Γ.Θωμάς: Εκτός Γης Υψηλής Παραγωγικότητας τα σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗΑΝ στη Δ.Μακεδονία

Γ.Θωμάς: Εκτός Γης Υψηλής Παραγωγικότητας τα σχεδιαζόμενα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗΑΝ στη Δ.Μακεδονία
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας, το αναπτυξιακό σχέδιο για την μεταλιγνιτική εποχή θα έχει ως βασικό πυλώνα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας
Σε περιοχές που στη συντριπτική τους πλειονότητα αποτελούν αποθέσεις λιγνιτωρυχείων, και επομένως δεν χαρακτηρίζονται ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, σχεδιάζει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά πάρκα. Αυτό αναφέρει ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ.Θωμάς, σε απάντησή σε ερώτηση του Κ. Βελόπουλου, βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης.

Σύμφωνα με την ερώτηση, οι αγρότες της Εορδαίας ανησυχούν ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τον Όμιλο της ΔΕΗ σε γόνιμες γεωργικές ενστάσεις αποτελεί απειλή για τον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, ο υφυπουργός επικαλείται σχετικό συνημμένο έγγραφο της ΔΕΗΑΝ, που υπογράφεται από τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κ. Μαύρο, με βάση το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των εκτάσεων στις οποίες ο Όμιλος ∆ΕΗ έχει καταθέσει αιτήσεις αδειών παραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Πτολεμαϊδα και στο Αμύνταιο είναι στις αποθέσεις των Ορυχείων.

Επομένως, βάσει του χαρακτήρα τους, της προέλευσής τους, και της χημικής σύστασης των αποθέσεων, με σχεδόν πλήρη απουσία οργανικού άνθρακα και θρεπτικών στοιχείων, οι εκτάσεις αυτές δεν χαρακτηρίζονται ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας.

Στήριξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων

Στην απάντηση του υφυπουργού Ενέργειας, στην οποία επισυνάπτεται επίσης σχετικό έγγραφο της ∆ιεύθυνσης Χωροταξικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΝ καθώς και έγγραφο της ∆ιεύθυνσης ΑΠΕ & Εναλλακτικών Καυσίμων του υπουργείου, ο κ. Θωμάς υπογραμμίζει επίσης ότι το αναπτυξιακό σχέδιο για την μεταλιγνιτική εποχή θα έχει ως βασικό πυλώνα τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς της οικονομίας και οπωσδήποτε των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Μετά την υλοποίηση του masterplan, η οικονομία των περιοχών η οποία σήμερα βασίζεται στην εξόρυξη λιγνίτη, θα έχει μετασχηματιστεί και ο πρωτογενής τομέας καλείται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

«Τέλος, επισημαίνουμε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες μέσω των φορέων εκπροσώπησής τους, ώστε το υπό εκπόνηση αναπτυξιακό σχέδιο να λαμβάνει υπ ́ όψιν και να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και στις ιδιαιτερότητες των περιοχών αυτών», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αποφάσεις του ΣτΕ

Στο έγγραφο της ΔΕΗΑΝ, ο κ. Μαύρος τονίζει πως σχετικές αποφάσεις έχει λάβει και το Συμβούλιο της Επικρατείας (υπ' αριθμ. 2487/2017 και 2488/2017), με τις οποίες το ΣτΕ όρισε σαφώς ότι οι αποθέσεις των ορυχείων της Μεγαλόπολης δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως Γη Υψηλής Παραγωγικότητας. Όπως συμπληρώνει, η θυγατρική της ΔΕΗ, στο πλαίσιο της αδειοδοτικής διαδικασίας φωτοβολταϊκών, θα τηρήσει όπως πάντα το σύνολο των απαιτήσεων και αδειοδοτικών ενεργειών των υπό ωρίμανση έργων.

«Η ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης της περιοχής τη μεταλιγνιτική περίοδο, με σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου ζωής των πολιτών, καθώς και αύξησης του ΑΕΠ της περιοχής. Επιπλέον, τα θεσπισμένα από την εθνική νομοθεσία ανταποδοτικά τέλη υπέρ των τοπικών κοινωνιών, αποδεικνύουν τα πολυεπίπεδα οικονομικά, κοινωνικά, αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά οφέλη από την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ στη περιοχή», επισημαίνει.

Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης