Προκηρύχθηκε από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η συστοιχία φωτοβολταϊκών 50 MW στη Μεγαλόπολη

Προκηρύχθηκε από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες η συστοιχία φωτοβολταϊκών 50 MW στη Μεγαλόπολη
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 30,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου
Τον δρόμο για την υλοποίηση στη Μεγαλόπολη της συστοιχίας των δύο φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 50 MW, άνοιξε τη Δευτέρα 10 Αυγούστου η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με τη δημοσίευση της προκήρυξης για την ανάθεση κατασκευής του έργου.

Στην προκήρυξη περιλαμβάνεται επίσης η εγκατάσταση ενός υποσταθμού 33kV/150kV υπαίθριου τύπου για τη σύνδεση στο δίκτυο των πάρκων, τα οποία πρόκειται να εγκατασταθούν στη θέση «Μεγάλες Λάκκες» του Δήμου Μεγαλόπολης.

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 30,725 εκατ. ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ενώ η ανάδειξη του αναδόχου θα γίνει με ηλεκτρονική δημοπρασία, η οποία θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

Κριτήριο ανάθεσης θα είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας-τιμής, ενώ για τη συμμετοχή κάθε ενδιαφερόμενου στη δημοπρασία απαιτείται η παραλαβή κωδικού, ο οποίος θα λαμβάνεται μετά από αίτημα που θα αποστείλει στην ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση καθώς τη θέση σε λειτουργία του εξοπλισμού των δύο πάρκων και του υποσταθμού.

Συμμετοχή στο Target Model του πάρκου 39 MW

Όπως έχει γράψει το WorldEnergyNews, η συστοιχία αποτελεί από δύο πάρκα, ισχύος 11 MW και 39 MW. Η πρώτη μονάδα 11 MW θα ενταχθεί σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης (FiP) με τιμή αναφοράς 49,11 ευρώ/MWh, την οποία «κλείδωσε» η ΔΕΗΑΝ μέσω της συμμετοχής της στον πρόσφατο διαγωνισμό της ΡΑΕ για νέα φωτοβολταϊκά.

Η δεύτερη μονάδα 39 MW προορίζεται να εγκαινιάσει τη συμμετοχή των σταθμών ΑΠΕ στο Target Model, με τη σύναψη μεταξύ της ΔΕΗΑΝ και της μητρικής της εταιρείας διμερούς σύμβασης αγοροπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPA). Έτσι, μέσω του bilateral PPA, η ΔΕΗ θα προαγοράσει την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή του πάρκου.

Πέρα από ορόσημο στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο Target Model, το εν λόγω έργο σηματοδοτεί επίσης και την πρώτη «πράσινη» επένδυση του Ομίλου ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, στο πλαίσιο στήριξης των λιγνιτικών περιοχών κατά την ενεργειακή μετάβαση.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης