Περιβάλλον

Επένδυση 1,6 δισ.ευρώ της Βρετανίας σε υπερυπολογιστή για την πρόβλεψη καιρού και κλίματος

Επένδυση 1,6 δισ.ευρώ της Βρετανίας σε υπερυπολογιστή για την πρόβλεψη καιρού και κλίματος
Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της προσομοίωσης των καιρικών συνθηκών και του κλίματος

Η Βρετανία δήλωσε ότι θα δαπανήσει 1,6 δις. δολ. για την ανάπτυξη του πιο ισχυρού υπολογιστή στον κόσμο, με λογισμικό που θα ειδικεύεται στην πρόβλεψη του καιρού και του κλίματος.
Όπως αναμεταδίδει το Bloomberg, το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της προσομοίωσης των καιρικών συνθηκών και του κλίματος.
«Είτε βροχή, είτε λιακάδα, η σημαντική επένδυσή μας για ένα νέο υπερυπολογιστή θα επιταχύνει περαιτέρω τις καιρικές προβλέψεις, βοηθώντας τους ανθρώπους να είναι πιο προετοιμασμένοι για τη διαταραχή των καιρικών συνθηκών από τον προγραμματισμό ταξιδιών μέχρι την ανάπτυξη αντιπλημμυρικών σχεδίων» δήλωσε χαρακτηριστικά ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.
Με τη Βρετανία που φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα το τέλος του έτους, ο πρωθυπουργός Boris Johnson επιδιώκει να παρουσιάσει την ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο στη μελέτη του κλίματος όσο και στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η κυβέρνησή του σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που παράγει ο νέος υπολογιστής καθώς επιδιώκει να προωθήσει τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Μάλιστα, η Βρετανία ήταν η πρώτη σημαντική οικονομία που δήλωσε ότι θα καταργήσει σταδιακά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050.
Τα παραγόμενα δεδομένα θα βοηθήσουν στην επιλογή των καταλληλότερων θέσεων για την προστασία από τις πλημμύρες, θα επιτρέψουν στα αεροδρόμια να προετοιμαστούν καλύτερα για διακοπές και θα βοηθήσουν τον ενεργειακό τομέα να προστατευθεί από ενδεχόμενες διακοπές ρεύματος και υπερβολικές τάσεις.
Ο υπολογιστής θα μπορεί να παρέχει καλύτερη πρόβλεψη καιρού για τα αεροδρόμια ώστε να μπορούν να προγραμματίζουν εγκυρότερα και καλύτερα τη ροή εξυπηρέτησης των αεροσκαφών, εκτιμώντας τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης