Τελευταία Νέα

ΙΕΑ: Ανώριμες οι περισσότερες τεχνολογίες για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2

ΙΕΑ: Ανώριμες οι περισσότερες τεχνολογίες για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών CO2
Απαραίτητη η επιτάχυνση της καινοτομίας σε βασικούς τομείς για να εκπληρωθούν οι βασικοί στόχοι της απανθρακοποίησης

Περίπου το 75% των μειώσεων εκπομπών CO2 που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα εξαρτάται από τεχνολογίες που δεν έχουν φτάσει ακόμη σε εμπορική ωριμότητα, σύμφωνα με νέα ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Η έκθεση για την καινοτομία στην καθαρή ενέργεια του Οργανισμού προειδοποιεί ότι οι στόχοι καθαρού μηδενικού άνθρακα που καλύπτουν τώρα το μισό του ΑΕΠ παγκοσμίως, δεν θα επιτευχθούν χωρίς «σημαντική επιτάχυνση» της καινοτομίας σε τέσσερις βασικούς τομείς: Εξηλεκτρισμός της θέρμανσης και των μεταφορών, χρήση και αποθήκευση άνθρακα, πράσινο υδρογόνο και βιονέργεια.

Μάλιστα, επισημαίνεται στην έκθεση ότι μόνο το 25% των εκπομπών που απαιτούνται για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μεταξύ 2050 και 2070 είναι πιθανό να προέλθουν από ώριμες τεχνολογίες όπως η παραγωγή αιολικής ενέργειας, η πυρηνική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια και τα μέτρα ενεργειακής απόδοσης.

Ο ΙΕΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων την ανάγκη προσπαθειών που θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της καινοτομίας. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και ο LED φωτισμός, είναι εστίες «ωριμότητας». Στο σημείο αυτό η έκθεση τονίζει ότι: «Αυτά τα παραδείγματα πρέπει να είναι σημεία αναφοράς για την οικοδόμηση της σειράς ενεργειακών τεχνολογιών που θα ικανοποιήσουν τους εκάστοτε στόχους».

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι πολλές πληροφορίες σχετικά με το κόστος και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης ορισμένων καινοτομιών απομένουν να φανούν. Ωστόσο, το σενάριο της ταχύτερης καινοτομίας χρειάζεται την συνδρομή κατάλληλων πολιτικών επιλογών.

Οι μη «προαιρετικές επιλογές» στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τεχνολογίες όπως το υδρογόνο δεν είναι «προαιρετικές» για να επιτευχθεί το μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Το Energy Systems Catapult παρομοίως ζητά «άνευ προηγουμένου καινοτομία» για να προωθήσει την απανθρακοποίηση, ιδίως στον τομέα του υδρογόνου και των γεωργικών τροφίμων.

Ωστόσο, ορισμένες πράσινες ομάδες και επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, τα τελευταία χρόνια, εξαρτώνται υπερβολικά από τεχνολογίες που δεν είναι ακόμη ώριμες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης