Τελευταία Νέα
Ενέργεια

FITCH: Συμπίεση στα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων έφερε η πανδημία - Ποιοί αντιδρούν καλύτερα

FITCH: Συμπίεση στα περιθώρια κέρδους των διυλιστηρίων έφερε η πανδημία - Ποιοί αντιδρούν καλύτερα
Η Fitch Rating αναμένει ότι τα περιθώρια διύλισης σταδιακά θα βελτιωθούν όσο ανακάμπτει η ζήτηση
Πρωτόγνωρες είναι οι συνθήκες που βιώνουν τα ευρωπαϊκά διυλιστήρια ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19, καθώς η ζήτηση και οι τιμές κατέρρευσαν, ενώ τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη, ήταν μεν ανθεκτικά έως τον Απρίλιο, αλλά τον Μάιο μειώθηκαν και παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου.
Αυτά αναφέρονται μεταξύ άλλων στην τελευταία έκθεση της Fitch Ratings με τίτλο “Όσα θέλουν να γνωρίζουν οι επενδυτές για το πετρέλαιο και το αέριο” η οποία καταρτίστηκε μετά από συνεντεύξεις με ανθρώπους της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Fitch, στο κεφάλαιο για τις συνέπειες του Covid- 19 στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, τονίζει ότι η φετινή κατάσταση δεν συγκρίνεται με καμία προηγούμενη, καθώς παραδοσιακά τα περιθώρια διύλισης τείνουν να βελτιώνονται όταν οι τιμές του αργού υποχωρούν και το αντίστροφο.
Η κρίση του Covid-19 όμως ήταν τελείως διαφορετική, καθώς οι δραστηριότητες διύλισης επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία, τόσο όσον αφορά στους όγκους πωλήσεων όσο και στα περιθώρια.
 
Μεγαλύτερη ανθεκτικότητα για τα καθετοποιημένα διυλιστήρια

Τα μεγαλύτερα διυλιστήρια που ανήκουν σε καθετοποιημένου ομίλους με Έρευνα και Παραγωγή, λιανική ή/ και πετροχημικά όπως πχ η ουγγρική MOL και η πολωνική Orlen επέδειξαν καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τις λιγότερο διαφοροποιημένες εταιρίες όπως η Tupras.
Τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη ήταν ισχυρά ως τον Απρίλιο, στηριζόμενα από την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.
Όμως τον Μάιο κατέρρευσαν, ενώ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα παρά τη σχετική ανάκαμψη της ζήτησης, που εξακολουθεί βέβαια να βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα.
Τα διυλιστήρια που παραδοσιακά στο μείγμα τους έχουν υψηλό ποσοστό πετρελαίου Urals, όπως η ΜΟL και η ΡΚΝ επλήγησαν επειδή το πετρέλαιο Urals ήταν πιο ακριβό σε σχέση με το Brent κατά την περίοδο Μαΐου- Ιουλίου, πιθανότατα εξ αιτίας της περικοπής παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ +
Η Fitch Rating αναμένει πάντως ότι τα περιθώρια διύλισης σταδιακά θα βελτιωθούν όσο ανακάμπτει η ζήτηση, με τα περιθώρια λιανικής και των πετροχημικών να είναι λιγότερο ευμετάβλητα από τα περιθώρια διύλισης.
Ένα άλλο μεγάλο ερώτημα των επενδυτών σχετίζεται με την ενεργειακή μετάβαση.
Είναι προφανές ότι το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα θα αλλάξει προς όφελος του φυσικού αερίου και της πράσινης ενέργειας.
Ο άγνωστος Χ είναι το πότε θα γίνει αυτό. Ο χρόνος της μετάβασης παραμένει αβέβαιος και θα εξαρτηθεί από την τεχνολογία, τις πολιτικές, το θεσμικό πλαίσιο αλλά και την αντίληψη της κοινωνίας απέναντι στα οικολογικά ζητήματα.


Η συγκριτική ανάλυση της FITCH ανά περιοχές για τα περιθώρια κέρδους


pl


Οι γεωτρήσεις ανά περιοχή

ta


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης