Πετρέλαιο

Σε βαθιά κρίση το μεγαλύτερο asset της Βενεζουέλας - Συρρίκνωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας

Σε βαθιά κρίση το μεγαλύτερο asset της Βενεζουέλας - Συρρίκνωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας
Τον Μάρτιο, η Βενεζουέλα είχε 25 λειτουργικές εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και η ενίσχυση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Βενεζουέλας έχουν επιταχύνει τη συρρίκνωση της πετρελαϊκής βιομηχανίας στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, όπως μεταδίδει το oilprice.com.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes, ο αριθμός των εξεδρών παραγωγής πετρελαίου στη Βενεζουέλα είχε κατρακυλήσει σε μόλις δύο μέχρι τον Μάιο.
Από τις δύο ενεργές εξέδρες στη Βενεζουέλα τον προηγούμενο μήνα, η μία βρίσκεται σε πεδίο κοιτασμάτων πετρελαίου και η άλλη πραγματοποιεί εξόρυξη φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Bloomberg.Οι εξέδρες αυτές είναι στην ζώνη πετρελαίου Orinoco, όπου η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας, η PDVSA λειτουργεί σε σχήματα κοινοπραξιών με ξένες εταιρείες, όπως αναφέρουν πηγές στο Bloomberg.

Αρνητικό ιστορικό και προ κορωνοϊού

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα ήταν ζοφερή προτού ξεσπάσει και ο κορωνοϊός, δεδομένων των αυστηρών κυρώσεων των ΗΠΑ στο καθεστώς του Maduro. Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πλήξουν το μοναδικό έσοδο της Βενεζουέλας που είναι το πετρέλαιο. Σε αυτό προστίθεται και το πρόβλημα ρευστότητας που έχει η PDVSA.
Όταν σε όλο αυτό το σκηνικό, προστίθεται και το πλήγμα του COVID-19, γίνεται αντιληπτό ότι η κρίση στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας, αναγκάζει την PDVSA κλείνει γεωτρήσεις καθώς οι διεθνείς πελάτες της μειώνονταν. Τον Μάρτιο, η Βενεζουέλα είχε 25 λειτουργικές εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes.
Η Βενεζουέλα κατάφερε πάντως να μετριάσει το πρόβλημα με την έλλειψη καυσίμων, μετά τη μεταφορά βενζίνης και άλλων προϊόντων διύλισης από ιρανικά τάνκερ στη χώρα, περιφρονώντας ανοικτά τις αμερικανικές κυρώσεις.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης