Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα ζητήματα των Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας στο επίκεντρο συνάντησης με τον κ. Σταθάκη

Τα ζητήματα των Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας στο επίκεντρο συνάντησης με τον κ. Σταθάκη
Οι εκπρόσωποι της ΕΒΗΕ αναφέρθηκαν στα ρυθμιστικά και τα κανονιστικά εμπόδια για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων θερμικών ηλιακών συστημάτων ενέργειας, όπως είναι ο οικοδομικός κανονισμός ή οι κανονισμοί των πολυκατοικιών.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκε σήμερα (15/2) με εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) με αντικείμενο τα βασικά ζητήματα του κλάδου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της ΕΒΗΕ ο πρόεδρος Ευθύμιος Σπανός, ο επίτιμος πρόεδρος Παναγής Κωνσταντινίδης, ο αντιπρόεδρος Χάρης Μιχαλόπουλος, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Βασιλική Δρόσου και ο εκτελεστικός γραμματέας Παναγιώτης Κεντερλής.
Στη συνάντηση η οποία διεξήχθη σε θετικό κλίμα, οι εκπρόσωποι της ΕΒΗΕ αναφέρθηκαν στα ρυθμιστικά και τα κανονιστικά εμπόδια για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων θερμικών ηλιακών συστημάτων ενέργειας, όπως είναι ο οικοδομικός κανονισμός ή οι κανονισμοί των πολυκατοικιών.  
Ακόμη, υπογραμμίστηκε η συμβολή του κλάδου στην Ελληνική οικονομία, στις εξαγωγές και στην παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς και η δυνητική συμμετοχή του κλάδου στο εγχείρημα της ενεργειακής αναβάθμισης της κτιριακής υποδομής της χώρας.
Ο υπουργός λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά αιτήματα της Ένωσης, δεσμεύτηκε ότι θα επανεξεταστούν το πλαίσιο και οι όροι εγκατάστασης των θερμικών ηλιακών συστημάτων.

Η ανακοίνωση της ΕΒΗΕ

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΒΗΕ η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και αναγνωρίστηκε η σημαντική συμβολή των θερμικών ηλιακών συστημάτων στην επίτευξη εθνικού στόχου συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας.
"Σήμερα στην χώρα μας - επισημαίνεται στην ανακοίνωση- υπάρχει σημαντική διείσδυση των Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων στα κτίρια με περισσότερα από 4,4 εκ. m2 ηλιακών συλλεκτών εγκατεστημένων και αποδιδόμενη ισχύ 3 GWth.
 Οι ποσότητες καυσίμων που εξοικονομούνται σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι αντιστοιχούν σε 2,2 εκ τόνους CO2, προσφέροντας ένα συνολικό όφελος έως και 16 εκ ευρώ κατά το τρέχον επίπεδο τιμών δικαιωμάτων ρύπων.
Η ΕΒΗΕ παράδωσε στον κ. Σταθάκη πρόσφατη κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ που καταδεικνύει τη συμβολή της βιομηχανίας ηλιοθερμίας τόσο στο εμπορικό ισοζύγιο, δεδομένου ότι ο κλάδος εξάγει ποσοστό άνω του 50% της παραγωγής του, όσο και στην αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.
Παράλληλα παραδόθηκε υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις της ΕΒΗΕ για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, οι οποίες δεν έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις. Οι προτάσεις αυτές αφορούν:
-Το να περιλαμβάνονται οι θερμικές ηλιακές τεχνολογίες στα έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων, με παράλληλη προώθηση όχι μόνο εφαρμογών παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, αλλά και εξειδικευμένων αλλά ώριμων τεχνολογιών όπως η ηλιακή θέρμανση και ψύξη. Παράλληλα προτάθηκε η κατασκευή πιλοτικών έργων με ενσωμάτωση θερμικών ηλιακών τεχνολογιών σε όλο το φάσμα τους.
-Την ενσωμάτωση στο νέο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον απαιτήσεων για ενεργειακή πιστοποίηση των θερμικών ηλιακών συστημάτων (όπως Solar KeyMark), τη διαφοροποίηση κόστους ανάμεσα σε θερμοσιφωνικού τύπου και βεβιασμένης ροής ηλιοθερμικών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης και την επιδότηση και άλλων θερμικών ηλιακών εφαρμογών όπως η ηλιακή θέρμανση και ψύξη.
-Την τροποποίηση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ώστε να διευκολύνει την εγκατάσταση θερμικών ηλιακών συστημάτων με την άρση των απαιτήσεων για το μέγιστο ύψος τοποθέτησης τους, για την γνωστοποίηση εργασιών εγκατάστασης στην πολεοδομία αλλά και τη νομοθετική παρέμβαση ώστε περιορισμοί των κανονισμών πολυκατοικίας να μη μπορούν να παρεμποδίζουν την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, όπως προβλέφθηκε πρόσφατα και για τις αυτόνομες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης