Πετρέλαιο

Σε ανοδικά τροχιά οι τιμές πετρελαίου - Σταθερά στα επίπεδα των 30 δολ/βαρέλι το crude

Σε ανοδικά τροχιά οι τιμές πετρελαίου - Σταθερά στα επίπεδα των 30 δολ/βαρέλι το crude
Οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχουν κατά μέσο όρο διαμορφωθεί σε 7,26 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μειωμένες κατά 2,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα

Διευρύνονται τα κέρδη του πετρελαίου και στη σημερινή συνεδρίαση, λόγω της συντονισμένης προσπάθειες των παραγωγών να ισορροπήσουν την αγορά και της σταδιακής ανάκαμψης που σημειώνεται στην παγκόσμια ζήτηση.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιουλίου 2020 για το Brent καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,18% στα 35,22 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Απριλίου του 2020. Επίσης, η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουνίου 2020 ενισχύεται κατά +2,92% στα 32,75 δολ. ανά βαρέλι, τα οποία αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Τα θετικά σημάδια

Οι ενδείξεις της μείωσης παραγωγής που συμφωνήθηκαν από τον ΟΠΕΚ εφαρμόζονται. Το κλίμα των επενδυτών έχει βελτιωθεί. Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξημένη αισιοδοξία ότι η χαλάρωση των μέτρων (lockdowns) θα συνδράμει σημαντικά στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της ζήτησης καυσίμων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Hiroyuki Kikukawa, γενικός διευθυντής της Nissan Securities.

Μεγάλη μείωση στις εξαγωγές πετρελαίου του ΟΠΕΚ + τον Μάιο

Ο ΟΠΕΚ + μείωσε τις εξαγωγές πετρελαίου του το πρώτο εξάμηνο του Μαΐου, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν τις αποστολές, υποδηλώνοντας μια ισχυρή αρχή για τη συμμόρφωση με την νέα συμφωνία περικοπής παραγωγής.

Η Kpler, μια εταιρεία που παρακολουθεί τις ροές πετρελαίου, δήλωσε ότι οι εξαγωγές θαλάσσιου πετρελαίου του ΟΠΕΚ + μειώθηκαν κατά 6,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον τελευταίο μήνα στα 27 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, χαρακτηρίζοντας την πτώση «εκπληκτική αντιστροφή» από τον Απρίλιο, όταν οι παραγωγοί αντλούσαν κατά βούληση.

Σύμφωνα με την Kpler, η Σαουδική Αραβία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση. Οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας έχουν κατά μέσο όρο διαμορφωθεί σε 7,26 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, μειωμένες κατά 2,24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Ρωσία επίσης μεγάλη μείωση σημειώνει 922.000 bpd τον Μάιο.
Το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επίσης μειώσει σημαντικά τις αποστολές. Οι δύο χώρες έχουν φορτώσει συνολικά 4,25 εκατομμύρια bpd σε πλοία για εξαγωγή, πτώση 1,26 εκατομμυρίων bpd το μήνα.
Ωστόσο, το Ιράκ μείωσε τις εξαγωγές μόνο κατά 265.000 bpd, υποδηλώνοντας ότι ο νούμερο 2 παραγωγός του ΟΠΕΚ πρέπει να κάνει περισσότερα για να πραγματοποιήσει την υποσχεμένη περικοπή του 1,06 εκατομμυρίων bpd στο σύνολό του.

Τα στοιχεία του Refintiv Eikon υποδηλώνουν μεγαλύτερη μείωση. Οι εξαγωγές του Νότιου Ιράκ ήταν κατά μέσο όρο 2,73 εκατομμύρια bpd τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με την Refinitiv, μείωση άνω των 600.000 bpd από τον Απρίλιο.
Αλλά η Νιγηρία, η οποία μοιάζει με το Ιράκ ήταν καθυστερημένη στο να κάνει το μερίδιό της στις προηγούμενες περικοπές του ΟΠΕΚ +, προφανώς δεν έχει ακόμη μειώσει τις εξαγωγές.Οι εξαγωγές αργού Νιγηρίας διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο 1,82 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, από τον Απρίλιο.

Η συμφωνία ΟΠΕΚ + ισχύει για την παραγωγή, επομένως οι εξαγωγές δεν παρέχουν την πλήρη εικόνα της συμμόρφωσης, καθώς οι αποσύρσεις αργού από την αποθήκευση μπορούν να ενισχύσουν προσωρινά τις εξαγωγές.Ο ΟΠΕΚ άντλησε 30,25 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters και πρέπει να μειώσει την παραγωγή κατά 6,97 εκατομμύρια bpd αυτό το μήνα για να συμμορφωθεί με τον νέο στόχο.

Έρευνες σχετικά με τη συμμόρφωση του Μαΐου από το Reuters και άλλους θα αρχίσουν να δημοσιεύονται στο τέλος του μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης