Επικαιρότητα

Αυλαία για την 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στην Ελλάδα - Στο επίκεντρο η προστασία πρώτης κατοικίας

Αυλαία για την 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση στην Ελλάδα - Στο επίκεντρο η προστασία πρώτης κατοικίας
Εξπρές κλείσιμο θα επιδιώξει η κυβέρνηση παρά το μεγάλο αγκάθι με την πρώτη κατοικία
Τη χρυσή τομή για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου, αλλά και για το νέο πτωχευτικό πλαίσιο αναζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς.
Το παζάρι μεταξύ των δυο πλευρών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ το θέμα θα εξεταστεί σήμερα σε νέα τηλεδιάσκεψη που θα έχει το οικονομικό επιτελείο με τους επικεφαλής των θεσμών στο πλαίσιο της 6ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Είναι η δεύτερη τηλεδιάσκεψη για τα ανοικτά προαπαιτούμενα που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας με τους θεσμούς.
Η πρώτη πραγματοποιήθηκε πριν από το Πάσχα και συγκεκριμένα λίγο πριν από το κρίσιμο Eurogroup για τα κορονο - ομόλογα, όπου τέθηκε η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν.
Το μείζον και καυτό θέμα για τη κυβέρνηση είναι να μην υποχρεωθεί σε αυτή τη φάση με περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους και 800.000 επιχειρήσεις σε «οικονομική καραντίνα» να άρει κάθε είδος προστασίας της πρώτης κατοικίας από το πλειστηριασμό και να βρεθεί αντιμέτωπη με κοινωνικές εκρήξεις που θα έχουν  τεράστιο πολιτικό κόστος.
«Θα πρέπει πάση θυσία να παραταθεί τουλάχιστον για το διάστημα που θα κρατήσει η πανδημία το δίχτυ ασφαλείας» έλεγε χαρακτηριστικά παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.
Η ελληνική πλευρά διεκδικεί την έγκριση των θεσμών για πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία έως το τέλος του έτους αλλά οι θεσμοί  απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο μέτρο και το μόνο που συζητούν είναι το υφιστάμενο πλαίσιο να παρατεθεί για δύο έως τέσσερις μήνες.
Πέραν όμως της χρονικής διάρκειας υπάρχει και άλλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς το οικονομικό επιτελείο θέλει να εντάξει στην προσωρινή ομπρέλα προστασίας και όσους επλήγησαν από τον ιό.      
Πάντως όλα είναι ανοιχτά και ουδείς μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τη κυβέρνηση να έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα να προχωρήσει μονομερώς στην παράταση της προστασίας.
Κι αυτό γιατί αφ ενός κάτι τέτοιο θα μπλόκαρε την εκταμίευση των 644 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων σε μία περίοδο που το δημόσιο «καίγεται» για ρευστότητα, και αφ ετέρου θα έδινε λάθος μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές προκαλώντας ρήγμα στην αξιοπιστία της κυβερνητικής πολιτικής.        
Εκτός από την προστασία της πρώτης κατοικίας οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που συνδέονται με αυτή όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές, η αγορά ενέργειας έχουν μπει προς το παρόν στο συρτάρι και θα επανέλθουν όταν θα περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας.
Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δεσμεύσεων που εκκρεμούν.
Το ζητούμενο για το οικονομικό επιτελείο είναι να υπάρξει εξπρές ολοκλήρωση της 6ης αξιολόγησης και θετική έκθεση από τη Κομισιόν το Μάιο έτσι ώστε το Eurogroup του Ιουνίου να εγκρίνει την αποδέσμευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης