Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα τέλη και οι χρεώσεις για τους συμμετέχοντες στις spot αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Τα τέλη και οι χρεώσεις για τους συμμετέχοντες στις spot αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Οι χρεώσεις θα ισχύουν για τη χρονική περίοδο 2020-2022

Στην πλατφόρμα της Διαύγεια αναρτήθηκε η απόφαση της ΡΑΕ για τα τέλη και τις χρεώσεις των συμμετεχόντων στις spot αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα τέλη και οι χρεώσεις ισχύουν για τα έτη 2020, 2021 και 2022, ενώ μπορεί να τροποποιηθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ.3 του Άρθρου 2 της Μεθοδολογίας Υπολογισμού Τελών και Χρεώσεων για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς, όπως ισχύει. Παράλληλα, τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΕΧΕ.

Αναλυτικότερα, για την πρόσβαση στις spot αγορές, προβλέπεται υποβολή «Αίτησης Απόκτησης Ιδιότητας Συμμετέχοντα» που κατατίθεται από τον υποψήφιο «παίκτη». Για την εξέτασή της, ο υποψήφιος καταβάλλει, ταυτόχρονα με την κατάθεση της αίτησης, το ποσό των 200 ευρώ.

Για τον προσδιορισμό των υπόλοιπων χρεώσεων, σύμφωνα με την εγκεκριμένη από την ΡΑΕ “Μεθολοδολογία Υπολογισμού Τελών και Χρεώσεων για τη λειτουργία της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς” ορίζονται δύο κατηγορίες, Α και Β, βάσει του συνολικού όγκου συναλλαγών κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος.

Το πλαφόν για την Κατηγόρια Α, προσδιορίζεται έως 0,1 Twh ετησίως, ενώ για την Κατηγορία Β άνω των 0,1 Twh ετησίως.Επίσης, νέοι Συμμετέχοντες για τους οποίους δεν υπάρχουν δεδομένα για το προηγούμενο ημερολογιακό έτος, λογίζονται στην Κατηγορία Α.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τέλος αρχικής Εγγραφής ορίζεται από την κατηγοριοποίηση του συμμετέχοντα. Για την κατηγορία Α', το χρηματικό ποσό ανέρχεται στα 2.000 ευρώ και για την Β’ στα 6.000 ευρώ.

Παράλληλα, είναι αναγκαία η καταβολή ετήσιας συνδρομής. Στην Α’ Κατηγορία, το ποσό ορίζεται στα 1.000 ευρώ και για την Β’ στα 10.000 ευρώ.

Αναφορικά με το Τέλος Συναλλαγών, ορίζονται τα παρακάτω ποσά:

bota


Όσον αφορά την προμήθεια για την Διόδευση Εντολών για Τρίτους (OBOT – On Behalf of Trading), αυτή υπολογίζεται ανά Εντολή Αγοράς ή Πώλησης του Συμμετέχοντα και ανά Ημέρα Εκπλήρωσης Φυσικής Παράδοσης D που διαβιβάζεται προς εκτέλεση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΧΕ ή, εφόσον πρόκειται για Εντολή καταχωρημένη στο Βιβλίο Εντολών, που τροποποιείται ή ακυρώνεται από τις υπηρεσίες αυτές κατόπιν σχετικού
αιτήματος του Συμμετέχοντα.

Το ύψος της προμήθειας ανά Εντολή κλιμακώνεται αναλόγως του αριθμού των Εντολών που αφορά, ως ακολούθως:
loe

Τέλος, η χρήση Κοινόχρηστου Σημείου Πρόσβασης (ΚΣΠ) στις εγκαταστάσεις του ΕΧΕ από τον Συμμετέχοντα χρεώνεται με ειδική προμήθεια ποσού πενήντα 50 ευρώ ανά ώρα χρήσης, πλέον ΦΠΑ.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση της ΡΑΕ
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης