Πετρέλαιο

Πετρέλαιο: Πτωτικά το crude -13,52% στα 14,65 δολ/βαρέλι και -5,13% στα 20,34 δολ/βαρέλι για το Brent

Πετρέλαιο: Πτωτικά το crude -13,52% στα 14,65 δολ/βαρέλι και -5,13% στα 20,34 δολ/βαρέλι για το Brent
Η εκτίμηση των επενδυτών είναι πως οι περικοπές δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν την υπερπροσφορά που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19

Αντίστροφο είναι το κλίμα που επικρατεί στις τιμές πετρελαίου σήμερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, επικρατούν ανησυχίες για την μη αναμενόμενη αντιστάθμιση της πτώσης της ζήτησης.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουνίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά 5,13% στα 20,34 δολ./βαρέλι και το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 σημειώνει πτώση της τάξεως του 13,52% στα 14,65 δολ./βαρέλι.
Την ίδια στιγμή, η εκτίμηση των επενδυτών είναι πως οι περικοπές δεν είναι αρκετές για να αντισταθμίσουν την υπερπροσφορά που έχει προκαλέσει η πανδημία του Covid-19, καθώς η ζήτηση έχει υποχωρήσει μέχρι στιγμής κατά -30%.
Παράλληλα, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η νέα συμφωνία του OPEC+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2020, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά το ήμισυ τις εξαγωγές της στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα τον επόμενο μήνα.
Οι βασικές πετρελαιοπαραγωγικές χώρες που συμμετέχουν στον ΟΠΕΚ και εταίροι τους συμφώνησαν νωρίτερα τον Απρίλιο να μειώσουν κατά περίπου δέκα εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα την παραγωγή τους από τον Μάιο.
Η συμφωνία αυτή εξάλλου  θεωρητικά, τουλάχιστον σηματοδότησε ταυτόχρονα το τέλος του πολέμου τιμών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας.
Η κυριότερη τρέχουσα ανησυχία τέλος αφορά τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών υποδομών, ειδικά στις ΗΠΑ, που δεν έχουν τη δυναμικότητα να αντιμετωπίσουν την πλεονάζουσα προσφορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης