Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Barkindo (ΟΠΕΚ): Η αγορά πετρελαίου πλησιάζει σε ισορροπία - Αυξάνεται η ζήτηση

Barkindo (ΟΠΕΚ): Η αγορά πετρελαίου πλησιάζει σε ισορροπία - Αυξάνεται η ζήτηση
Η επιτροπή του ΟΠΕΚ + συνεδριάζει την Τετάρτη για να επανεξετάσει τη μείωση της προσφοράς
Η αγορά πετρελαίου πλησιάζει στην ισορροπία καθώς η ζήτηση αυξάνεται σταδιακά, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Mohammad Barkindo τη Δευτέρα 13/7/2020, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο του ομίλου και της συμμάχου Ρωσίας για να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τη μείωση της παραγωγής τον Αύγουστο.

Ο Οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, μειώνουν την παραγωγή από τον Μάιο κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μετά την κρίση του κορωνοϊού που κατέστρεψε το ένα τρίτο της παγκόσμιας ζήτησης και προκάλεσε κατάρρευση των τιμών.

Μετά τον Ιούλιο, οι περικοπές αναμένεται να μειωθούν στα 7,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι τον Δεκέμβριο, αν και δεν έχει ακόμη ληφθεί τελική απόφαση. Η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) συνεδριάζει την Τετάρτη για να προτείνει το επόμενο επίπεδο περικοπών.

«Το σταδιακό άνοιγμα των οικονομιών και των κοινωνιών σε όλο τον κόσμο έχει δώσει μια πολύ απαραίτητη αναζωπύρωση στη ζήτηση», ενώ οι περικοπές της προσφοράς «βοήθησαν στην αντιστροφή μιας ταχέως αυξανόμενης τάσης στα αποθέματα», δήλωσε ο Mohammad Barkindo.

«Αυτές οι τάσεις προσφοράς και ζήτησης μας βοηθούν να φθάσουμε βήμα προς βήμα πιο κοντά στην επίτευξη μιας ισορροπημένης αγοράς».

Η αξιολόγηση από τον Barkindo κατά τη διάρκεια παρουσίασης μέσω διαδικτυακής εκπομπής τη Δευτέρα, υποδηλώνει ότι είναι απίθανο να υπάρξουν δραστικές αλλαγές στη συμφωνία του ΟΠΕΚ +. Δεν σχολίασε άμεσα εάν οι παραγωγοί θα διευκόλυναν τη μείωση της προσφοράς.

Ωστόσο, οι πηγές του ΟΠΕΚ + δήλωσαν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία πιθανότατα θα μειώσουν τις περικοπές από τον Αύγουστο.

Το πετρέλαιο έχει ανακάμψει στα 43 $ το βαρέλι από το χαμηλότερο επίπεδο των 21 ετών κάτω από τα 16 $ τον Απρίλιο.

Η πραγματική αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να είναι μικρότερη από 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δεδομένου ότι το Ιράκ και άλλοι υποσχέθηκαν να συμμορφωθούν υπερβολικά για να αντισταθμίσουν τη μη εκτέλεση όλων των περικοπών τους τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Και οι εξαγωγές πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Αύγουστο θα παραμείνουν οι ίδιες με τον Ιούλιο, καθώς τα επιπλέον βαρέλια που πρόκειται να αντλήσει το βασίλειο θα χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας που επικαλείται το Reuters.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης