Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο Trump τα δίνει όλα για την ανάκαμψη και αποθεώνει τον νεο – κεϋνσιανισμό

Π.Μπουσμπουρέλης: Ο Trump τα δίνει όλα για την ανάκαμψη και αποθεώνει τον νεο – κεϋνσιανισμό
Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική με πέραν του ενός πακέτου γίνεται η σημαία του Αμερικανού Προέδρου
Η νέο – κεϋνσιανή γραμμή Trump εντείνεται με ένα νέο πακέτο που αφορά τον κατασκευαστικό τομέα υποδομών.
Μια πολιτική που θυμίζει Ρούσβελτ από την μια πλευρά και σπεύδει να εκμεταλλευθεί τα μηδενικά επιτόκια σύμφωνα με το σκεπτικό του Αμερικανού προέδρου από την άλλη.
Κύκλοι της FED όπως ο Bullard εκτιμούν ότι μπορεί η αμερικανική οικονομία να σηκώσει αύξηση του χρέους κατά 10%.
Όλα αυτά σημαίνουν μια πλήρη επικράτηση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής με συνταγές κλασσικές που προς το παρόν αγνοούν πλήρως τα ελλείμματα.
H Goldman εκτιμά ότι το έλλειμμα των ΗΠΑ θα είναι στο 10% το 2020, όπως και του Ηνωμένου Βασιλείου, 8% της Γερμανίας, 7% της Γαλλίας και 10% των Ιταλίας και Ισπανίας.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η επικρατούσα πολιτική θα δώσει πολύ μεγάλη σημασία στην ανάκαμψη για να διορθώσει το σοκ μιας απότομης ύφεσης που θα έχει διψήφια νούμερα από το Lockdown των οικονομιών παγκοσμίως.
Η μεγάλη πρόκληση για την κάθε κυβέρνηση όπως διαφαίνεται, εκτός από την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού στο οποίο εμείς τουλάχιστον ξεκινήσαμε καλά, είναι πως θα αντιδράσουμε γρήγορα, για να βγούμε από την ύφεση.
Το τι θα γίνει μετά, είναι το επόμενο οικονομικό και πολιτικό στοίχημα.

Δυο προσεγγίσεις για τις αγορές


Όσον αφορά τα χρηματιστήρια μια ομάδα υποστηρίζει ότι το bull market έχει ξεκινήσει κυρίως βασιζόμενο στην αποφασιστικότητα Trump να βγάλει την αμερικανική οικονομία από την ύφεση με κάθε τρόπο και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Μια άλλη, που πηγαίνει με τα βασικά δεδομένα, βλέπει ότι η Wall που θα οδηγήσει όλες τις αγορές δεν έχει ακόμα έλθει στις αποτιμήσεις που πρέπει, για μια μείωση κερδών 33% και για ένα προβλεπόμενο μέσο P/E 12.
Είναι η σχολή Goldman που βλέπει ότι η ισορροπία και το νέο σημείο αφετηρίας θα αναζητηθεί χαμηλότερα.
Αυτά μέχρι την επόμενη έκπληξη Trump.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης