Επικαιρότητα

Η δεύτερη δέσμη μέτρων λόγω κορωνοϊού - Αναστολές φόρων, εισφορών για επιχειρήσεις

Η δεύτερη δέσμη μέτρων λόγω κορωνοϊού - Αναστολές φόρων, εισφορών για επιχειρήσεις
Αποζημίωση 800 ευρώ στους εργαζόμενους για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας
Τη δεύτερη δέσμη μέτρων για επιχειρήσεις, εργαζόμενους και νοικοκυριά λόγω του κορωνοϊού ανακοινώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
Tα νέα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση βασίζονται και στις αποφάσεις του Eurogroup.

1. Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων που πλήττονται από τον κορωνοϊό.
Τα μέτρα είναι οριζόντια για συγκεκριμένους ΚΑΔ, είτε κλείσουν, είτε όχι.
Συγκεκριμένα, αναστέλλονται χωρίς τόκους οι οφειλές από ΦΠΑ Μαρτίου, η καταβολή βεβαιωμένων οφειλών σε ΔΟΥ και η καταβολή ρυθμίσεων.
Προϋπόθεση για την αναστολή καταβολής των φορολογικών και των ασφαλιστών εισφορών είναι οι επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε απολύσεις
Η περίοδος εφαρμογής των μέτρων αφορά τον Μάρτιο και αν χρειαστεί θα δοθεί παράταση.
2. Χρηματοδότηση των εταιρειών για τις εταιρείες που πλήττονται με 1 δισ. ευρώ.
3. O κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας επειδή οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν λόγω του κορωνοϊού, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου από τον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 800 ευρώ.
Καλύπτονται τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ενώ αναστέλλεται η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες.
4. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις για τέσσερις μήνες.
5. Διατίθεται ποσό 1,8 δισ. ευρώ για προγράμματα στήριξης.

6. Επίσης, μειώνεται στο 6% ο ΦΠΑ στα προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορωνοϊό, π.χ σε μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνι.
Ο μειωμένος ΦΠΑ στα προϊόντα αυτά θα ισχύει έως τέλη του έτους.
7. Όσον αφορά τις παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων, οι επιχειρήσεις που πλήττονται θα πληρώνουν το 60% των μισθωμάτων τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Το ίδιο ισχύει για εργαζομένους που χάνουν τη δουλειά τους.
Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων για 4 μήνες.
8. Αμετάβλητος ο ΕΝΦΙΑ του 2020, οι νέες αντικειμενικές αξίες σε ισχύ από το 2021.
9. Η ΑΑΔΕ επιστρέφει ποσά από αμφισβητούμενες υποθέσεις για ποσά έως 30.000 ευρώ.
10. Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις τράπεζες να συμβάλλουν στην παρούσα κρίση και ναα προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις για τα φυσικά πρόσωπα, και την ενίσχυση ρευστότητας των επιχειρήσεων.

Μέτρα στήριξης για τις ΜμΕ

Mέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο Υπ. Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, υπό την προϋπόθεση όμως να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, η απόφαση του Eurogroup έδωσε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτύξει εργαλεία.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, δημιουργείται εγγυοδοτικός μηχανισμός για κεφάλαια κίνησης και επιχειρηματικά δάνεια λόγω της κρίσης κορωνοϊού, ύψους 3 δισ. και 500 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.
Επίσης, προβλέπεται επιδότηση ενοικίου για τους κλάδους που πλήττονται, ενώ για αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που πλήττονται, θα υπάρξει ενίσχυση 800 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης