Άδεια ΦΟΣΕ 200 MW στην εταιρεία Arinomario Limited

Άδεια ΦΟΣΕ 200 MW στην εταιρεία Arinomario Limited
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η άδεια έχει διάρκεια ισχύος 20 έτη
Η εταιρεία Arinomario Limited αποτελεί την πιο πρόσφατη επιχειρηματική «είσοδο» στον κλάδο εκπροσώπησης μονάδων «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, με την εταιρεία να παίρνει το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ για τη σύσταση Φορείς Συλλογικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ) έργων ΑΠΕ ισχύος 200 MW.

Σύμφωνα με την απόφαση, η άδεια έχει 20ετή διάρκεια, δηλαδή έως τις 22 Ιουνίου 2040. Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να παρατείνει την άδεια, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Όπως είναι γνωστό, η ανάγκη εκπροσώπησης από έναν τέτοιο φορέα προκύπτει από τις υποχρεώσεις εξισορρόπησης που έχουν οι μονάδες ΑΠΕ με feed in premium, δημιουργώντας την ανάγκη για πρόβλεψη της ηλεκτροπαραγωγής τους. Παράλληλα, όλες οι μονάδες ισχύος 400 MW, που ηλεκτρίσθηκαν από το προηγούμενο καλοκαίρι κι έπειτα, δεν έχουν πλέον προτεραιότητα έγχυσης στο δίκτυο. Κάτι που σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα θα πρέπει να διαχειρισθούν το ενδεχόμενο μείωσης ή αποκοπής μέρους της ηλεκτροπαραγωγής τους που εγχέεται στο δίκτυο.

Ανάγκη πρόβλεψης παραγωγής

Επομένως, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί για να διαθέσουν το προϊόν τους θα χρειάζονται πλέον πολύπλοκους υπολογισμούς, όπως την πρόβλεψη παραγωγής σε πραγματικούς χρόνους και τη διαχείριση της εξισορρόπησης. Λειτουργίες που μπορούν να αναθέσουν σε έναν ΦΟΣΕ, ο οποίος λόγω του μεγάλου χαρτοφυλακίου που εκπροσωπεί, μπορεί να κάνει πολύ πιο αποτελεσματική διαχείριση του φορτίου.

Όπως είναι φυσικό, οι εταιρείες που διαθέτουν μεγάλη εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ, ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν, έχουν ιδρύσει ένας φορέα συλλογικής εκπροσώπησης για τη διαχείριση κατ’ αρχάς των δικών τους πάρκων. Έτσι, το «παρών» στον συγκεκριμένο κλάδο δίνουν ήδη όλοι οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, όπως η ΔΕΗ ισχύος έως 1000 MW, η Optimus Energy, στην οποία συμμετέχει η ΤΕΡΝΑ για 350 MW, και η Mytilineos για 500 MW. Ανάλογες άδειες κατέχουν επίσης η Eunice για 300 MW, τα ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες για 300 MW, η NRG του ομίλου της Motor Oil για 200 MW.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης