Τελευταία Νέα

Πράσινο φως από ΕΕ για έργα αντλησιοταμίευσης - Προχωρά το project της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πράσινο φως από ΕΕ για έργα αντλησιοταμίευσης - Προχωρά το project της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Προ ημερών το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της έκθεσης σχετικά με την ενεργειακή στρατηγική, η οποία περιγράφει την τεχνολογία υδροηλεκτρικής ενέργειας ως κρίσιμη για την αποθήκευση ενέργειας
Σε θετική εξέλιξη  το ζήτημα της αντλησιοταμίσευης σε κοινοτικό επίπεδο
O λόγος αυτή τη φορά για τα έργα αντλησιοταμίευσης, για την οποία ως γνωστόν η ΓΕΚ Τερνα  έχει ειδικό ενδιαφέρον, ενώ δεν είναι λόγες φορές που ο πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ - Τέρνα, Γ. Περιστέρης σε ομιλίες του έχει τονίσει ότι σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο η πιο αποδοτική και ώριμη τεχνολογία αποθήκευσης θεωρείται η αντλησιοταμίευση.
Ετσι λοιπόν, προ ημερών το Ευρωκοινοβούλιο ψηφισε υπέρ της έκθεσης σχετικά με την ενεργειακή στρατηγική η οποία περιγράφει την τεχνολογία υδροηλεκτρικής ενέργειας ως «κρίσιμο ρόλο στην αποθήκευση ενέργειας».
Με εισηγήτρια, την Claudia Gamon (Renew Europe, Αυστρία), η έκθεση η οποία υπερψηφίστηκε από 557 βουλευτές (και 22 κατά), σημειώνει ότι «η ΕΕ δεν εκμεταλλεύεται πλήρως το δυναμικό αυτού του ουδέτερου και εξαιρετικά αποδοτικού τρόπου αποθήκευσης ενέργειας».
«Με βαθμό απόδοσης 75-80%, [η αντλιοταμίευση] αντιπροσωπεύει το 97% των τωρινών εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας της ΕΕ.
Είναι ένας καλά αποδεδειγμένος και αποτελεσματικός τρόπος αποθήκευσης ενέργειας με ανταγωνιστικό κόστος. "
Στην έκθεση περιλαμβάνονται  μια σειρά συστάσεων για την άρση των ρυθμιστικών εμποδίων στα έργα αντλιοταμίευσης υψηλές χρεώσεις, φόρος και εμπόδια που μπορούν να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν την ανάπτυξη της αγοράς.
Επιπλέον, η έκθεση παροτρύνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση της χωρητικότητας υδροηλεκτρικής αντλίας (PSH), παράλληλα με πολλαπλές χρήσεις υφιστάμενων και νέων δεξαμενών.
Καλεί τα κράτη μέλη να άρουν τυχόν διοικητικά εμπόδια σε καθυστερημένα έργα και να παρέχουν ρυθμιστική υποστήριξη για καινοτόμες προτάσεις.

Τι είναι η αντλησιοταμίευση

Η αντλησιοταμίευση είναι η μόνη διεθνώς διαδεδομένη μέθοδος μαζικής αποθήκευσης ενέργειας, καθώς αποτελεί πρακτική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το 1890.
Σύμφωνα με τις προδιαγραφές της, είναι απόλυτα φιλική με το περιβάλλον και εγκαθίσταται εύκολα σε περιοχές όπου η γεωμορφολογία και η διαθεσιμότητα του νερού το επιτρέπει.
Τα συστήματα αντλησοταμίευσης προσομοιάζουν σε μια μεγάλη επαναφορτιζόμενη μπαταρία.
Η λειτουργία τους βασίζεται στην αποθήκευση της βαρυτικής δυναμικής ενέργειας του νερού μέσω της άντλησής του από ταμιευτήρες χαμηλής στάθμης σε ταμιευτήρες υψηλότερης στάθμης. Αποτελούν την πιο ώριμη τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, αφού λειτουργούν ανεξαρτήτως καιρικών φαινομένων.
Οι ταμιευτήρες που χρησιμοποιούνται είναι μικρότεροι σε μέγεθος από τους συμβατικούς και με μικρότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται τουλάχιστον ένας υφιστάμενος ταμιευτήρας.
Η μονάδα αντλησοταμίευσης μπορεί να εκκινήσει σε λίγα μόλις λεπτά, παρέχοντας έτσι άμεσο ενεργειακό ανεφοδιασμό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Αρχικά, η φιλοσοφία του σχεδιασμού των συστημάτων αυτών ήταν η βελτιστοποίηση της λειτουργίας των λιγνιτικών σταθμών με στόχο τη σταθεροποίηση της παραγόμενης ενέργειας, την αποδοτικότερη λειτουργία τους και τη μείωση των εκπομπών CO2.
Ειδικότερα, σε ένα σύστημα με σημαντικό ποσοστό θερμικών μονάδων, που λειτουργούν σε ισχύ βάσης και μέση ισχύ, τα συστήματα αυτά προσφέρουν μεγαλύτερα ανταποδοτικά οφέλη, αυξάνοντας την απόδοση των γεννητριών πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα και μειώνοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Τα τελευταία χρόνια, η χρήση αντλησοταμιευτήρων έχει συμβάλει αποφασιστικά στην ανάπτυξη συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το μεγάλο έργο αντλιοταμίευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία

Ένα από τα μεγαλύτερα έργα με εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση και έτοιμες μελέτες είναι η αυτό της αντλιοταμίευσης της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία.
Ο σχεδιασμός του έργου προβλέπει την κατασκευή δυο ανεξάρτητων άνω ταμιευτήρων, του Πύργου (ωφέλιμος όγκος 2 εκατ. κ.μ.) και του Αγίου Γεωργίου (ωφέλιμος όγκος 5 εκατ. κ.μ.), ενώ η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου (ιδιοκτησίας ΔΕΗ) θα λειτουργήσει ως κάτω ταμιευτήρας.
Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός θα εγκατασταθεί σε δύο ανεξάρτητους σταθμούς παραγωγής κοντά στη βορειοανατολική όχθη της λίμνης Καστρακίου.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος είναι περίπου 680 MW (παραγωγή) / 730 MW (άντληση) και η καθαρή ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια είναι 816 GWh.
O συνολικός προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 500 εκ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, θα κατασκευαστούν δυο ανεξάρτητοι σταθμοί παραγωγής και άντλησης ενέργειας: για τον Άγιο Γεώργιο τεσσάρων αναστρέψιμων μονάδων (εγκατεστημένη ισχύς 460MW για λειτουργία γεννητριών και 496MW για λειτουργία αντλιών) και για τον Πύργο δύο αναστρέψιμων μονάδων (εγκατεστημένη ισχύς 220MW για λειτουργία γεννητριών και 234MW για λειτουργία αντλιών).
Το σύστημα θα αποταμιεύει το πλεόνασμα ενέργειας τις ώρες της μειωμένης ζήτησης, με άντληση νερού από τον κάτω προς τους άνω ταμιευτήρες (η υψομετρική διαφορά στην περίπτωση του Πύργου είναι 285 μέτρα, ενώ στην περίπτωση του Αγ. Γεωργίου είναι 238 μέτρα) και με παραγωγή, στις ώρες αιχμής της ζήτησης, με πτώση νερού από τους άνω στον κάτω ταμιευτήρα, μέσω των υδροστροβίλων.

Τα οφέλη από τη λειτουργία του έργου

Με τη λειτουργία τους, οι αντλησιοταμιεύσεις θωρακίζουν το διασυνδεδεμένο δίκτυο από τις ξαφνικές μεταβολές συχνότητας και τάσεως και ανταποκρίνονται άμεσα και με ευελιξία στις απότομες μεταβολές της ζήτησης του ηλεκτρικού ρεύματος.
Λειτουργούν συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες υποδομές και αξιοποιούν το πλεόνασμα που προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά συστήματα, μεγιστοποιώντας έτσι την απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Παράλληλα, συμβάλλουν στη σημαντική μείωση των ρύπων και των αερίων του θερμοκηπίου, καθώς κατά τη λειτουργία τους δε χρησιμοποιούν ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα.
Οι περιοχές που θα φιλοξενήσουν τις εγκαταστάσεις,  θα ωφεληθούν πολλαπλά, τόσο από την αύξηση της επισκεψιμότητάς τους, όσο και από την κατασκευή νέων υποδομών και την αναβάθμιση των υπαρχουσών.
Επιπλέον, κατά τη φάση της κατασκευαστικής περιόδου, αναμένεται να απασχοληθούν, άμεσα και έμμεσα γύρω στα 900 άτομα, και να χρησιμοποιηθούν πλήθος μηχανημάτων και πρώτων υλών. Κατά τη φάση λειτουργίας, θα δημιουργηθούν περίπου 60 νέες θέσεις εργασίας, εξειδικευμένου και βοηθητικού προσωπικού, που θα προέρχεται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εταιρεία, το έργο θα συντελέσει και στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με πρόσθετα αντισταθμιστικά οφέλη, όπως η διεύρυνση του οδικού δικτύου και η δημιουργία ηλεκτρικού και τηλεπικοινωνιακού δικτύου.

Γ. Περιστέρης: Επενδύσεις 8 δισ ευρώ

«Πρέπει ταυτόχρονα να υλοποιηθούν επενδύσεις σε τρεις τομείς άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους: Μαζικές επενδύσεις στις ΑΠΕ – Επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας με χρήση τεχνολογιών αυξημένης εγχώριας προστιθέμενης αξίας όπως η αντλησοταμίευση – Επενδύσεις σε ολοκληρωμένα συστήματα διασυνδέσεων», δήλωσε προσφάτως ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης.
«Μόνο η ταυτόχρονη προώθηση και των τριών αυτών κατηγοριών επενδύσεων θα μας επιτρέψει να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους για την διείσδυση των ΑΠΕ, με τεράστια οφέλη, οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά. 
Οι τρεις αυτές κατηγορίες αποτελούν ένα ενιαίο και συμπληρωματικό σύνολο, το οποίο αθροιστικά μπορεί να ξεπεράσει τα επόμενα πέντε χρόνια τα 8 δισ. ευρώ σε επενδύσεις, αθροίζοντας στο ΑΕΠ 1,5% πρόσθετη ανάπτυξη στη διάρκεια της αντίστοιχης περιόδου και δημιουργώντας τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα στη δεκαετία του 2030 για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της καθαρός εξαγωγέας ενέργειας και "μπαταρία" του ευρωπαϊκού νότου, που είναι στο σύνολό του σχεδόν μεγάλος εισαγωγέας.
Εμείς θα βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως κάνουμε χρόνια τώρα.
Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι προωθούμε νέες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ σε νέα έργα ΑΠΕ και σε δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης, τα οποία εφόσον ξεκινήσουν θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας.
Υπάρχουν κι άλλες πολλές επενδύσεις στις ΑΠΕ και την αποθήκευση που μπορούν και πρέπει να υλοποιηθούν.
Ωφελημένες θα βγουν όλες οι επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν πρόσβαση σε φθηνό ρεύμα και θα μπορούν έτσι να κάνουν ευκολότερα τον μακροπρόθεσμό προγραμματισμό τους.
Αλλά ωφελημένοι θα βγουν και όλοι οι Έλληνες που μέσω των ΑΠΕ θα μπορούν να δουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στην τσέπη τους με φθηνότερο ρεύμα, περιβαλλοντικά οφέλη με την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και κοινωνικά οφέλη με την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης