Τελευταία Νέα

Περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές το 2023

Περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές το 2023
Η συμμετοχή της «καθαρής» ενέργειας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η υδροηλεκτρική παραγωγή δεν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, εξαιτίας ξηρασιών
Το μερίδιο των ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό μείγμα κατέγραψε άλμα το 2023 σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, για πρώτη φορά το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς, υπερέβη το επίπεδο του 30%, τονίζει έκθεση του ερευνητικού κέντρου για ενεργειακά θέματα Ember που δημοσιεύτηκε σήμερα (8/5).

Παγκοσμίως, η ενέργεια που παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές ανέβηκε από το 19% το 2020 στο 30% και πλέον το 2023, λόγω κυρίως στην σημαντική αύξηση των έργων ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αναφέρουν τα στοιχεία.

Η συμμετοχή της «καθαρής» ενέργειας θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν η υδροηλεκτρική παραγωγή δεν είχε υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας, εξαιτίας ξηρασιών, ιδίως στην Κίνα.

Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις έδωσαν το 13,4% του ηλεκτρισμού που παρήχθη διεθνώς και το υπόλοιπο ποσοστό της «καθαρής» ενέργειας προήλθε από άλλες ανανεώσιμες πηγές, ιδίως υδροηλεκτρικές μονάδες.

Τεράστιο άλμα σε σχέση με το 2010

Να σημειωθεί ότι το ποσοστό της καθαρής ενέργειας στο μείγμα δεν ανέβαινε πάνω από το 2% το 2010.

Σύμφωνα με το Ember, η αύξηση αυτή ενδέχεται να επιτρέψει ο κόσμος, «πιθανόν από φέτος», να μειώσει δραστικά την παραγωγή ενέργειας με την καύση ορυκτών καυσίμων.

«Η μείωση των εκπομπών του ενεργειακού τομέα είναι πλέον αναπόφευκτη», σημείωσε ο Ντέιβ Τζόουνς, ειδικός της Ember, κατά τον οποίο «το 2023 ίσως ήταν (...) σημείο καμπής στην ιστορία» της παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ωστόσο «ο ρυθμός μείωσης των εκπομπών θα εξαρτηθεί από την ταχύτητα με την οποία θα συνεχιστεί η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Τα κράτη δεσμεύτηκαν στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα στα τέλη του 2023, την COP28, να δράσουν για να τριπλασιαστεί το παγκόσμιο παραγωγικό δυναμικό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030. Αυτό θα επέτρεπε η συνεισφορά ανανεώσιμων πηγών στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα να φθάσει το 60%, τονίζει το Ember.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης