Επικαιρότητα

Ο Κ. Μητσοτάκης στον Έβρο, με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και οι επιδιώξεις της Αθήνας

Ο Κ. Μητσοτάκης στον Έβρο, με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών και οι επιδιώξεις της Αθήνας
Στήριξη από Trump στις ελληνικές θέσεις - Περισσότεροι από 24.000 μετανάστες/πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν τα σύνορα τα τελευταία 24ωρα
Σε κόκκινο συναγερμό παραμένουν οι ελληνικές δυνάμεις στην ελληνοτουρκική μεθόριο προκειμένου να προστατεύσουν τα ελληνικά σύνορα και να αποτρέψουν το σχέδιο Erdogan να χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές ως «όπλο» για τα γεωπολιτικά του συμφέροντα.
Την ώρα που ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρει ότι οι πύλες άνοιξαν και ότι εκατομμύρια μετανάστες θα πλημμυρίσουν την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σήμερα Τρίτη 3/3 στον Έβρο με σύσσωμη την ηγεσία της ΕΕ και συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένονται στις 13:00 στην Αλεξανδρούπολη και κατόπιν μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα κάνουν αυτοψία με ελικόπτερο στην περιοχή.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι ελληνικές δυνάμεις τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς χιλιάδες μετανάστες/πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνοτουρκική μεθόριο και δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τα σύνορα προκειμένου να κατευθυνθούν στην Ευρώπη.
Πάντως, μέχρι στιγμής, οι ελληνικές δυνάμεις με αυξημένες περιπολίες στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ηχηρό μήνυμα ενάντια στην τουρκική επιθετικότητα.
Σημειώνεται πως στο πλευρό της Ελλάδας τάσσεται και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες Δευτέρα 2/3 με τον Κ. Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιβάλλει τη νομοθεσία της στα σύνορα της.
Και ενώ η ελληνική πλευρά δίνει μάχη για να κρατήσει απροσπέλαστα τα σύνορα της, η Τουρκία επιδίδεται τις τελευταίες ώρες σε ένα όργιο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης, κάνοντας λόγο – διά στόματος μάλιστα Erdogan – για δύο μετανάστες/πρόσφυγες νεκρούς από τις ελληνικές δυνάμεις.

ΥΠΕΞ προς Erdogan: Μια χώρα που κατασκευάζει fake news, δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο σε κανέναν

Αυστηρή ανακοίνωση για τις ψευδείς ειδήσεις και την προπαγάνδα της Άγκυρας περί δύο νεκρών προσφύγων/μεταναστών στα ελληνικά σύνορα εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επισημαίνει πως μια χώρα που «κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις, δεν είναι σε θέση να κουνά δάχτυλο σε κανέναν».
«Όταν μια χώρα εργαλειοποιεί ανθρώπους ως πολιορκητικό κριό, κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις για να τους παραπλανήσει και παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα γειτονικών χωρών, δεν είναι σε θέση να κουνά το δάκτυλο σε κανέναν», σημειώνεται από το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.
«Και βέβαια δεν είναι σε θέση να δίνει μαθήματα Διεθνούς Δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Άλλωστε, σε αυτά τα μαθήματα, η Τουρκία επί χρόνια μένει μετεξεταστέα», προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών.

Στον Έβρο η ηγεσία της ΕΕ

Στις 13:00 αναμένονται στην Αλεξανδρούπολη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, David Sassoli, οι οποίοι θα κάνουν αυτοψία μαζί με τον κ.Μητσοτάκη με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1.
Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών ενώ στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.
Αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά είναι μια σαφής και ξεκάθαρη δήλωση στήριξης και βοήθειας της ΕΕ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Η ελληνική πλευρά αναμένεται να ζητήσει την ενίσχυση της Frontex, την επιτάχυνση των αλλαγών στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την παροχή ασύλου καθώς και τον επιμερισμό των βαρών από τις μεταναστευτικές ροές σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

 
Trump σε Μητσοτάκη: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να επιβάλει τη νομοθεσία της στα σύνορά της

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε, χθες Δευτέρα (2/3) , με τον Αμερικανό Πρόεδρο D. Trump, τον οποίο ενημέρωσε για την κατάσταση στα ελληνο-τουρκικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και τόνισε το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να υπερασπιστεί τα σύνορα της, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.
«Ο Πρόεδρος Trump αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδος να επιβάλει την νομοθεσία της στα σύνορα της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Συνολικά 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα από το πρωι του Σαββατου (29/2)

Περισσότεροι από 24.000 μετανάστες και πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν στην Ελλάδα από την ελληνοτουρκική μεθόριο από το πρωί του περασμένου Σαββάτου 29/2 έως τις 18:00 το απόγευμα χθες Δευτέρα 2/3.
Συγκεκριμένα, κυβενρητικές πηγές ανέφεραν πως χθες Δευτέρα 2/3 από τις 06:00 το πρωί επιχείρησαν συνολικά 4.354 άτομα να εισέλθουν στη χώρα από την περιοχή του Έβρου μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, χωρίς να τους επιτραπεί η είσοδος.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες:
- Από τις 06:00 το πρωί, μέχρι τις 18:00 το απόγευμα συνελήφθησαν 42 παράνομοι μετανάστες, κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μαρόκο.  
- Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου 29/2 μεχρι και τις 18:00 το απόγευμα της Δευτέρας 2/3 αποτράπηκαν 24.203 προσπάθειες παράνομης εισόδου στη χώρα και συνελήφθησαν συνολικά 183 άτομα.
Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.
Επίσης, τα άτομα που δικάστηκαν σήμερα για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος.

Απάντηση Πέτσα στα fake news Erdogan: Δεν υπάρχουν νεκροί στα σύνορα - Χονδροειδής και εσκεμμένη παραπληροφόρηση

Προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος, T. Erdogan, ο οποίος σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Anadolu δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας B. Borisov ότι οι Έλληνες στρατιώτες έχουν σκοτώσει δύο άτομα και έχουν τραυματίσει ακόμα ένα.
«Σήμερα οι Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν δύο πρόσφυγες.
Υπάρχει ακόμη ένας βαριά τραυματίας» ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι δυνατόν να κρατούνται με το ζόρι σε μία χώρα.
Αυτοί οι άνθρωποι με τη δική τους ελεύθερη βούληση θέλουν να φύγουν από τη χώρα μας».
«Αύριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού συμβουλίου θα επισκεφτεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ίσως δουν την απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα, τους συμβουλεύω να δουν τι κάνουν οι αρμόδιοι της Ελληνικής ακτοφυλακής», τόνισε ο Erdogan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης