Απόψεις

Κων. Φέγγος (PRELIUM): Να νικήσουμε το Κορωνοϊό και για τα άλλα θα περιμένουμε

tags :
Κων. Φέγγος (PRELIUM): Να νικήσουμε το Κορωνοϊό και για τα άλλα θα περιμένουμε
Άρθρο  του Κωνσταντίνου  Φέγγου Προέδρου της  PRELIUM InvestmentServices
Σε κατάσταση πανικού κινήθηκαν τα διεθνή χρηματιστήρια και το Ελληνικό ακολούθησε υπάκουα.
Ο πανικός είναι πάντα ο χειρότερος σύμβουλος για κάθε είδους απόφαση και οι χρηματιστηριακές επενδύσεις χρειάζονται συνεχείς αποφάσεις.  
Στην ουσία κάθε φορά που δεν πουλάς κάτι, είναι σαν να το αγοράζεις ξανά.
Ο λόγος είναι πως αν το είχες πουλήσει θα μπορούσες αύριο να έχεις αποφύγει τις ζημιές που δημιουργούνται και να το αγοράσεις ξανά σε χαμηλότερες τιμές.
Όμως ποιος μπορεί να εκλογικεύσει τον πανικό;
Ο ορισμός του πανικού είναι ότι δημιουργεί παραλογισμό.
Ότι και να πεις σε κάποιον σε πανικό, απλώς τον κάνεις εχθρό σου.
Οι επενδυτές που βρέθηκαν στην κρίση με δανεισμό και μεγάλα ανοίγματα, εξαναγκάζονται καθημερινά σε πωλήσεις λόγω margincallsκαι επιτείνουν τον πανικό
Όσοι δεν χρωστούν υφίστανται τη βάσανο της βίαιης απομείωσης της περιουσίας τους, αλλά τουλάχιστον έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν την εξέλιξη της κατάστασης.
Το shortselling δίνει και παίρνει (μέχρι να περιοριστεί διοικητικά).
Σε επίπεδο μεγεθών, η πτώση είναι πρωτοφανής σε ένταση και δεν έχει εμφανιστεί ξανά τα τελευταία 30 χρόνια.
Το πρωτοφανές είναι το σύντομο διάστημα που συμβαίνει η πτώση.  
Μέσα σε μόνο 14 εργάσιμες μέρες, η πτώση για τον DOWξεπέρασε το 27%, για τον Γερμανικό DAXτο 32%, ενώ στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία η πτώση ξεπέρασε το 41%.  
Την ίδια στιγμή έχουμε και το πετρέλαιο να καταγράφει πολύ χαμηλά επίπεδα.
Η πτώση ανησύχησε τις διεθνείς κυβερνήσεις που έλαβαν μέτρα, χωρίς όμως να μπορέσουν να σταματήσουν τον πανικό.  
Φυσικά υπάρχει και η εξήγηση ότι οι διεθνείς επενδυτές περίμεναν την ανακοίνωση των μέτρων για να πουλήσουν και να κλείσουν τα margincallsπου έχουν δημιουργηθεί και όταν δεν βρέθηκε κανείς να αγοράζει, πούλησαν ούτως ή άλλως.
Η άλλη εξήγηση είναι ότι τα μέτρα δεν είναι γενναία και ούτε λύνουν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα του συστήματος. 
Πάντως σε κάθε περίπτωση όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες δήλωσαν ότι παρακολουθούν την κατάσταση και θα λάβουν σύντομα και άλλα μέτρα.
Στην Ελλάδα, συνειδητοποιώντας ότι οι εξελίξεις εξαρτώνται από το εξωτερικό, δεν ασχοληθήκαμε με την πτώση.
Κακή εντύπωση έχει δημιουργήσει η παντελής έλλειψη ανακοινώσεων από μεριάς των αρμοδίων φορέων για την καταιγιστική πτώση των τιμών.
Φυσικά, η Ελλάδα εκτός της κρίσης του κορωνοϊού έχει να αντιμετωπίσει και το κύριο βάρος του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη και εκεί πρέπει να παραδεχτούμε πως εκεί η κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά.
Σε ένα χρηματιστήριο που το 70% της κεφαλαιοποίησης ανήκει σε ξένους και που η εσωτερική αγορά είναι ανύπαρκτη, θα μπορούσε τουλάχιστον να γίνει κάποια αναγνώριση του προβλήματος που δημιουργείται στους επενδυτές και να ειπωθεί πως θα γίνει προσπάθεια τόνωσης της εσωτερικής αγοράς, ώστε το φαινόμενο να μην επαναληφθεί στο μέλλον.
Στα επίπεδα που βρισκόμαστε, οι ανοδικές αντιδράσεις είναι επίσης πολύ έντονες και αναιρούνται με νέα χαμηλά, μόλις ανακοινωθούν ή γίνουν κατανοητά νέα άσχημα νέα.
Για την Ελλάδα το μεγάλο διακύβευμα της κρίσης είναι ο τουρισμός.
Η Ελλάδα είχε παγκοσμίως, την πιο γρήγορη και αποφασιστική αντίδραση στον κορωνοϊό.  
Αυτό μπορεί να εκτιμηθεί από πιθανούς τουρίστες και να επιλεγεί σαν προορισμός έναντι άλλων γειτονικών προορισμών που είχαν πιο αργή αντίδραση. 
Προϋπόθεση για αυτό φυσικά είναι να υπάρχουν τουρίστες, καθώς η οικονομική κρίση αλλά και το σοκ που προκάλεσε όλη η κατάσταση θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στον παγκόσμιο τουρισμό.
Στα θετικά της κρίσης για την Ελλάδα, είναι η πιθανότητα να χαλαρώσουν οι προδιαγραφές των δανειστών για τα πλεονάσματα αλλά και οι ενστάσεις για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι εθνικοί πόροι. 
Αυτό θα δώσει κάποια ευελιξία στην κυβέρνηση και θα συμβάλλει στην επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων αλλά και στην βοήθεια σε κλάδους που πλήττονται.
Αναμένουμε ανακοινώσεις από τους διεθνείς θεσμικούς φορείς, προσβλέπουμε σε ανακοινώσεις και από τους Ελληνικούς και ελπίζουμε η κρίση με το κορωνοϊό να ξεπεραστεί το συντομότερο.
Μετά θα έχουμε πολύ καιρό να αποτιμήσουμε τη ζημία που έκανε και το πως αυτή μπορεί να μειωθεί.
Η τεράστια πτώση είναι φυσικό να ακολουθηθεί από μεγάλη ανοδική αντίδραση. 
Όμως με τα σημερινά δεδομένα είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει από που θα ξεκινήσει αυτή.
Όταν οι τιμές είναι τόσο χαμηλές, είναι πολλές φορές καλύτερο να αγοράζεις λίγο ακριβότερα, αλλά να βρίσκεσαι σε ανοδική φάση της αγοράς. 
Το ψάρεμα του πάτου, πολλές φορές κοστίζει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης