Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Λιβύη: H NOC επιβεβαιώνει διεθνείς συνομιλίες για την επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου

Λιβύη: H NOC επιβεβαιώνει διεθνείς συνομιλίες για την επανάληψη της παραγωγής πετρελαίου
Mόνο η NOC μπορεί να παράγει και να εξάγει πετρέλαιο και ο αποκλεισμός έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Λιβύη
Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC) ελπίζει ότι η παραγωγή πετρελαίου θα συνεχιστεί μετά από διεθνείς συνομιλίες για τον τερματισμό του αποκλεισμού από δυνάμεις που εδρεύουν στα ανατολικά της χώρας της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας την Δευτέρα 29/6/2020.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη, ανέκτησε πρόσφατα τον έλεγχο των περισσότερων βορειοδυτικών περιοχών, μετά από μια επίθεση 14 μηνών στην πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) που εδρεύει στα ανατολικά.

Αν και η Λιβύη έχει χωριστεί από το 2015 μεταξύ των αντιπάλων διοικήσεων, οι διεθνείς συμφωνίες ορίζουν ότι επιτρέπεται μόνο στην NOC να παράγει και να εξάγει πετρέλαιο και ο αποκλεισμός έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στη Λιβύη.

Υπήρξαν διαπραγματεύσεις τις τελευταίες εβδομάδες μεταξύ της NOC, του GNA και των περιφερειακών δυνάμεων, υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε εκπρόσωπος της NOC.
«Ελπίζουμε ότι αυτές οι περιφερειακές χώρες θα άρουν τον αποκλεισμό και θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε τη δουλειά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Τουρκία υποστηρίζει το GNA, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία και η Αίγυπτος υποστηρίζουν το LNA.
Ο αποκλεισμός επιβλήθηκε καθώς αυξανόταν η τουρκική υποστήριξη στο GNA που αμφισβήτησε την ικανότητα του LNA να διατηρήσει την επίθεσή του στην Τρίπολη.

Ο έλεγχος της παραγωγής πετρελαίου και των εσόδων είναι μια σημαντική νίκη και για τις δύο πλευρές, καθώς και για τους ξένους υποστηρικτές που έχουν παίξει έναν ολοένα μεγαλύτερο ρόλο στον πόλεμο τους τελευταίους μήνες.
Η κατανομή των εσόδων, που καταβλήθηκε στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη και χρησίμευε για τη χρηματοδότηση κρατικών ιδρυμάτων σε όλη τη χώρα και στις πρώτες γραμμές, παραμένει πηγή διαφωνιών.

«Πρέπει να ξαναρχίσουμε τις εργασίες μας αμέσως για να σώσουμε τις υποδομές μας και την οικονομία της Λιβύης», ανέφερε η NOC.
«Η NOC είναι αποφασισμένη ότι η συμφωνία θα εγγυηθεί τη διαφάνεια και ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο θα επιτύχουν κοινωνική δικαιοσύνη για όλους τους Λιβύους», ανέφερε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης