Ενέργεια

Η Πολωνία θα κλείσει προσωρινά δώδεκα ορυχεία για να σταματήσει τον κορωνοϊό

Η Πολωνία θα κλείσει προσωρινά δώδεκα ορυχεία για να σταματήσει τον κορωνοϊό
Τα ορυχεία άνθρακα θα κλείσουν για τρεις εβδομάδες
Η Πολωνία θα κλείσει δύο ανθρακωρυχεία που ανήκουν στην κρατική JSW και δέκα ορυχεία του ομίλου PGG την Τρίτη 9/για τρεις εβδομάδες για να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού μεταξύ των ανθρακωρύχων, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Jacek Sasin.

Οι ανθρακωρύχοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 20% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων κορωνοϊού στη χώρα, η οποία παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα.
«Απαιτείται τέτοια δράση για να εξαλειφθούν τελικά αυτές οι επιδημίες», δήλωσε ο Sasin σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 8/6/2020.

Πρόσθεσε ότι οι ανθρακωρύχοι θα λάβουν πλήρη αμοιβή για τις τρεις εβδομάδες και ότι δεν υπήρχε απειλή για τις παραδόσεις άνθρακα.
Η πανδημία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιομηχανία άνθρακα, η οποία θα στηριχθεί από ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.

Τα συνδικάτα της PGG κάλεσαν τον πρωθυπουργό να αποσύρει την απόφαση κλεισίματος των ορυχείων, λέγοντας ότι θα οδηγήσει στο μόνιμο κλείσιμο τους.
Το υπουργείο περιουσιακών στοιχείων ανέφερε ότι τα ορυχεία Knurow-Szczyglowice και Budryk της JSW, τα οποία παράγουν κυρίως θερμικό άνθρακα, θα κλείσουν την Τρίτη.

Οι μετοχές της εταιρείας που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρχικά υποχώρησαν κατά 10% με τους επενδυτές να πιστεύουν ότι τα ορυχεία Zofiowka και Pniowek, τα οποία υπέστησαν τον υψηλότερο αριθμό περιπτώσεων και εξορύσουν κυρίως οπτάνθρακα υψηλότερης αξίας, θα είναι αυτά που θα κλείσουν .

Το κλείσιμο των ορυχείων PGG δεν περιλαμβάνει επίσης εκείνους με τον υψηλότερο αριθμό μολύνσεων. Το ανθρακωρυχείο Wujek, το οποίο ανέφεραν πηγές νωρίτερα αυτό το μήνα πιθανότατα θα κλείσει οριστικά ως μέρος της αναδιάρθρωσης, ωστόσο θα είναι μεταξύ αυτών που θα κλείσουν.

«Αυτή είναι μια έκπληξη για μένα που πρόκειται να κλείσουν τα ορυχεία. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση της παραγωγής θερμικού άνθρακα », δήλωσε ο αναλυτής της mBank Jakub Szkopek.
Ο Sasin είπε ότι οι εργαζόμενοι στα ορυχεία που θα κλείσουν δεν είχαν ακόμη δοκιμαστεί πλήρως.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης