Φουντώνει η μάχη εγχωρίων και ξένων επενδυτών για ώριμα έργα ΑΠΕ - Τι θα καθορίσει τις τιμές

Φουντώνει η μάχη εγχωρίων και ξένων επενδυτών για ώριμα έργα ΑΠΕ - Τι θα καθορίσει τις τιμές
Σύμφωνα με ανθρώπους του κλάδου, οι «μνηστήρες» προέρχονται από όλη την Ευρώπη και τις χώρες του Αραβικού Κόλπου, ενώ πρόσφατα έχουν «πυκνώσει» και οι κρούσεις από τις ΗΠΑ
Η ελληνική αγορά ΑΠΕ θεωρείται αυτή τη στιγμή η πιο ελκυστική στην Ευρώπη, μετά ίσως από την Ισπανία, σε ξένους θεσμικούς επενδυτές για την εξαγορά ώριμων μονάδων ανανεώσιμων πηγών.
Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, προσθέτοντας ότι επενδυτικά αλλά και συνταξιοδοτικά fund εκδηλώνουν το τελευταίο εξάμηνο πολύ ισχυρό ενδιαφέρον για την «τοποθέτηση» κεφαλαίων στον εγχώριο κλάδο.
H μεγάλη εξαγορά από τα ΕΛΠΕ των φωτοβολταϊκών πάρκων 204 MW από την γερμανική juwi είναι το μεγαλύτερο deal που έχει γίνει στην Ελλάδα με πανευρωπααίκή εμβέλεια και πιστοποίησε την στροφή των πετρελαϊκών από θέση ισχύος στις ΑΠΕ μετά και το σημαντικό deal Μοtor Oil με την METKA EGN της Μυτιληναίος.
Οι πετρελαϊκές αναμένεται να συνεχίσουν τις κινήσεις τους παίρνοντας νέες πρωτοβουλίες στις εξαγορές, εκμεταλλευόμενες τα ισχυρά τους cash flows.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η ζήτηση είναι ελαφρώς μεγαλύτερη για φωτοβολταϊκά έργα, εν μέρει επειδή είναι πιο εύκολη η αδειοδότησή τους.
Όσον αφορά την προέλευση των υποψήφιων ξένων επενδυτών, κυρίως αφορά όλα τα κράτη της Ευρώπης, καθώς και χώρες από τον Αραβικό Κόλπο.
Όπως πάντως προσθέτουν, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν «πυκνώσει» οι ανάλογες κρούσεις και από τις ΗΠΑ.

Όλα αυτά εύλογα δημιουργούν ερωτήματα για την δυνατότητα αντίδρασης της ΔΕΗ, η οποία είναι εμφανές ότι δεν έχει αποκαταστήσει ακόμα τις κεφαλαιακές της ισορροπίες. Πηγές προσκείμενες στην ΔΕΗ εκτιμούν ότι τόσο οι μεγάλοι χώροι των λιγνιτικών μονάδων, όσο και το υφιστάμενο δίκτυο αποτελούν τα σημαντικά πλεονεκτήματα, που θα της επιτρέψουν σε συνεργασία με μεγάλους παίκτες, όπως η EDP ή και άλλοι ξένοι, να αναπτύξει έγκαιρα το δικό της χαρτοφυλάκιο.
Ο ανταγωνισμός όμως φαίνεται ότι ανοίγει και η αγορά περιμένει ανακοινώσεις αντίστοιχες με αυτές των ΕΛΠΕ.

Αύξηση των ποσών εξαγοράς

Οι παράγοντες του κλάδου επισημαίνουν πως το ισχυρό ενδιαφέρον έρχεται σε μία εποχή όπου είναι περιορισμένα τα διαθέσιμα ώριμα έργα ΑΠΕ στη χώρα μας. Όπως είναι φυσικό, αυτό έχει ως συνέπεια να αυξηθούν οι τιμές πώλησης των έργων.
Πάντως, όπως συμπληρώνουν, με δεδομένη την επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων νέων «πράσινων» μονάδων που πρόκειται να δρομολογηθεί άμεσα, σύντομα αναμένεται να αρχίσει να ενισχύεται σημαντικά η «δεξαμενή» νέων διαθέσιμων μονάδων. Μία εξέλιξη που θα εξισορροπήσει τη ζήτηση με την προσφορά.
Καθώς μάλιστα όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η JUWI EΛΛΑΣ διαθέτει 400 MW προς ολοκλήρωση αδειοδοτήσεων
και αναμένεται να εξετάσει νέες συμφωνίες.

Ικανοποιητική απόδοση με μικρό ρίσκο

Δέλεαρ για τους θεσμικούς επενδυτές αποτελεί το γεγονός ότι η εξαγορά ενός ώριμου «πράσινου» έργου αποτελεί μία επένδυση με ικανοποιητική απόδοση, με μικρό μάλιστα ρίσκο με δεδομένο ότι τα έργα αυτά αποζημιώνονται μέσω ενός σχήματος λειτουργικής ενίσχυσης, για την ενέργεια που εγχέουν στο δίκτυο.
Όπως σημειώνουν τα στελέχη του κλάδου, αν και αρκετές φορές οι βολιδοσκοπήσεις για εξαγορές γίνονται με την αδειοδοτική «ωρίμανση» του έργου, οι συμφωνίες οριστικοποιούνται έπειτα από την εξασφάλιση τιμής αναφοράς για τη μονάδα, μέσω της συμμετοχής στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ. Επίσης, αν και η «φόρμουλα» εξαγοράς διαφέρει ανά περίπτωση, συνήθως τα funds ζητούν από τον developer να αναλάβει και την εμπορική διαχείριση του έργου, πέρα από τη συντήρησή της, για όλο το χρονικό διάστημα ισχύος της σύμβασης πώλησης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαφανής διαδικασία των διαγωνισμών

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, ουσιαστικά το τελευταίο χρονικό διάστημα η χώρα μας άρχισε να αξιοποιεί για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων το πλεονέκτημα του πλούσιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού που είχε ανέκαθεν. Όπως αναφέρουν, ρόλο καταλύτη έπαιξε η διεξαγωγή των διαγωνισμών της ΡΑΕ, η οποία έδειξε στην πράξη ότι η διασφάλιση τιμών αναφοράς από τα υποψήφια έργα αποτελεί μία εντελώς διαφανή διαδικασία.
Σε αυτό το πλαίσιο, με δεδομένες τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις του ρυθμιστικού-αδειοδοτικού πλαισίου, ώστε να γίνει η εγχώρια αγορά ακόμη πιο ελκυστική, εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των ξένων fund κάθε άλλο παρά θα αποκλιμακωθεί. Αντίθετα, εκτιμούν ότι θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης