μόδα» της εποχής, αλλά για υπαρξιακούς λόγους εθνικής επιβίωσης.

Η εφαρμογή όμως ενός ελληνικού green deal πρέπει να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα και να μην αποτελέσει μια μεταφορά και αντιγραφή απλώς ενός σχεδιασμού απέξω.

Για να πετύχουμε την Βιώσιμη Ανάπτυξη σε μια πράσινη και δίκαιη οικονομία, τόσο μέσα από το ευρωπαϊκό όσο και μέσα από ένα ελληνικό green deal, χρειάζονται βέβαια πόροι και εργαλεία.

Δεν μπορούμε να κινηθούμε με την λογική business as usual.

To 1 τρις € επενδύσεων του Ευρωπαϊκού Green Deal είναι περίπου όσο ήταν και οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί των επενδυτικών πακέτων της ΕΕ.

Κατά αντιστοιχία οι πόροι του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης αμφιβάλω αν είναι αρκετοί για να πετύχουν τους στόχους μιας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.

Οι πολύ υψηλές φιλοδοξίες, να γίνει η Ε.Ε. 1η κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050 και αντίστοιχα οι φιλόδοξοι στόχοι του ελληνικού ΕΣΕΚ απαιτούν πολύ περισσότερα κεφάλαια.

Είμαστε ένθερμοι υποστηρικτές των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και της Συμφωνίας των Παρισίων αλλά θα πρέπει η Ε.Ε. να αποφασίσει να δράσει επιτέλους και ως πραγματική πολιτική ένωση για να πετύχουν την Βιώσιμη Ανάπτυξη όλα τα μέλη της και όχι μόνο ορισμένα!

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσει με μεγαλύτερη αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της που έχουν μεγαλύτερες συνέπειες από την κλιματική αλλαγή όπως οι χώρες της Μεσογείου.

Οι φιλόδοξοι στόχοι πρέπει επίσης να συνοδεύονται από ριζικές ανακατευθύνσεις πόρων και να διέπονται από κοινωνική και γεωγραφική δικαιοσύνη.

Αυτό περιμένουμε εμείς από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλούμε και την Κυβέρνηση να παλέψει.

Τέλος, προβληματιζόμαστε και αναρωτιέμαι αν σας προβληματίζει και εσάς κ Υπουργέ και κ. Επίτροπε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για μη χρηματοδότηση από το 2022 έργων για δίκτυα και αγωγούς Φυσικού Αερίου - έστω ως καύσιμο γέφυρα; Υποδομές που υπάρχουν στην βόρεια Ευρώπη αλλά εδώ στην χώρα μας δεν έχουμε ολοκληρώσει."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης