Commodities

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ΑΠΕ και δίκτυα 5G θα απογειώσουν τη ζήτηση για τον χαλκό

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ΑΠΕ και δίκτυα 5G θα απογειώσουν τη ζήτηση για τον χαλκό
Τα μέτρα της δημοσιονομικής τόνωσης ευρείας κλίμακας θα βοηθήσουν στην αύξηση της ζήτησης για τον χαλκό  στα επίπεδα προ κρίσης το επόμενο έτος

Ευνοϊκή αναμένεται να είναι για τον χαλκό η τρέχουσα εποχή, σύμφωνα με τον διευθυντή της ενέργειας, του κλίματος και των πόρων του Eurasia Group, ο οποίος μιλώντας στο CNBC, εξήγησε ότι η πανδημία του κορωνοϊού αναμένεται να ανοίξει νέου δρόμους για την ζήτηση αυτού του μετάλλου.

Είναι αλήθεια, πως ο χαλκός υπέστη σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια όλης αυτής της προτόγνωρης εμπειρίας με τον COVID-19. Η πτώση της ζήτησης οδήγησε τις τιμές στο αποκορύφωμα της πανδημίας τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο χαλκός διαπραγματεύτηκε περίπου 5.909 $ ανά μετρικό τόνο την Τρίτη, σημειώνοντας αύξηση 0,5%. Αυτό πλησιάζει στο υψηλότερο πεντάμηνο των 5.928 δολαρίων που νίκησε νωρίτερα αυτό το μήνα, ανέφερε το Reuters.

Ο Henning Gloystein του Ομίλου Eurasia δήλωσε χθες (23/6) ότι η πανδημία αναμένεται να επιταχύνει τις τάσεις των περιβαλλοντικών επενδύσεων και της ψηφιοποίησης που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση, οι οποίες «προαναγγέλλουν μια ερχόμενη έκρηξη στη ζήτηση χαλκού».

«Τεράστια πράσινα προγράμματα ειδικά στην Ασία και την Ευρώπη, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια άνθηση στη ζήτηση χαλκού. Αυτό γιατί τα ηλεκτρικά οχήματα, τα δίκτυα 5G και η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας απαιτούν μεγάλες ποσότητες κόκκινου μετάλλου», δήλωσε ο Gloystein.

Η ζήτηση για χαλκό θα μπορούσε να μειωθεί έως και 5% το 2020 λόγω της ύφεσης που προκλήθηκε από την πανδημία. Ωστόσο, τα μέτρα της δημοσιονομικής τόνωσης ευρείας κλίμακας θα βοηθήσουν στην αύξηση της ζήτησης για το μέταλλο στα επίπεδα προ κρίσης το επόμενο έτος, με τους εμπόρους και τους ανθρακωρύχους να αναμένουν ότι η κατανάλωση θα ανακάμψει κατά 4% το 2021.

Οι προσδοκίες αυτές μάλιστα συντηρούνται λόγω των αξιοσημείωτων δημοσιονομικών κινήτρων και στην πίστη ότι θα γίνουν περισσότερες αγορές πρώτων υλών, μετά την άρση των lockdowns.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναμένουν επίσης ότι ο τομέας θα επιστρέψει γρήγορα σε επίπεδα πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το Reuters. Τα παγκόσμια μέτρα τόνωσης, οι κινεζικές δαπάνες υποδομής και οι διαταραχές του εφοδιασμού αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση.

Πράσινες επενδύσεις

Σύμφωνα με το σημείωμα του Ομίλου Eurasia, τα προγράμματα καθαρής ενέργειας και ψηφιοποίησης αναμένεται να αυξήσουν τη μέση ετήσια αύξηση της ζήτησης χαλκού κατά 2,5% αυτή τη δεκαετία, γεγονός που πιθανότατα θα οδηγούσε την κατανάλωση σε 30 εκατομμύρια τόνους έως το 2030.

Οι αλλαγές πολιτικής στην Ασία και την Ευρώπη θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ζήτησης, δήλωσε ο Gloystein, με τις μετατοπίσεις στις μεταφορές να αναμένεται να είναι ο «μεγαλύτερος μοναδικός οδηγός χρήσης χαλκού».

«Η βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων σήμερα καλύπτει μόλις το 1% της ζήτησης χαλκού. Μέχρι το 2030, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 10% », είπε.

Η Κίνα αναμένεται να επενδύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ψηφιοποίηση της οικονομίας της κατά την επόμενη δεκαετία, σημείωσε ο Gloystein, ενώ χώρες σε όλο τον κόσμο είχαν δεσμευτεί για μαζικές επενδύσεις σε πράσινες υποδομές και ηλεκτρικά οχήματα.

Οι πολιτικές διαστάσεις

Ενώ ο Gloystein αναγνώρισε ότι τα έθνη του Νότιου Ημισφαιρίου με μεγάλους τομείς εξόρυξης χαλκού θα μπορούσαν να επωφεληθούν βασικά από την αυξανόμενη ζήτηση χαλκού, σημείωσε ότι η επιρροή της Κίνας στη βιομηχανία θα μπορούσε να κερδίζει πολιτικό έδαφος τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νότια Αμερική.

Η δεσπόζουσα θέση της Κίνας ως αγοραστής της πρώτης ύλης πιθανότατα θα της δώσει περισσότερη πολιτική ώθηση στις περιοχές εξόρυξης χαλκού», εξήγησε.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος μοναδικός χρήστης εξευγενισμένου χαλκού στον κόσμο, σύμφωνα με τον Όμιλο Eurasia, με τη χώρα να καταναλώνει περίπου 13 εκατομμύρια τόνους του εμπορεύματος πέρυσι.

Οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και Αυστραλίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αφού η τελευταία απέκλεισε τον κινεζικό γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei από τα εγχώρια δίκτυα 5G της. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω πρόσφατα από την κυβέρνηση της Αυστραλίας που ζητούσε έρευνα σχετικά με τον ρόλο της Κίνας στο ξέσπασμα του κοροναϊού και από την Κίνα που επιβάλλει δασμούς εισαγωγής σε ορισμένα προϊόντα της Αυστραλίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης