Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με έκθεση του Χάρβαρντ

Η κλιματική αλλαγή απειλεί την πρόληψη του καρκίνου, σύμφωνα με έκθεση του Χάρβαρντ
Οι επιστήμονες προτείνουν παρεμβάσεις όπως η αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βιώσιμη παραγωγή

Η κλιματική αλλαγή εμποδίζει την πρόοδο στην πρόληψη του καρκίνου και αυξάνει την έκθεση των ανθρώπων σε θανατηφόρες καρκινογόνες ουσίες, σύμφωνα με νέα έκθεση επιστημόνων της Αμερικανικής Εταιρείας Καρκίνου και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Οι θερμότερες θερμοκρασίες παγκοσμίως έχουν πυροδοτήσει συχνότερες καιρικές καταστροφές όπως τυφώνες και πυρκαγιές που απελευθερώνουν τεράστιες ποσότητες καρκινογόνων ουσιών σε κοινότητες, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η θεραπεία της επάρατης νόσου.
«Οι προοπτικές για περαιτέρω πρόοδο στην πρόληψη και τον έλεγχο του καρκίνου σε αυτόν τον αιώνα είναι φωτεινές, αλλά αντιμετωπίζουν μια απειλή που αντιμετωπίζεται εύκολα από την κλιματική αλλαγή», έγραψαν οι επιστήμονες σε μια νέα έκθεση στο περιοδικό CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Το παράδειγμα του τυφώνα Harvey

Όταν ο τυφώνας Harvey έφτασε στο Τέξας και τη Λουιζιάνα τον Αύγουστο του 2017, για παράδειγμα, προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες, απελευθερώνοντας θανατηφόρες καρκινογόνες ουσίες σε γειτονιές στο Χιούστον. Ορισμένες περιοχές στο Χιούστον παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα λευχαιμίας στην παιδική ηλικία λόγω της υψηλής συγκέντρωσης χημικών στον αέρα.
Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης προκαλέσει μεγαλύτερες και πιο καταστροφικές εποχές άγριας ζωής στις ΗΠΑ, απελευθερώνοντας ατμοσφαιρικούς ρύπους που παραμένουν στον αέρα για μήνες μετά την εξάλειψη των πυρκαγιών.

Ο καρκίνος

Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως θα πεθάνουν από καρκίνο φέτος, σύμφωνα με ερευνητές.
Ορισμένες εγκαταστάσεις θεραπείας καρκίνου έχουν προσπαθήσει να προσαρμοστούν στις κλιματικές απειλές εφαρμόζοντας σχέδια για να παρέχουν ανθεκτικότητα σε μελλοντικά ακραία φυσικά φαινόμενα. Οι προσπάθειες μετριασμού της κλιματικής αλλαγής γενικά μπορούν να ωφελήσουν την πρόληψη του καρκίνου μειώνοντας τις επιβλαβείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες προτείνουν παρεμβάσεις όπως η αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η βιώσιμη παραγωγή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης