Συνδυασμός ΠΧΕΦΕΛ και αύξησης ΕΤΜΕΑΡ η πιθανότερη λύση για την «τρύπα» στον ΕΛΑΠΕ

Συνδυασμός ΠΧΕΦΕΛ και αύξησης ΕΤΜΕΑΡ η πιθανότερη λύση για την «τρύπα» στον ΕΛΑΠΕ
Σε ένα δίμηνο αναμένονται τα αποτελέσματα της μελέτης του ΔΑΠΕΕΠ για την ενίσχυση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού
Δυσκολεύει περαιτέρω η άσκηση του ισοσκελισμού του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ μετά την μείωση του διαθέσιμου όγκου δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου που διατίθενται για τη χώρα μας από 24.396.500 τόνους σε 20.628.000, με απόφαση του ΕΕΧ (European Energy Exchange).

Δεδομένου ότι το 65% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων ρύπων κατευθύνεται στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, υπολογίζεται ότι οι σχετικές απώλειες θα είναι της τάξης των 40 εκατ. ευρώ.
Το κενό αυτό έρχεται να δυσκολέψει τις προσπάθειες της διοίκησης του ΔΑΠΕΕΠ και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον ισοσκελισμό του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ο οποίος στο τέλος του έτους κλείνει με έλλειμμα της τάξης των 110 εκατ. Ευρώ.

Το έλλειμμα είναι κυρίως αποτέλεσμα της χαμηλής οριακής τιμής συστήματος λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων και των CO2.
Η διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ εμφανίζεται να αναζητάει μια συνολικότερη και μονιμότερη λύση που να απαντάει στο βασικό πρόβλημα “ποιος και πώς θα χρηματοδοτήσει την κοινωνικοποίηση των ΑΠΕ» .

«Όχι» σε αποσπασματικά μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΑΠΕΕΠ καταρτίζει μελέτη με τη συνδρομή εξωτερικού συνεργάτη τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται σε ένα δίμηνο.
«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια Οριακή Τιμή Συστήματος που έχει πάρει την κατιούσα και την διείσδυση των ΑΠΕ που κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση και αυτό δεν λύνεται με μέτρα αποσπασματικά» αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΔΑΠΕΕΠ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά της, όπως δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης "παρακολουθεί τα δεδομένα έχοντας κατά βάση στο μυαλό της να αποφευχθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών", που σημαίνει ότι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ θα αποτελέσει το έσχατο μέτρο.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η επαναφορά της χρέωσης προμηθευτών (ΠΧΕΦΕΛ) δεδομένου ότι επωφελούνται από την χαμηλή Οριακή Τιμή Συστήματος.
Το πιθανότερο είναι πάντως ένας συνδυασμός μέτρων που θα επιμερίζει το κόστος κατά ένα μέρος στους προμηθευτές μέσω της επαναφοράς του ΠΧΕΦΕΛ και κατά ένα μικρότερο μέρος στους καταναλωτές μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης