Περιβάλλον

Δίκαιη κατανομή πόρων για λιγνιτικές περιοχές στην ΕΕ ζητά το Green Tank

Δίκαιη κατανομή πόρων για λιγνιτικές περιοχές στην ΕΕ ζητά το Green Tank
Ο κ. Μάντζαρης πρότεινε μεταξύ άλλων την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας

Στα 750 εκατ. ευρώ θα ανέλθουν τελικώς οι πόροι που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την πρόσφατη μείωση των συνολικών κονδυλίων του Ταμείου στο πλαίσιο της  διαπραγμάτευσης της Συνόδου Κορυφής για το πρόγραμμα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον κορωνοιό. 

Με δεδομένη και τη μείωση των κεφαλαίων που στην προηγούμενη κατανομή για την Ελλάδα ανέρχονταν σε 1,7 δις ευρώ το Green Tank ζητεί πιο δίκαιη κατανομή των πόρων του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης για τις περιοχές που υφίστανται τις επιπτώσεις από την ανθρακοποίηση. Επίσης με σχετική έκθεση που παρουσιάστηκε σήμερα σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου ζητεί διασπορά των οικονομικών δραστηριοτήτων που θα αναπτυχθούν στη θέση του άνθρακα σε πολλούς τομείς ώστε να αποφευχθεί μία νέα μονοκαλλιέργεια.

Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Μάντζαρης, Αναλυτής πολιτικής του Green Tank, ο τρόπος κατανομής των κονδυλίων αποκτά πρόσθετη σημασία ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση της συνόδου κορυφής της ευρωπαϊκής ένωσης με την οποία μειώθηκαν δραστικά τα κονδύλια το Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των αρχηγών των χωρών μελών επί των πόρων του ταμείου ανάκαμψης.

Συγκεκριμένα ενώ η πρόταση της Κομισιόν του Μαΐου προέβλεπε τη χορήγηση 40 δισεκ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της μετάβασης των ανθρακικών περιοχών της ευρωπαϊκής ένωσης, με την τελευταία απόφαση οι πόροι περιορίζονται στα 17,5 δισεκ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Green Tank, το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα (κυρίως για τις περιοχές Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης όπου βρίσκεται η λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ) θα κυμανθεί περίπου στα 750 εκατομμύρια ευρώ στο οποίο προστίθενται πόροι από δάνεια καθώς και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Μάντζαρη η χώρα μας μπορεί να αποκομίσει πρόσθετο όφελος αν στα κριτήρια κατανομής των κονδυλίων προστεθεί το μέγεθος της ανεργίας στις λιγνιτικές περιοχές καθώς και η ταχύτητα υλοποίησης της μετάβασης καθώς η Ελλάδα είναι από τις χώρες που προχωρούν ταχύτερα στην διακοπή της παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη (ως το 2023 θα σβήσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ εκτός από την Πτολεμαΐδα 5 που θα παραμείνει ως το 2028).

Ως προς τις δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν στη θέση της λιγνιτικής παραγωγής ο κ. Μάντζαρης πρότεινε μεταξύ άλλων την ανάπτυξη δραστηριοτήτων στην εξοικονόμηση και αποθήκευση ενέργειας (όπου μπορούν να αξιοποιηθούν και υποδομές των υπό απόσυρση λιγνιτικών μονάδων), τη βιομάζα, την διαχείριση απορριμμάτων, τα αρωματικά φυτά, την ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών κ.α.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης