Ενέργεια

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός της μπαταρίας έρχεται στην Ελλάδα - Μεγάλοι όμιλοι έτοιμοι για τις επενδύσεις των τεκτονικών αλλαγών στην ενέργεια

Ο ενεργειακός μετασχηματισμός της μπαταρίας έρχεται στην Ελλάδα - Μεγάλοι όμιλοι έτοιμοι για τις επενδύσεις των τεκτονικών αλλαγών στην ενέργεια
Οι οικιακές μπαταρίες δεν είναι μακριά είπε ο CEO της ΔΕΗ, την ώρα που στις ΗΠΑ γίνεται επενδυτική έκρηξη στο νέο αυτό κλάδο
Η αποθήκευση ενέργειας είναι το νέο Ελντοράντο στο οποίο αναζητούν ευκαιρίες για κέρδος δισεκατομμυριούχοι απ’ όλο τον κόσμο, αλλά και μεγάλα funds που έχουν δημιουργηθεί ακριβώς για να στηρίξουν την έρευνα και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αποθήκευσης.
Ο Bill Gates, ο Jeff Bezos, ο Mark Zuckerberg και πολλοί άλλοι μεγιστάνες επενδύουν στις νέες ενεργειακές τεχνολογίες και πιο συγκεκριμένα στην αποθήκευση ενέργειας, που εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Το ότι δεν παράγουν ενέργεια όταν την έχει ανάγκη το σύστημα, αλλά όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
Όταν αυτό το απόσπασμα αυτού του άρθρου γραφόταν στο Worldenergynews.gr τον Ιανουάριο του 2019 όλα ήταν ακόμα μακρινά για την ελληνική πραγματικότητα.
Το επερχόμενο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση θα ανοίξει πολύ το νέο επιχειρηματικό και επενδυτικό στίβο αυτό των μπαταριών.
Ο CEO της ΔΕΗ σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στον γερμανικό τύπο προέβλεψε ότι οι οικιακές μπαταρίες δεν είναι μακρικά, ενώ ο Υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης πάνω σε αυτό σημείωσε τα κίνητρα για την παραγωγή μπαταριών στην Ελλάδα, που θα υπάρξουν στο νέο νομοσχέδιο.
Ο κ. Στάσσης αφού αναφέρθηκε στις προοπτικές της ηλεκτροκίνησης, μίλησε για την προσπάθεια που η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει σε ερευνητικό επίπεδο για τις οικιακές μπαταρίες καθώς και στο φηφιακό δίκτυο που θα απαιτηθεί για να διευκολύνει την αποθήκευση και να μειώσει σημαντικά το κόστος του διανεμόμενου ρεύματος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ εξετάζει συνεργασίες για την ανάπτυξη των οικιακών μπαταριών, εκμεταλλευόμενη το μέγεθος και το δικτυό της.
Οι συνεργασίες αυτές δεν αποκλείεται να γίνουν με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες, που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο, όμως δεν αποκλείεται να δούμε και ελληνικές.
Τρεις τουλάχιστον εταιρίες ετοιμάζονται πλην την ΔΕΗ για την ανάπτυξη της αγοράς αυτής στην Ελλάδα.
Οι Μυτιληναίος, Sunlight και ΤΕΡΝΑ είναι εταιρίες, για τις οποίες πληροφορίες και ανακοινώσεις αυτό υπογραμμίζουν, ότι δηλαδή είναι σε πυρετώδη προετοιμασία για να ανοίξουν τον βηματισμό τους στις νέες επενδύσεις.

Πρόσφατα η Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia, με τη δημιουργία της θυγατρικής SUNLIGHT BATTERIES USA Inc.ανακοίνωσε και την επίσημη είσοδό της στην αγορά της Αμερικής, στην Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνας.
Η κίνηση αυτή, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο  θα συνοδευτεί και με την έναρξη λειτουργίας της μεγαλύτερης μονάδας συναρμολόγησης της εταιρίας σε διεθνές επίπεδο για βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου και λιθίου, με την έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας να τοποθετείται στο πρώτο εξάμηνο του 2020.


Ποιές είναι οι οικιακές μπαταρίες


Είχαν προηγηθεί  λίγες εβδομάδες πριν τον Φεβρουάριο του 2020, οπότε όπως ανέφερε το WEN, στην περιοχή San Francisco Bay Area της Καλιφόρνιας, εγκαταστάθηκε η τελευταία έκδοση της ηλιακής στέγης της Tesla.
Η εγκατάσταση οροφής, η οποία συνοδεύεται από δύο μπαταρίες οικιακής χρήσης Tesla γνωστές ως Powerwalls, κόστους 83.000 δολ., χρηματοδοτήθηκαν μέσω της εταιρείας.
Σύμφωνα με το Bloomberg ο Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, προτάσσει την ηλιακή στέγη και τις μπαταρίες ως βασικά συστατικά της προσπάθειας της εταιρείας να μειώσει τη χρήση ορυκτών καυσίμων.
"Το μέλλον που όλοι θέλουμε είναι το μέλλον όπου κοιτάζεις και οι στέγες συγκεντρώνουν ενέργεια και κάνουν κάτι χρήσιμο", είπε κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης το περασμένο φθινόπωρο.
Η ηλιακή στέγη είναι ένα μίγμα πλακιδίων από γυάλινη οροφή και κεραμιδιών συλλογής ηλιακής ενέργειας που κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Tesla στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.
Τα νέα συστήματα μόλις αρχίζουν να εμφανίζονται στις γειτονιές στην Καλιφόρνια, ενώ οι πελάτες της Tesla μπαίνουν στο YouTube και το Instagram για να διαδώσουν τα νέα.
Η PG & E, η τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας στη Βόρεια Καλιφόρνια, δεν διατηρεί στατιστικά στοιχεία από την εταιρεία, αλλά έχει περίπου 450.000 οικιακούς πελάτες ηλιακής ενέργειας και συνδέει περίπου 300 νέα οικιακά συστήματα συσσωρευτών ενέργειας στο δίκτυο κάθε μήνα.



Η εισβολή στην Αυστραλία που είχε προηγηθεί το 2018


Όπως έγραφε το WEN πριν από 2 χρόνια, χιλιάδες οικιακά ηλιακά συστήματα και συστήματα μπαταριών πρόκειται να εισαχθούν στη Νότια Αυστραλία, δημιουργώντας αυτό που οι Αρχές αποκαλούν ως τον μεγαλύτερο «εικονικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής» στον κόσμο.
Το πρόγραμμα εκτυλίσσεται σε φάσεις. Αρχικά, έχουν εγκατασταθεί σε 1.100 ιδιότητες, πέντε KW συστήματα ηλιακών συλλεκτών και 13.5 κιλοβατώρες μπαταρίες Tesla Powerwall 2, που είναι οι οικιακές μπαταρίες.
Τα σπίτια δεν θα χρεώνονται ενώ τα συστήματα χρηματοδοτούνται μέσω της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
Τελικά, το σχέδιο αφορά τουλάχιστον 50.000 σπίτια για να λάβουν μέρος στο σχέδιο τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Η νέα οικιακή μπαταρία της Tesla ονομάζεται Powerwall και αποτελεί τη νέα πρόταση της, ικανή να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες τους για περίπου οκτώ ώρες.
Όπως ανακοίνωσε ο Μασκ, πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο «θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος καταναλώνει την ηλεκτρική ενέργεια».
«Θα χρησιμοποιήσουμε τα σπίτια των ανθρώπων ως τρόπο να παράγουμε ενέργεια για το δίκτυο της Νότιας Αυστραλίας, με τα συμμετέχοντα νοικοκυριά να επωφελούνται με σημαντική εξοικονόμηση των ενεργειακών τους λογαριασμών ,Το ενεργειακό μας σχέδιο σημαίνει ότι είμαστε οδηγοί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τώρα διευκολύνουμε τα περισσότερα σπίτια να αποκτήσουν αυτάρκεια».
.

Εντείνεται ο ανταγωνισμός στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με άλλες πηγές,η Mercedes-Benz, σε συνεργασία με την εταιρεία Vivint Solar έκανε διαθέσιμες τις οικιακές μπαταρίες αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ, μετά από τη διάθεση τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι τιμές στις οποίες διατίθενται στις ΗΠΑ οι μπαταρίες της Mercedes-Benz Energy είναι στα 5.000 δολάρια για τη μονάδα ισχύος 2.5 kWh και 13.000 δολάρια για τη μονάδα ισχύος 20 kWh. Για συγκριτικούς σκοπούς, οι τιμές του PowerWall 2 της Tesla είναι 5.500 δολάρια για τη μονάδα ισχύος 13.5 kWh.
 Οι πρώτες μπαταρίες της Mercedes-Benz θα γίνουν διαθέσιμες στην Καλιφόρνια, ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και άλλες πολιτείες των ΗΠΑ.
Οι μπαταρίες οικιακής χρήσης, με ενδεικτικότερο παράδειγμα την υψηλών προδιαγραφών μπαταρία Powerwall της Tesla, συνήθως συνδυάζονται με σύστημα οικιακών φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ δύνανται να συνδυαστούν και με άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως μία αιολική εγκατάσταση.

www.worldenergynews.gr














Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης