Φυσικό Αέριο

Bloomberg: Η Τουρκία ανακάλυψε φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα - Ενισχύεται η λίρα

Bloomberg: Η Τουρκία ανακάλυψε φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα - Ενισχύεται η λίρα
Στον απόηχο αυτής της ανακοίνωσης, η λίρα σημειώνει ανοδική πορεία
Στο χθεσινό «διάγγελμά» του ο πρόεδρος Erdogan μίλησε για έκπληξη που πρόκειται να ανακοινώσει στον τουρκικό λαό μετά την προσευχή της Παρασκευής, και η οποία αναμένεται να αλλάξει άρδην το μέλλον της Τουρκίας.
Μάλιστα, στον απόηχο αυτής της ανακοίνωσης, η λίρα σημειώνει ανοδική πορεία.

Από ό,τι φαίνεται, σύμφωνα με τη σχετική αποκάλυψη του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, αυτή η έκπληξη είχε να κάνει με την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Ειδικότερα, δύο Τούρκοι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Bloomberg μετά τις δηλώσεις Erdogan, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε να αναγγείλει στους Τούρκους «καλά νέα» την Παρασκευή, αποκαλύπτουν «ανακάλυψη» πηγής ενέργειας.
Το μέγεθος και το βάθος της ανακάλυψης, αλλά και το αν θα είναι εφικτό να εξαχθεί, παραμένουν ασαφές.
Ο Τούρκος ηγέτης δεν ανέλυσε τι σκοπεύει να ανακοινώσει σε δύο ημέρες, αλλά, όταν μίλησε, η τουρκική λίρα επέκτεινε τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα κέρδη της κατά 0,9% έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index αυξήθηκε 2%.
Οι μετοχές του διυλιστηρίου Turkiye Petrol Rafinerileri AS ή της Tupras και του κατασκευαστή πετροχημικών Petkim Petrokimya Holding AS αυξήθηκαν 8,1% και 9,9%, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Fatih Donmez δήλωσε ότι το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih έχει ξεκινήσει έρευνα στα δυτικά παράλια της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, στη λεγόμενη ζώνη Tuna-1.
Επιπλέον, το δημοσίευμα κάνει αναφορά στην ένταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα - Κύπρο.
Τονίζει μάλιστα ότι η Γαλλία έχει αυξήσει την στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, ενώ λόγος γίνεται και στις πρόσφατες επιθετικές δηλώσεις του προέδρου Erdogan.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης