Αναλύσεις

UBS: Επιστροφή στα κέρδη το 2017 για τις μεταλλευτικές εταιρείες από την ανάκαμψη των commodities

UBS: Επιστροφή στα κέρδη το 2017 για τις μεταλλευτικές εταιρείες από την ανάκαμψη των commodities
Παράλληλα, η αύξηση των τιμών του άνθρακα οδήγησε στην επαναλειτουργία μεταλλείων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους
Οι μεταλλευτικές εταιρείες αναμένεται να καταγράψουν μεγάλα κέρδη το 2017, λόγω της ανάκαμψης τιμών των βασικών προϊόντων, όπως είπε ο αναλυτής της UBS, Daniel Morgan, στο AFP.
Όπως είπε, η αύξηση των δαπανών στον οικιστικό κατασκευαστικό κλάδο στην Κίνα σε συνδυασμό με τις προσδοκίες αύξησης των δαπανών για υποδομές σε ΗΠΑ και Ινδία, έχουν δώσει ώθηση μετά από χρόνια επιβράδυνσης στις τιμές των βασικών προϊόντων, όπως στον χαλκό και το σιδηρομετάλλευμα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, χαρακτηριστικό είναι ότι μετά τα 200 δολάρια ο τόνος που έφθασε οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος το 2011, έκαναν βουτιά στα 40 δολάρια ο τόνος στα τέλη του 2015 και σήμερα βρίσκονται στα 90 δολάρια ο τόνος με προοπτικές περαιτέρω αύξησης.
Οι τιμές του χαλκού έχουν επίσης ανακάμψει, παίρνοντας ώθηση και από την μεγάλης διάρκειας απεργία στο μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο, το Escondida της BHP στη Χιλή.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής έρευνας της αγοράς commodities της CLSA, Andrew Driscoll, οι κύριοι παράγοντες για την ανάκαμψη των τιμών των βασικών προϊόντων ήταν:
Πρώτον, οι πολιτικές τις κινεζικής κυβέρνησης για περιορισμό της παραγωγής ορυκτών και της αύξησης της ζήτησης μέσω της πολιτικής ενίσχυσης των πιστώσεων για στεγαστικές ανάγκες.
Δεύτερον, από την ενίσχυση του δολαρίου, που κάνει τα commodities πιο ακριβά για επενδυτές που συναλλάσσονται σε άλλο νόμισμα.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο AFP, ήδη οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ορυχείων στον κόσμο, η BHP Billiton και η Rio Tinto, ανακοίνωσαν επιστοφή στα κέρδη το 2016, μετά από ζημίες το 2015.
Επίσης, η Βραζιλιάνικη Vale ανακοίνωσε μια ισχυρή κερδοφορία το 2016 σε σύγκριση με το 2015.
Επίσης, ο μεταλλευτικός κολοσσός Anglo American ανακοίνωσε επίσης κέρδη το 2016, έναντι ζημίων το 2015.
Παράλληλα, η αύξηση των τιμών του άνθρακα οδήγησε στην επαναλειτουργία μεταλλείων που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους, συμπεριλαμβανομένου του Ελβετικού κολοσσού εμπορίας βασικών προϊόντων Glencore.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης