Τελευταία Νέα
Απόψεις

Εκκίνηση Έλληνες Δημοκράτες: Πόλεμος με τον ιό μέχρι τη νίκη

Εκκίνηση Έλληνες Δημοκράτες: Πόλεμος με τον ιό μέχρι τη νίκη
Άρθρο της πολιτικής οργάνωσης ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Μια πρώτη αποτίμηση της πρώτης φάσης του πολέμου μας με τον COVID-19, απαραίτητη για τις μάχες στα επόμενα μέτωπά του: 

  • Έχουμε πάντοτε στη σκέψη μας τις οικογένειες που μέτρησαν απώλειες τις οποίες και συλλυπούμαστε 
  •  Ευχόμαστε περαστικά σε όσες και όσους νόσησαν ή νοσούν ακόμα
  • Ευχαριστούμε θερμά τους συνανθρώπους μας που συνέχισαν να εργάζονται με αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν και κατάφεραν να μην νεκρώσουν τα πάντα γύρω μας. Ανάμεσά τους, φυσικά, οι επαγγελματίες της υγείας που διασφάλισαν την επάρκεια υπηρεσιών περίθαλψης παρά την αύξηση της ζήτησης αυτών των τελευταίων
  • Χαιρετίζουμε την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. «Κάλλιο αργά, παρά ποτέ». Ασφαλέστερος τρόπος κίνησης παραμένει αυτός με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, μετά από επιμελή καθαρισμό τους, ιδίως μετά από μακρά περίοδο ακινησίας τους. 
  • Υποδεχόμαστε θετικά την απόρριψη αβάσιμων προτάσεων, όπως η μετατροπή των έκτακτων μέτρων σε μόνιμα ή η παράταση εγκλεισμού των μεγαλύτερων σε ηλικία μέχρι το τέλος της χρονιάς,
  • Τέλος, στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τους συμπατριώτες που συγκατατέθηκαν στον περιορισμό των ελευθεριών τους, προκειμένου να αποτρέψουμε την διάδοση του ιού.
Τα επόμενα μέτωπα

Και ενώ η μάχη κατά της διάδοσης δεν έχει τελειώσει, με την εμπειρία μας από αυτήν, καλούμαστε να δώσουμε το «παρών» και σε πολλά άλλα μέτωπα:  

  1. Είναι πιο απαραίτητη από ποτέ η σύνδεση κάθε πολίτη με τον οικογενειακό του γιατρό. Απαιτείται η εξοικείωση με αυτή δυνατότητα, αλλά και η απλοποίηση των διαδικασιών της σύνδεσης αυτής.  
  2. Θεωρούμε επιβεβλημένη την συμμετοχή του δημοσίου στις δαπάνες των νοικοκυριών για αγορές προστατευτικών μασκών (δεν είναι ίσως η ώρα της εξήγησης των λόγων για τους οποίους δεν θεωρήθηκε απαραίτητη η χρήση τους στην 1η φάση και θεωρείται τώρα, αλλά η οφειλή δεν παραγράφεται). Οι οδηγίες χρήσης τους πάντως, πρέπει να γίνουν κτήμα του κάθε χρήστη τώρα.
  3. Πιστεύουμε ότι η επαναλειτουργία των δικαστηρίων είναι απαραίτητο να συνδυαστεί με ρυθμίσεις, οι οποίες θα μεταφέρουν, επί τέλους, τις επιλύσεις των διαφορών, στο σύνολό τους σχεδόν, από τα δικαστήρια στα δικηγορικά γραφεία. 
  4. Υποστηρίζουμε ότι για την αποφυγή αναζωπύρωσης της διάδοσης, πρώτη σημασία έχει η αποφυγή (στο μέτρο του δυνατού) του συγχρωτισμού νέων με ηλικιωμένους σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και ο περιορισμός της συμφόρησης στους δημόσιους χώρους των πόλεων. Γι’ αυτό ακριβώς, τα πρωτόκολλα λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς που πρόκειται να θεσπιστούν, πρέπει να προβλέπουν τις ανάγκες μετακίνησης των μεγαλύτερων σε ηλικία σε παραθεριστικές κατοικίες το ταχύτερο δυνατόν. Ώστε να μπορέσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς να παρέχουν επαρκέστερες και ασφαλέστερες υπηρεσίες και το καλοκαίρι, παρά την αύξηση ζήτησης των υπηρεσιών τους από τα τουριστικά ρεύματα.  
  5. Για τον τουρισμό μας ακριβώς, χρειαζόμαστε μια  εκστρατεία ενημέρωσης περιηγητών από όλο τον κόσμο για το πόσο ασφαλέστερος προορισμός είναι η Ελλάδα σε σύγκριση με τις  άμεσες ανταγωνίστριες μας, μεσογειακές χώρες. Και, βέβαια, απλές, γρήγορες και αξιόπιστες διαγνωστικές  υπηρεσίες στις εισόδους της χώρας μας για όσους ταξιδεύουν προς την Ελλάδα.  
  6. Υποστηρίζουμε την άμεση απονομή των συντάξεων στους δικαιούχους. Ο ταχύρρυθμος έλεγχος των φακέλων που εκκρεμούν μπορεί να γίνει από δικηγορικά γραφεία και εταιρίες με συμβάσεις έργου με το Υπουργείο Εργασίας, ξεκινώντας από δικαιούχους που δεν εισπράττουν καν προσωρινή σύνταξη. Αυτό επιβάλλεται και για την τόνωση της κατανάλωσης με τον πιο υγιή τρόπο και με την ελάχιστη δημοσιονομική επιβάρυνση. 
  7. Θεωρούμε απαραίτητο τον προσανατολισμό της ΕΡΤ στην ενημέρωση των πολιτών για όλες τις παραπάνω κινήσεις, ώστε να πετύχουμε την συντεταγμένη εκτέλεσή τους. 

Από την λήξη συναγερμού, στην λύση πολιορκίας

«Μεγάλη εικόνα» δεν είναι οι (καλοδεχούμενες) επιτυχίες μας σε κάποιες  μάχες, αλλά η τελική νίκη στον πόλεμο που διεξάγουμε. Δεν μας αρκεί η λήξη του συναγερμού. Επιδιώκουμε την λύση της κατάστασης πολιορκίας που υπομένουμε. Ασφαλώς, καθοριστική για κάτι τέτοιο θα είναι η πρόοδος στην έρευνα για φάρμακο και εμβόλιο κατά του COVID-19. Αλλά για την τελική νίκη απαιτείται και η δική μας απόφαση να μην συμβιβαστούμε ούτε με μια επιστροφή σε  «κανονικότητα ρετρό», ούτε με την διαιώνιση της έκτακτης κατάστασης. Και «τελική νίκη»  είναι να μετατρέψουμε την ασύμμετρη, όσο και πολύπλευρη, απειλή από τον ιό σε ευκαιρία για έναν «έντιμο κοινό τόπο», με μια ημερήσια διάταξη ανάταξης και ανάτασης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης