Ενέργεια

ΔΕΗ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ελέγχου προεξοφλεί την επιβολή όλων των προσαρμογών για την απελευθέρωση

ΔΕΗ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος ελέγχου προεξοφλεί την επιβολή όλων των προσαρμογών για την απελευθέρωση
Η διαχείριση της ενεργειακής κρίσης είχε γεννήσει πολλά ερωτήματα
Η διαδικασία του ελέγχου που είναι σε εξέλιξη δεν εξέπληξε παράγοντες της αγοράς που θεωρούσαν ότι η πρακτική της ΔΕΗ στην διαχείριση της ενεργειακής κρίσης θα μπορούσε να εγκυμονήσει αντίστοιχες παρεμβάσεις.
Ετσι παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ έλυσε προβλήματα και ζημιώθηκε στην περίοδο αυτή, οι πρακτικές άφησαν σαφή ερωτήματα για την σχέση με τον ΑΔΜΗΕ για παράδειγμα,τις αποφάσεις που λαμβάνονταν και την μη απεικόνιση του προβλήματος έλλειψης φυσικού αερίου στις τιμές.
Οι λεπτομέρειες είναι πάρα πολλές και θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την χρήση των υδροηλεκτρικών, τις προβλέψεις που είχε στην διαθεσή της η επιχείρηση για την πορεία του καιρού ειδικά σε περίπτωση παγετού.
Οοσν αφορά τον ΑΔΜΗΕ η διαχείριση του στο ζήτημα των εξαγωγών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, σε σχέση με τις δυνητικές προσφορές της ΔΕΗ στην συγκεκριμένη περίοδο.
Οπως γράφαμε το προβλημα δεν απεικονιζόταν στο σύστημα παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές αναγκάζονταν να διακοπούν.
Ολα αυτά είχαν αποδέκτες σε όλα τα επίπεδα με αποτέλεσμα την διενέργεια ελέγχου από την  Ευρωπαική Επιτροπή.

Κατά την διαδικασία του ελέγχου εξετάζονται τα μαίηλ της ΔΕΗ με τους αρμόδιους φορείς που λάμβαναν τις κρίσιμες αποφάσεις

Μάλιστα σύμφωνα με όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις όταν ήλθαν ο Επίτροπος Κανιέτε και ο αρμόδιος διευθυντής ενέργειας σε κοινοτικό επίπεδο, είχαν γίνει αποδέκτες κλίματος διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι πλήττεται η δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ.
Ενώ προφανώς θα ήθελαν να ακούσουν για τον ανταγωνισμό μεταξύ του λιγνίτη και του φυσικού αερίου  που έχουν συγκρίσιμα κόστη.
Σε κάθε περίπτωση η πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς περνά από τέτοιες εξελίξεις.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ κατήγγειλε πρώτος την χειραγώγηση των τιμών κατά την ενεργειακή κρίση, το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως ήταν τελικά η ΔΕΗ εκείνη που τώρα αποτελεί αντικείμενο έρευνας.
Σε κάθε περίπτωση ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα.

Μπορεί όμως να γίνει η εκτίμηση, ότι θα είναι το κερασάκι στην τούρτα για την εφαρμογή όλων όσων οι θεσμοί ζητούν, που βασικό αποτέλεσμα θα έχει την πώληση μονάδων.

Από την δική του πλευρά ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ έσπευσε και εκεί να προλάβει τςι εξελίξεις αφήνοντας αν διαρρεύσουν τα σχέδιά του για την επέκταση των συμπράξεων.
Το ζητούμενο όμως είναι η αγορά της ενέργειας να εκσυγχρονιστεί και να απελευθερωθεί.
Με βιώσιμο τρόπο και να γίνει εφαλτήριο επενδύσεων και προσέλκυσης κεφαλαίων.
Ισως είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα μια και έξω.
Και κυρίως να εκπονηθεί το σχέδιο σωτηρίας της ίδιας της ΔΕΗ.
Πρόστιμα ή διαρθρωτικά μέτρα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα σε μια αρνητική έκβαση για την ΔΕΗ.
Και όλα αυτά συμβαίνουν εν αναμονή της άφιξης των κινέζικων κεφαλαίων για το 24% του ΑΔΜΗΕ, ενώ η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας είναι παρούσα για την Μελίτη.

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης