Τελευταία Νέα

ΔΕΗΑΝ: Εντός Ιουνίου η κατακύρωση της ΗΛΕΚΤΩΡ στον διαγωνισμό για τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία

ΔΕΗΑΝ: Εντός Ιουνίου η κατακύρωση της ΗΛΕΚΤΩΡ στον διαγωνισμό για τα τέσσερα γεωθερμικά πεδία
Η εταιρεία θα αποτελέσει στρατηγικό εταίρο της θυγατρικής της ΔΕΗ για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων
Στην ολοκλήρωση μέσα στον τρέχοντα μήνα του διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού εταίρου με σκοπό την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων, αναμένεται να προχωρήσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Έτσι, εντός του μήνα η θυγατρική της ΔΕΗ αναμένεται να κατακυρώσει τον διαγωνισμό στην ΗΛΕΚΤΩΡ, η οποία είχε ανακηρυχθεί ως «υψηλότερη προσφέρουσα». Με αυτό τον τρόπο, θα ανοίξει ο δρόμος για την «είσοδο» της ΗΛΕΚΤΩΡ στην εταιρεία ειδικού σκοπού η οποία θα αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού των πεδίων.

Όπως έχει γράψει το Worldenergynews, στόχος της ΔΕΗΑΝ είναι να ξεκινήσει εντός του 2020 την προετοιμασία για την ανάπτυξη των τεσσάρων πεδίων. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία προγραμματίζει μέσα στο δεύτερο μισό της τρέχουσας χρονιάς να πραγματοποιήσει τις γεωτρήσεις από τις οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό οι αντίστοιχες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.

Παράταση των μισθώσεων

Τον δρόμο για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού επιλογής στρατηγικού εταίρου άνοιξε η ρύθμιση για παράταση των μισθώσεων των τεσσάρων πεδίων από τη ΔΕΗΑΝ, η οποία περιλήφθηκε στο περιβαλλοντικό σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού («Γεωθερμικός Στόχος Δύο (ΙΙ) Μονοπρόσωπη Α.Ε.»), η οποία θα αναλάβει την εμπορική εκμετάλλευση του γεωθερμικού δυναμικού των πεδίων.

Όπως είναι γνωστό, ο διαγωνισμός είχε «παγώσει» τον Ιούλιο του 2018, με το πέρας της αξιολόγησης των υποβληθείσων δεσμευτικών προσφορών. Σύμφωνα με την αξιολόγηση, το τότε Δ.Σ. της ΔΕΗΑΝ είχε ανακηρύξει ως «υψηλότερη προσφέρουσα» την ΗΛΕΚΤΩΡ και «αναπληρωματική προσφέρουσα» την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - ΤΕΡΝΑ Αιολική Ξηροβουνίου, που είχε επίσης υποβάλει δεσμευτική προσφορά .

Η εταιρεία ειδικού σκοπού θα αναλάβει να κατασκευάσει καθώς και να λειτουργεί τους τέσσερις γεωθερμικούς σταθμούς, ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις τρεις υπόλοιπες περιοχές. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία θα διατηρήσει υπό την κυριότητά της τις συμβάσεις εκμετάλλευσης, θα πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες εργασίες για την εξασφάλιση παροχής γεωθερμικού ρευστού στις εγκαταστάσεις, μέσω των γεωτρήσεων που θα πραγματοποιήσει. Το ρευστό θα πωλείται στον διαχειριστή των μονάδων, σε τιμή που θα καθορισθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.


Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης